Hyperliquid, marjin işlemleriyle öne çıkan popüler Web3 ticaret platformlarından biri olarak, büyük bir likidasyon kaybının ardından marjin gereksinimlerini artırdığını duyurdu. Şirket, 13 Mart tarihinde yaptığı açıklamada, 12 Mart günü yaklaşık 200 milyon dolarlık bir Ethereum (ETH) uzun pozisyonunun kasıtlı olarak likide edildiğini ve bu işlemin ardından Hyperliquid’in likidite havuzu olan HLP’nin 4 milyon dolar kayıp yaşadığını bildirdi.
Yaşanan olay sonrası alınan önlemler kapsamında, 15 Mart itibarıyla Hyperliquid, bazı açık pozisyonlarda yatırımcıların en az %20 teminat marjı bulundurmasını zorunlu hale getirecek. Bu düzenleme, platformdaki büyük pozisyonların kapatılması sırasında oluşabilecek olumsuz piyasa etkilerini azaltmayı hedefliyor.
Büyük Risklere Karşı Alınmış Bir Önlem!
Hyperliquid, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, yaşanan zararın bir sistem açığı ya da siber saldırı sonucu oluşmadığını, aksine platformun aşırı piyasa koşulları altında verdiği doğal bir tepki olduğunu vurguladı. Yetkililer, “Dün yaşanan olay, aşırı piyasa koşullarına karşı daha güçlü bir marjin sistemine duyulan ihtiyacı ortaya koydu” ifadelerini kullandı.
İlginizi Çekebilir: Libra Coin Skandalı Sonrası Arjantin Borsası Çakıldı!
Yeni düzenlemelerin yalnızca belirli durumlarda geçerli olacağını belirten platform, yatırımcıların açık pozisyonlardan teminat çekmeleri gibi işlemler sırasında bu kuralların devreye gireceğini söyledi. Ancak yatırımcılar, hâlâ 40 kata kadar kaldıraç kullanarak yeni pozisyon açabilecekler.
Likidite Havuzu ve Platform Verileri
Hyperliquid’in HLP likidite havuzu, DeFiLlama verilerine göre 340 milyon dolar değerinde toplam kilitli varlığa (TVL) sahip. 2024 yılında başlatılan platform, perpetual futures (perps) işlemleriyle kısa sürede büyük pazar payı elde etti. Ocak ayında yayınlanan VanEck raporuna göre Hyperliquid, GMX ve dYdX gibi rakiplerini geride bırakarak %70 pazar payına ulaştı.
Her ne kadar Hyperliquid, hızlı işlem onay süreleri ve düşük işlem ücretleriyle merkezi borsa deneyimine benzer bir kullanım sunduğunu iddia etse de, merkeziyetsizlik açısından rakiplerine kıyasla daha sınırlı bir yapıya sahip olduğu belirtiliyor.
12 Mart itibarıyla Hyperliquid, günlük 180 milyon dolar civarında işlem hacmi kaydederken, platformun HLP likidite havuzundaki toplam değer ise 350 milyon dolar seviyelerinde bulunuyor. Uzmanlar, yaşanan bu likidasyon olayının, platform üzerindeki sistemik riskleri ve kullanıcıların kaldıraçlı işlem stratejilerine dair dikkatli olunması gerektiğini bir kez daha ortaya koyduğunu ifade ediyor.
Son Dakika kripto para haberleri için hemen tıkla.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.