Kriptolar:
29484
Bitcoin:
$57.813
% 4.32
BTC Dominasyonu:
%52.3
% 1.10
Piyasa Değeri:
$2.16 T
% 2.11
Korku & Açgözlülük:
54 / 100
Bitcoin:
$ 57.813
BTC Dominasyonu:
% 52.3
Piyasa Değeri:
$2.16 T

Hazine Bakanı: “Türkiye, güvenli liman ülkelerden ilk sırada”

Investing.com – Özel bir televizyon kanalına katılan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati enflasyondan orta vadeli programa (OVP) kadar birçok başlıkta soruları cevapladı.

Dar gelirli vatandaşımızın standartları 20 yılda arttı

Dar gelirli vatandaşların yaşam kalitesinin artırılması için çabalıyoruz. 20 yıl gibi kısa bir süre içinde dar gelirlinin standartları artırıldı. Sadece bu yıl ücret artışından faturada sübvansiyona, kiralardaki yükselişi sınırlamaya kadar birçok adım attık. Son olarak 13 Eylül’de açıklanacak sosyal konut projesi var. Bu son zamanlardaki konut fiyatlarındaki yükselişi de düşürecek.

Merkez Bankasının yayımladığı makroihtiyati tedbirler Türkiye Ekonomi Modelinin parasal adımıdır

20 Aralık’ta yeni modeli Cumhurbaşkanımız açıkladı. Aralık’tan itibaren atılan adımların devamındır makroihtiyati tedbirler. Bunları bir arada değerlendirmek gerekiyor. Merkez Bankası politika faizi ve kredi faizi arasındaki makası kapatmak için bu tedbirleri aldı. Yeni modelimizin bir ayağının parasal yönünde atılmış adımdır. Faizler de gerileme hedefleniyor ki dün itibarıyla bunu görmeye başladık.

Bankalar belirlenen oranın 1,8 katını kullanırsa Hazine sürekli tahvil mi ihraç edecek sorusuna? Eylül’de tahvil ihracına çıkılacağını söyleyen Bakan Nebati’nin açıklaması şöyle:

Büyük ihtimalle kredi faizleri, politika faizine yansıyacak. Çünkü bu yönlendirme 2021’de izah edilmiş olan modele uygundur. Amaç şikayetlerin ortadan kaldırılması ve kredilerin faturalandırılarak yani amaca uygun kullanılmasını sağlamaktır. Amaç burada enflasyonist ortamda çok ucuz krediyle döviz alınmasını engellemek ve amaç dışı kullanıma müdahale etmektir.

Bireysel kredilerle ilgili daha önce tedbirler almıştık. Bireysel kredilerle ilgili kullanımda bir sıkıntı olacağına ihtimal vermiyoruz. Halkbank (IS:HALKB) tarafından kullandırılan esnaf ve tarım kredileri tam da amacına uygun ilerliyor. Bireysel kredilerde bir sorun beklemiyoruz.

Ödemeler dengesinde sorun yok

İyimserlik ve karamsarlık… Bizimki temkinli iyimserlik. Yeni yapının anlaşılması birçok kesim tarafından zorlanıyor. Aslında çok kolay ama anlaşılmaması için çaba gösterenler var. Sürekli manipülasyon yapılıyor.

Küresel problemli dönemlerde dahi Türkiye ödemeler dengesinde sorun yaşamadı. Önümüzdeki 6 aylık süreçte 45 milyar dolar kadar cari açık verilebilir ki ilk 6 ayda 32 milyarını karşıladık. Kalan 13 milyar doları Türkiye çok rahat bir şekilde karşılar. Enerji hariç cari dengede fazla verdiğimiz de dışlanmamalı. Dış borç geri ödemelerinin de zaten büyük kısmını ilk 6-7 ayda karşıladık. Bu tarz olumsuz söylemler Türkiye’ye haksızlıktır. Enflasyonun 3 haneye çıkacağına dair beklentileri de hep buna bağlıyorlar. Ama bizim böyle bir sıkıntımız yok.

Son dönemde kadar para girişi oldu? Sorusuna rakamsal bir cevap vermek yerine “iyi gidiyor” şeklinde cevap veren Bakan Nebati’nin yabancı girişlere dair açıklaması şöyle:

Türkiye’ye çok ciddi bir giriş var, bunu BİST 100’de görüyoruz. Borsada toplam işlem hacminin 5 günlük ortalaması 80 milyar liraya gelmiş durumda. Borsaya giren tutar 300 milyon doların üzerinde. Doğrudan yatırımlar da var. Rezervlerde de artış sonucunu ortaya koydu. Bu, artarak devam edecek. Neden? Türkiye, güvenli liman ülkelerden ilk sırayı alacak bir ülke.

Ayrıntılar geliyor…

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir