Kriptolar:
29484
Bitcoin:
$58.476
% 1.23
BTC Dominasyonu:
%52.3
% 1.10
Piyasa Değeri:
$2.16 T
% 2.11
Korku & Açgözlülük:
54 / 100
Bitcoin:
$ 58.476
BTC Dominasyonu:
% 52.3
Piyasa Değeri:
$2.16 T

Gözler Avrupa Merkez Bankası faiz kararında

Avrupa Merkez Bankası, bugün yılın 7. toplantısını gerçekleştirecek. İlk faiz artışını Temmuz ayında 50 baz puan ile yapan Merkez Bankası, Eylül’de oranı 75 baz puana çıkarmıştı. Beklentiler, bugünkü toplantıda da 75 baz puanlık faiz artışı yapılarak oranın %2’ye çıkarılması yönünde.

Euro Bölgesi’nde enflasyon nasıl?

Bölge enflasyonu %9,9. Bölge ülkelerinden en yüksek enflasyon %24,1 ile Estonya’da yaşanırken en düşük enflasyona sahip ülke ise %6,2 ile Fransa. Bölgenin en büyük ekonomisi olan Almanya’da enflasyon %10.

Eurostat verilerine göre bölge ekonomisindeki enflasyonun ana kaynağı enerji. Son aylarda enerjiye bağlı alanlarda düşüş yaşanıyor, çünkü fiyatlarda gerileme var. Fakat enerji hariç enflasyonun büyük kısmını ise gıda kapsıyor. Bölge ekonomisinde gıda enflasyonu %11,8. Eylül’de benzin ve enerji düşerken gıda en çok artan kalem oldu.

Enflasyonun genele yayılması ve inatçı kalmaya devam etmesi Avrupa Merkez Bankasının faiz artışlarına da devam etmesine neden oluyor. Fakat büyüme göstergeleri olumsuz.

Ekonomik yavaşlama derinleşiyor

Avrupa Merkez Bankasının Aralık ve sonraki aylardaki faiz politikasında enflasyon kadar büyümenin de etkili olması bekleniyor. Yılın üçüncü çeyreğine ait son veriler üretim, hizmet ve sanayi tarafında daralmanın belirginleştiğine işaret ediyor. Öte yandan belirsizliğin yüksek olması beklentileri de bozuyor. Merkez Bankasının büyüme üzerindeki baskının artması durumunda faiz artış hızını azaltması bekleniyor.

Euro, faiz kararı öncesi nasıl fiyatlanıyor?

Dün dolar karşısında son bir ayın en yüksek seviyesine çıkan euro, bugün hafif satıcılı fiyatlanıyor. Euro/dolar gün içi en yüksek 1,0095’i görmesinin ardından son saatte 1,00 yakınında.

Euro/TL, bugün 18,7950 ile 2022’nin en yüksek seviyesini gördü. Fiyat 18,68’de.

Euro/sterlin 0,86 üzerinde sakin seyir izliyor.

Avrupa Merkez Bankası faiz kararı TSİ 15.15’te açıklanacak 15.45’te Başkan Lagarde konuşacak.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir