Kriptolar:
29436
Bitcoin:
$63.839
% 1.30
BTC Dominasyonu:
%53.0
% 0.42
Piyasa Değeri:
$2.35 T
% 0.27
Korku & Açgözlülük:
67 / 100
Bitcoin:
$ 63.839
BTC Dominasyonu:
% 53.0
Piyasa Değeri:
$2.35 T

Haftalık Altın Tahmini Çıktı: Beklenen Seviyeler ve Gelişmeler!

Altın, bu hafta artan ABD T-tahvil faizlerine rağmen yükseldi. Piyasa analisti Eren Sengezer’e göre, teknik görünüm, yakın vadede boğa eğilimine işaret ediyor. Bu arada ABD’nin Mart ayı enflasyon raporu önümüzdeki haftalarda ekonomik takvimde öne çıkıyor.

Geçen hafta piyasalarda neler yaşandı?

Üst düzey makroekonomik veri yayınlarının yokluğunda, altın Pazartesi günü küçük günlük kazançlar kaydetti. Salı günü, sarı metal, Fed Başkan Yardımcısı Lael Brainard’ın, enflasyon gelişmelerinin gerektirmesi halinde Fed’in ‘daha güçlü adımlar atmaya’ hazır olduğunu söylemesinin ardından, 10 yıllık ABD Hazine tahvil faizinde görülen %6’lık artışın ortasında düştü. Ek olarak, ABD’den gelen veriler, hizmet sektöründeki ticari faaliyetin artan girdi fiyatlarına rağmen Mart ayında etkileyici bir hızla büyümeye devam ettiğini ortaya koydu. Bununla birlikte analiste göre, risk algısında görülen olumsuz değişim altının kayıplarını sınırlamasına yardımcı oldu.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Salı günü, Rusya’dan yılda yaklaşık 4 milyar avro değerinde kömür ithalatının yasaklandığını duyurdu. Ek olarak, ABD ve İngiltere, Rusya’da yeni yatırımlara izin vermemeye ve birkaç büyük Rus bankasıyla tüm işlemleri engellemeye karar verdi.

Coinmuhendisi.com haberlerinde de yer verdiğimiz üzere Çarşamba günü, FOMC’nin Mart ayı politika toplantısının tutanaklarında görülen şahin ton, ABD faizlerinde başka bir ralliyi ateşledi ve altını 1.920 doların altına çekti. Analist, değerli metalin bir kez daha riskten kaçınmayı sermayeleştirdiğini ve günü pozitif bölgede bitirmeden önce bir toparlanma gerçekleştirdiğini belirtiyor.

Fed’in yayınına göre, birçok katılımcı Mart toplantısında federal fon oranı hedef aralığında 50 baz puanlık bir artışı tercih edeceklerini belirtti. Ayrıca politika yapıcılar, Mayıs toplantısından sonra bilanço küçültmeye başlamayı uygun gördüler. İlk piyasa tepkisi ile gösterge 10 yıllık ABD Hazine tahvili faizi %2,7’ye yakın üç yıldan fazla bir sürenin en yüksek seviyesine tırmandı.

Haftanın ikinci yarısında dolar Fedspeak üzerindeki gücünü korurken, değerli metal dirençli kaldı. St Louis Fed Başkanı James Bullard Perşembe günü, enflasyonla mücadele için politika faizinin %3,5’e kadar yükselmesi gerektiğini savundu. Ayrıca Chicago Fed Başkanı Charles Evans ve Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, politikanın yıl sonuna doğru tarafsız bir duruma gelmesi gerektiğini söylediler.

Cuma günü, 10 yıllık ABD T-tahvil faizi yükselişini sürdürdü ve ABD Dolar Endeksi yaklaşık iki yıldır ilk kez 100.00’ın üzerine çıktı. Ancak altın hafta sonu öncesinde yükseldi ve haftalık kazançlar kaydetti. Analist, Altın/EUR’un bu hafta yaklaşık %3 yükseldiğini ifade ediyor ve bunun da altının eurodan akan sermayenin bir kısmını yakalayabildiğini gösterdiğini belirtiyor.

Gelecek haftanın gündemini belirleyecek veriler ve olaylar

Salı günü, ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini yayınlayacak. Yıllık bazda TÜFE’nin Şubat’taki %7,9’dan Mart’ta %8,3’lük yeni bir on yılın en yüksek seviyesine yükselmesi bekleniyor.

Şu anda olduğu gibi, CME Group FedWatch Tool, piyasaların önümüzdeki iki toplantıda toplam 100 baz puanlık (bps) faiz artışı için %56 olasılıkla fiyatlandığını gösteriyor. Beklenenden daha güçlü bir TÜFE verisi, art arda iki 50 baz puanlık Fed faiz artırımı olasılığını artırabilir ve ABD T-tahvil faizlerini daha da yükseltebilir. Ancak analist, bu haftaki hareketlerin, altın ile ABD 10 yıllık T-tahvil faizleri arasındaki ters korelasyonda zayıflamaya işaret ettiğini hatırlatıyor. Bu nedenle analist, satıcıların altının fiyat hareketini domine etmeye başlaması için piyasa havasında bir iyileşmenin gerekebileceğini söylüyor.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Perşembe günü para politikası kararlarını açıklayacak. Bankanın genel olarak ayarlarını değiştirmemesi bekleniyor, ancak analiste göre ileriye dönük yönlendirmede şahin bir eğilim EUR/USD’de belirleyici bir toparlanmanın kapısını açabilir ve dolar üzerinde baskı oluşturabilir. Analist, bu durumda altın fiyatının daha yükseğe çıkabileceğini kaydediyor. Öte yandan, banka temkinli davranabilir ve uzun süreli Rusya-Ukrayna çatışmasının enflasyondan ziyade ekonomik aktivite üzerindeki potansiyel olumsuz etkisine odaklanabilir. Analiste göre böyle bir senaryoda EUR/USD düşüş baskısı altına girerek altının çekiş kazanmasını zorlaştırabilir.

Altın teknik görünümü ve altın duygu anketi

Altın haftanın büyük bölümünde her iki yönde de belirleyici bir hamle yapmakta zorlandı. Piyasa analisti Eren Sengezer’e göre doların geniş tabanlı gücüne ve ABD Hazine tahvil getirilerinde görülen keskin yükselişe rağmen, sarı metal güvenli liman akışlarında zeminini korumayı başardı ve haftalık aralığının üst yarısında 1.940 doların üzerinde kapandı.

Analist, altının, Cuma günü iki hafta içinde ilk kez 20 günlük SMA’nın üzerinde bir günlük kapanış gerçekleştirdiğini ve Göreceli Güç Endeksi (RSI) göstergesinin, teknik resimde boğa eğilimine işaret ederek 50’nin biraz üzerine çıktığını belirtiyor. Analist, şu teknik seviyelere dikkat çekiyor:

Artan yönde, 1.950 dolar ilk teknik direnç olarak hizalanıyor. Altının bu seviyenin üzerine çıkması ve destek olarak kullanmaya başlaması durumunda, 1.970 dolar ve 1.990 dolar hedeflenebilir. Öte yandan, 1.920 dolarda güçlü bir destek oluşmuş görünüyor. Bu seviyenin altında bir günlük kapanışla, satıcılar harekete geçebilir ve altını 1.910 dolar ve 1.900 dolar seviyelerine çekebilir.

FXStreet Tahmin Anketi, ankete katılan uzmanların çoğunun yakın vadede boğa eğiliminde olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte, bir haftalık ortalama hedef 1.941 dolar. Bir aylık ve bir çeyreklik görünümler, altının 2.000 dolara doğru yükselmeye devam etmesinin beklendiğini gösteriyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bu gönderi Coin, NFT’ te gönderildi ve , ’ te etiketlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir