Kriptolar:
29660
Bitcoin:
$62.931
% 3.43
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.18
Piyasa Değeri:
$2.26 T
% 0.18
Korku & Açgözlülük:
56 / 100
Bitcoin:
$ 62.931
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.26 T

Geçmiş FED Kararları BTC’yi Nasıl Etkiledi?

Küresel piyasalar FED toplantısına ve açıklanacak faiz kararına kilitlenmiş durumdayken kripto para işlemlerinde azalmalar görülüyor. Bugün sizlerle birlikte FED faiz kararı öncesi piyasalarda neler oluyor, daha önceki faiz kararı açıklamalarından sonra piyasalar nasıl tepkiler vermişti, bugünkü açıklamadan sonra piyasalar nasıl tepkiler verebilir gibi konu başlıklarını inceleyeceğiz.

Mart Faiz Kararı

ABD Merkez Bankası bu yılın Mart ayında açıkladığı faiz kararında 2018 Kasım ayından sonra ilk defa faiz artışına gitmiş ve enflasyon oranını aşağı çekmek için 25 baz puanlık bir artış yapmıştı. 25 baz puanlık bu faiz artışının ardından kripto paralarda anlık bir düşüş yaşandı fakat sonrasında önemli bir yükseliş ivmesi görüldü Bitcoin ve Ethereum gibi lider kripto para birimleri artış yaşamış ve altcoinlerde bu lider kripto para birimlerini takip etmişti. Kripto para piyasasının toplam değeri ise 1,9 trilyon dolara ulaşmıştı.

Mayıs Faiz Kararı

FED bir sonraki toplantısını Mayıs ayında gerçekleştirmiş ve bu toplantıdan da 50 baz puanlık bir faiz artış kararı çıkmıştı. Faiz kararı açıklanmadan önce yatay bir seyir izleyen Bitcoin faiz kararının ardından tırmanışa geçmiş ve günlük bazda %5.20 oranında yükseliş kaydetmişti.

Haziran Faiz Kararı

Haziran ayına geldiğimizde ABD Merkez Bankası enflasyon verilerinin 8,6 olarak açıklanmasının ardından ülkenin 40 yıl sonra en yüksek enflasyon değerine ulaştığını görünce yine faiz artırma kararı almış ve 75 baz puanlık bir artış yapmıştı. Bu faiz kararının ardından lider kripto para birimi Bitcoin’in değerinde düşüş meydana gelmişti.

Temmuz ayı faiz kararından önceki üç faiz kararına ve sonuçlarına birlikte göz attık peki bugün FED’in kaç baz puanlık bir artış yapması öngörülüyor ve uzmanlar bu artışın ardından piyasalarda ne gibi hareketler bekliyor?

Piyasalar Ne Yönde İlerliyor?

Yazının başında da söylediğim gibi herkes FED’in açıklayacağı faiz kararına odaklanmışken kripto para işlemlerinde azalmalar kaydedildi ve yine FED’in faiz kararı etkisinde fiyatlanmaların gerçekleştiği piyasalarda hafta başındaki aşağı yönlü hareket seyri sürmeye devam ediyor. Bitcoin 21 bin 316 dolar civarında fiyat hareketliliğini sürdürürken toplam kripto para piyasa değeri ise 1 trilyon dolara gerilemiş bulunuyor. Hafta başına baktığımızda Bitcoin haftaya 22 bin doların üzerinde başlamıştı fakat faiz kararı öncesi satış ağırlıklı fiyat hareketliliğinin devam ettiğini görüyoruz.

FED Kaç Puanlık Artış Yapacak?

FED’in bugün açıklaması beklenen faiz kararı ile ilgili genel kanı 75 baz puanlık bir artış olacağı yönünde fakat bazı yorumcular ve ekonomistler bu artışın 100 baz puan olabileceğine inandığını belirtiyor.

Faiz Kararı Sonrası Ne Olur?

Uzmanlara göre FED’in faiz kararı sonrası kripto paralarda yeni bir düşüş dalgası yaşanabilir fakat faiz artışı ihtimali piyasa tarafından şu anda fiyatlanmışsa faiz kararı ile düşüş sınırlı olarak kalabilir ve piyasayı çok da etkilemez. FED’in faiz kararı TSİ bugün saat 21:00’da açıklanacak.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir