Kriptolar:
29484
Bitcoin:
$58.182
% 1.00
BTC Dominasyonu:
%52.3
% 1.10
Piyasa Değeri:
$2.16 T
% 2.11
Korku & Açgözlülük:
54 / 100
Bitcoin:
$ 58.182
BTC Dominasyonu:
% 52.3
Piyasa Değeri:
$2.16 T

“Her An Olabilir” Uzman: Altın Fiyatı Bu Rakamlara Gidiyor!

ABD istihbarat yetkilileri, Rusya’nın şu anda Ukrayna’yı işgal etmek için askeri hazırlığının %70’ine ulaştığını değerlendiriyor. ABD’li yetkililer, analizin istihbarata dayandığını ancak bilgilerin hassasiyeti nedeniyle bu değerlendirmeye ilişkin kanıtların ayrıntılarının medyaya açıklanamayacağını söylüyor. Kitco News’in genel yayın yönetmeni Michelle Makori, Global Risk Intelligence & Planning CEO’su eski Teğmen Harold Kempfer ve BCA Research’teki Emtia ve Enerji Stratejisi hizmetinin Baş Stratejisti Robert Ryan ile Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etme olasılığını, piyasalar ve altın fiyatı üzerindeki etkilerini tartışıyor. coinmuhendisi.com okuyucuları için hazırladık.

Altın fiyatı için önemli mesele: Ukrayna gerilimi

Global Risk Intelligence & Planning CEO’su Harold Kempfer, Rusya’nın Ukrayna’ya bir işgal başlatmak için insan gücüne sahip olduğunu, ancak lojistik zorlukların devam ettiğini söylüyor:

Rusya Ukrayna’ya girebilir. Kesinlikle yeterli birlikleri var, zırhlıları, füzeleri, topları açısından ihtiyaç duydukları tüm destek silahları var. Bu yüzden kesinlikle bir işgal başlatabilirler. Benim baktığım şeylerden biri, ileri konuşlandırılmış yakıt ikmalleri var mı? Yakıt kaynakları raporlarda olmayan tek şey. Bununla birlikte, son uydu fotoğrafları, sınır boyunca sahip oldukları ana kamplara doğru birçok yeni materyali taşıdıklarını gösteriyor. Yani, hazırlanıyorlar gibi görünüyor.

Harold Kempfer, Ukrayna içinde Rusya’ya karşı ABD’den doğrudan askeri müdahalenin olası olmadığını, ancak Ukrayna’nın şimdiden ABD ve müttefiklerinden stratejik planlama konusunda istihbarat ve yardım aldığını kaydediyor:

Yapacağımız şey muhtemelen Ukrayna’ya çok fazla silah ve başka şeyler vermek. NATO ortaklarından herhangi birinin Ukrayna’ya askeri güç göndereceğini düşünmüyorum. Bununla birlikte, şu anda Ukrayna’da askeri eğitmenlerimiz var. Muhtemelen Ukrayna savunma planını geliştirmelerine yardımcı oluyoruz.

“Teknoloji ve sermaye konusunda yaptırımlar mümkün”

Harold Kempfer, bu nedenle Moskova’nın, ABD askeri güçleri tarafından eğitilen ve bilgilendirilen Ukrayna kuvvetleriyle karşı karşıya kalacağını ve ABD destekli Ukrayna savunmalarının muhtemelen Rus güçlerinin yıpranmasına neden olabileceğini belirtiyor. Ayrıca, Batı’dan Rusya’ya karşı muhtemel eylemin yaptırımlar olacağını ifade ediyor ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in büyük ihtimalle bu noktada sadece tavizler aradığını ekliyor:

Bana göre, Putin elinden geldiğince çok taviz almaya çalışacak ve tavizler için toprak ticareti yapmaya başlayabilir. Ancak Ukrayna topraklarına giden bu çizgiyi aşarsa, büyük yaptırımlar olacaktır.

Öte yandan Robert Ryan, yaptırımların Rus petrol üretiminin yavaşlamasına neden olacağını söylüyor. “Son zamanlarda, Rusya’nın OPEC arzının restorasyonuna ne kadar katkıda bulunacağına dair tahminimizi düşürmek zorunda kaldık, çünkü her ay kotalarını karşılayabilecek gibi görünmüyorlar” diyen Robert Ryan, teknoloji ve sermaye yaptırımları konusuna dikkat çekiyor:

Yine teknoloji ve sermaye konusunda başka bir yaptırım türüne tabi tutulurlarsa, uzun vadeli hedefleri olan üretimi eski haline getirmeyi ve büyütmeyi büyük olasılıkla giderek daha zor bulacaklar.

Harold Kempfer: Türkiye’nin aslında büyük bir rol oynayabilir

Ancak Harold Kempfer, Rusya ile NATO güçleri arasındaki askeri gerilimlerin en kötü senaryoda Karadeniz’de gerçekleşebileceğini düşünüyor. “Deniz kuvvetlerinin muhtemelen bir tür çatışmaya girebileceği bir senaryoya bakıyoruz” diyen Kempfer, bu nedenle Türkiye’nin aslında büyük bir rol oynayabileceğini düşünüyor. Harold Kempfer, şu değerlendirmeyi yapıyor:

Karadeniz’de bir yerde Rus kuvvetleriyle bir Türk deniz kuvvetleri çatışması olursa, bunun nereye varacağını tahmin edemiyorum. Türkiye’ye veya herhangi bir NATO üyesine doğrudan bir saldırı bir yana, ABD ve müttefiklerinin Rus kuvvetlerine karşı doğrudan askeri harekat yoluyla müdahale etmesi pek olası değil. NATO ortaklarından hiçbirinin, özellikle Almanya’nın da bunu yapmak isteyeceğini düşünmüyorum.

Harold Kempfer, bunun nedeni olarak da Almanya’nın, doğal gazın yanı sıra önemli mineraller için Rusya’ya büyük ölçüde bağımlı olmasını gösteriyor. Rusya’nın ihraç ettiği muazzam miktarda nikel var. Almanya’nın Rus doğalgazına bu kadar bağımlı olmasının nedenlerinden biri de kömür santrallerinden kurtulmaları ve Fukushima’dan sonra siyasi nedenlerle nükleer santrallerden kurtulacağız demeleri. Harold Kempfer, şu açıklamayı yapıyor:

Yenilenebilir kaynaklara gitmek istiyorlar. Yenilenebilir enerji, çok fazla pile ihtiyacınız olduğu anlamına gelir. Piller, lityum ve nikel, kobalt ve bunun gibi başka şeyler gerektirir. Rusya, özellikle Avrupa’da nikel piyasasında önemli bir role sahiptir. Sanırım %80 falan, Avrupa’ya nikel sağlıyorlar. Bu çok büyük.

“Gerilim artarsa petrol uçar, altın fiyatı 2.000 doların üzerine yol alır”

Robert Ryan ise, ABD ordusu ve NATO müttefikleriyle açık alanda doğrudan bir askeri çatışmanın, Kremlin’in ne pahasına olursa olsun kaçınmak istediği bir senaryo olduğunu belirtiyor. Ancak Ryan, ABD ile Rusya arasında gerilimin tırmanması durumunda, çatışmanın çoğunlukla siber alanda olacağını söylüyor:

ABD ve NATO askeri bir güç olarak heybetli, bu yüzden buna gerçekleşirse, çok çabuk biteceğini düşünüyorum. Petrol fiyatlarında büyük bir artış olur ve ardından aynen 1990 Irak Savaşı’nda olduğu gibi düşer. Buradaki uyarı şu ki, bir siber savaş çağında yaşıyoruz, bu yüzden Rus denizaltıları internetin kapanması için Avrupa’ya giden tüm kabloları kesmeye başlarsa hiç de şaşırtıcı olmaz. Elektrik şebekesini çökerten büyük bir siber saldırı olabilir. Bu durumda NATO ve ABD karşılık vermek zorunda kalır.

Robert Ryan, Rusya’nın gerçekten de Ukrayna’yı işgal etmesi halinde, ham petrolün harekete öncülük edeceğini ve piyasaların derhal tepki vereceğini kaydediyor:

Sınırda 100.000 askeriniz hazır olduğunda ve ikmal için gereken yakıtın hareket etmeye başladığını görürseniz, piyasa bunu fark edecektir. Sadece bu kışkırtıcı eyleme verilen saf tepki muhtemelen ham petrolü 100 doların üzerine çıkaracaktır.

Robert Ryan, Ukrayna geriliminin tırmanması halinde güvenli liman varlıklarının toparlanacağını ve altının 2.000 dolara yol alacağını belirtiyor:

Tahminime göre altın burada bir fırsat yakalar ve sarı metali almak için bir mücadele olur. İşlerin ne kadar kötüye gittiğine bağlı olarak, ralliyi sınırlayan doların gücü olur. Altın fiyatı 2.000 dolara gider, ancak 2.000 doları ne kadar geride bırakır bilemiyorum.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir