Dfinity Vakfı’ndan Dominic Williams, kripto ve blockchain dünyasının mevcut durumu hakkında oldukça net konuşuyor. Williams, blockchain sektörünün büyük bir kısmının “çöp” olduğunu ve kripto paranın “yılan yağı” sorunuyla karşı karşıya olduğunu belirtiyor. Williams, “En iyi yılan yağı kimde? Ben de ona yatırım yapacağım çünkü onların pazarlaması daha iyi” şeklinde konuşarak, sektördeki anlatıların gerçek teknolojiden çok pazarlamaya dayalı olduğunu vurguluyor.
Dfinity’nin kurucusu ve baş bilim adamı olan Williams, blockchain’in “üçüncü nesil” bir versiyonu olan İnternet Bilgisayar Protokolü’nü yaratmanın gururunu yaşıyor. Williams, Dfinity Vakfı’nın desteğiyle projenin büyüdüğünü ve geliştiğini belirtiyor, ancak sektördeki genel manzaraya dair şüphelerini de dile getiriyor. Özellikle, diğer blok zincirlerinin çoğunun sadece pazarlama odaklı olduğunu ve gerçek anlamda kullanışlı bir teknoloji sunmadığını düşünüyor.
Dominic Williams, Bitcoin, Ethereum, Solana ve Avalanche gibi blockchain’lerin faydalarını kabul etmekle birlikte, bu blockchain’lerin gerçekten verimli bir şekilde çalışan, ölçeklenebilir bir internet oluşturma konusundaki sınırlamalarını anlamadıklarını düşünüyor.
Williams, “tek üçüncü nesil” blockchain olduğunu iddia ettiği İnternet Bilgisayar Protokolü’nün, tamamen zincir halindeki çevrimiçi etkileşimlere yeni bir çağ açabileceğine inanıyor. Williams, popüler blockchain’lerin işlemleri işlemek için iyi çalıştığını kabul ediyor ancak bu blockchain’lerin tamamen yeni ve merkezi olmayan bir internetin temelini oluşturabilecek bir yapıya sahip olmadıklarını düşünüyor.
Bu yazıda dikkatinizi çekecektir: Bitcoin ve Kripto Paralarda Son Durum! – 28 Nisan
Dominic Williams;
“Bir blockchain bir tür bilgi işlem platformudur ve ya Ethereum, Solana gibi sıralı hesaplama yapan geleneksel bir blockchain gibi olabilir, ya da daha verimli bir şekilde ölçeklenebilen ve hesaplayabilen üçüncü nesil bir blockchain olabilir, böylece bunu mümkün kılar. Örneğin, Telefonunuzla üç megabaytlık bir fotoğraf çekin. Bunu Ethereum’a koymak size 110.000 dolara mal olur. Ayrıca yüklemek de size bir haftaya falan mal olur. Solana’da 400 dolar gibi bir şey.”
Williams burada web3’ün şu anda ne kadar verimsiz olduğuna dikkat çekiyor.
Dfinity Vakfı, İnternet Bilgisayarı’nı 2018’de duyurduğunda, blockchain’in “üçlemini” çözeceklerini iddia etti. Vakıf, İnternet Bilgisayarının, sınırsız kapasiteye sahip, web hızında çalışan, merkezi olmayan, güvenli ve ölçeklenebilir bir blok zinciri ağı oluşturarak bu iddiayı desteklediğini belirtti. Ancak, protokolün zaman çizelgesiyle ilgili bazı sorunlar yaşandı. Dfinity Vakfı, İnternet Bilgisayar Protokolü’nün lansmanını 2018 sonunda erteledikten sonra, yaklaşık iki buçuk yıl sonra nihayet kullanıma sunuldu.
Lansman sırasında Williams şunları söyledi: “10 yıl içinde, daha geniş teknoloji topluluğu, İnternet Bilgisayarının bir gün insanlığın yazılım ve Açık İnternet oluşturmak için birincil bilgi işlem platformu haline gelme yolunda ilerlediğini fark edecek.”
Messari’nin araştırması, halka açık lansmanın yalnızca “İnternet Bilgisayarının kaynak kodunun yayınlandığını” değil aynı zamanda “ICP yardımcı program tokeninin işlem ve yönetim işlevlerini de gösterdiğini” belirtiyor. CoinGecko’ya göre başlangıçta fiyatı 400 doların üzerine çıktıktan ve Mayıs 2021’de piyasa değeri 18 milyar doların üzerine çıktıktan sonra ICP’nin değeri düştü. Ancak, ICP’nin fiyatı o zamandan bu yana küçük bir iyileşme kaydetti ve geçen yılın sonunda önemli ölçüde toparlanmaya başladı.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.