Kriptolar:
29700
Bitcoin:
$65.351
% 6.48
BTC Dominasyonu:
%53.9
% 0.01
Piyasa Değeri:
$2.25 T
% 2.35
Korku & Açgözlülük:
66 / 100
Bitcoin:
$ 65.351
BTC Dominasyonu:
% 53.9
Piyasa Değeri:
$2.25 T

IMF, Bitcoin ile Asya hisse piyasaları arasında artan korelasyona dikkat çekti 

Investing.com – Uluslararası Para Fonu (IMF), Bitcoin ve Ethereum gibi majör kripto paralarla ile Asya hisse piyasaları arasında korelasyonun önemli ölçüde arttığını belirtti. 

Dün IMF tarafından yayımlanan bir blog içeriğinde kripto para düzenlemeleri ve mevcut dönemde artık kripto varlıkların, Asya piyasasındaki hisse senetleriyle daha uyumlu hareket ettiği üzerinde duruldu.

Blog yazısında Bitcoin ile Asya hisse piyasaları arasındaki getiri ve volatilite korelasyonunun pandamı dönemi öncesinde düşük kaldığını, ancak 2020 yılından sonra önemli ölçüde artışa geçtiği belirtildi. Ayrıca kripto para ticaretinin milyonlarca kişinin evde kalırken aldığı devlet yardımları, düşük faiz faiz oranları ve finansmana ulaşmanın kolaylığıyla arttığına vurgu yapıldı. 

IMF yetkilileri, Asya vatandaşlarının kripto para ticaretine yönelmesiyle kıtada hisse senetleriyle Bitcoin ve Ethereum başta olmak üzere kripto paralar arasında korelasyonun arttığını düşünüyor. Raporda en çarpıcı örnek olarak Hindistan piyasalarıyla Bitcoin arasındaki korelasyonun pandemiden sonra 10 kat artması gösterildi. Ayrıca bölgede iki varlık grubu arasında volatilite korelasyonun da 3 kat arttığı tespit edilirken kripto paraların sınırlı risk çeşitlendirme olarak kullanıldığını belirtildi.

IMF, korelasyon artışına bağlı olarak düzenleme konusuna işaret ediyor

Riskli varlık grupları arasında korelasyon artışına vurgu yapan yetkililer ayrıca bunun bir sonucu olarak bazı Asya ülkelerinde kripto-sermaye dalgalamalarında da sert bir artış meydana geldiğini ifade etti.

IMF, korelasyon etkisi bağlamında Asya kripto düzenlemelerinin, ülkede ana kullanım durumu gözetilerek diğer piyasalarla uyumlu şekilde hayata geçirilmesi gerektiğini düşünüyor. Yapılacak düzenlemelerin sektöre faaliyet gösteren finansal kurumlar için net yönergelere sahip olması gerektiğini düşünen IMF yetkilileri, ayrıca bireysel yatırımcıyı bilgilendirme ve korumaya yönelik yasaların da bir an önce devreye alınması gerektiğini düşünüyor. 

IMF yetkilileri, diğer taraftan ülkelerin ve uluslararası düzenleyicilerin kripto yatırımını, kullanımını ve geleneksel finans sektörüyle olan ilişkisini tam olarak netleştirmelerine engel olan veri eksikliğini ele almaları gerektiğini düşünüyor.

Yazar: Günay Caymaz

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir