Kriptolar:
28733
Bitcoin:
$70.272
% 0.72
BTC Dominasyonu:
%52.3
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.66 T
% 2.37
Korku & Açgözlülük:
80 / 100
Bitcoin:
$ 70.272
BTC Dominasyonu:
% 52.3
Piyasa Değeri:
$2.66 T

Gas Fee Nedir?

Gas Fee, Türkçe’de gaz ücreti anlamına gelir. Kullanıcıların Ethereum ağında etkileşime girmek için gereken ETH miktarını ifade etmektedir.

Gas Fee Nedir?

Gas ücretleri, temelde bir kripto para işlemini tamamlama ücretini belirlemektedir. Gas Fee, Ethereum ağı ve onun yerel kripto para birimi olan ETH için oluşturulmuştur. Ancak kripto yatırımcılar, diğer kripto para birimleri için de işlem ücretlerini gas olarak adlandırabilmektedir. Gas Fee, Ethereum ekibi tarafından Gwei olarak adlandırılmıştır. Saniye başına milyonlarca sunucu işlemi yapıldığı için bunun bir bedeli olması gerektiğine karar verilmiş ve gas fee oluşturulmuştur. Gas ücretleri, Ethereum madencilerinin bir işlemi gerçekleştirmesi gereken enerji karşılığında verilmektedir.

Ayrıca gas fee, Ethereum ağına bir güvenlik katmanı sağlamaktadır. Ethereum geliştiricileri tarafından, ağın güvenliğini sağlamaya yardımcı olmak için gas ücretleri uygulanmıştır. Bunun nedeni her işlem için bir ücret talep etmek, kötü niyetli kişilerin ağa spam göndermesini önlemekte ve hesaplama israfı riskini azaltmaktadır. İşlemleri doğrulamak ve madencileri ödüllendirmek için kullanılmaktadır. Gas ücretlerinin Ethereum ağı tıkandığında artması, yatırımcılar için kötü bir senaryo haline gelmektedir. Ethereum Proof of Work blokzinciridir. Ağdaki işlemler gerçekleştirildiğinde alınan ETH ödülü, en güçlü bilgisayara sahip kullanıcı almaktadır. Bunun yanı sıra PoW, çevreye zararlı bir mekanizmadır. Gas ücretleri, ağdaki işlemlerin gerçekleştirilmesi ve madencilerin teşvik edilmesi amaçlanarak oluşturulmuştur.

Gas Fee Nasıl Çalışır?

Ethereum blokzincirinde gas, ağda bir işlem gerçekleştirmek için gereken maliyeti ifade etmektedir. Gwei adı verilen ETH’nin küçük fraksiyonlarında gösterilmektedir. Gas Fee’nin en çok kullanıldığı alanlardan biri de NFT’lerdir. Birçok platformda farklı Gas Fee ücretleri mevcuttur. Bunun yanı sıra Ethereum ağında, gas ücretleri yerel para birimi olan ether (ETH) kullanılarak ödenmektedir. Bir Ethereum işlemi için gas ücretleri, gas limitine ve gas birimi başına mevcut fiyata bağlıdır.

Gas fiyatları “ GWEI ” ile ölçülmektedir. Bir GWEI, 0.000000001 ETH’ye eşdeğerdir. GWEI bir ETH birimi olmasından dolayı, gas fiyatı yerel para biriminin arz ve talebine bağlı olarak artmakta ya da azalmaktadır. Gas ücretleri, talebe göre artmaktadır. Bir kripto para birimine artan talep, işlemlerdeki artışın üstesinden gelmek için daha fazla hesaplama gücü gerektirmektedir. Ayrıca işlemlerin gerçekleştirilmesi için gereken ekstra kaynaklar, birim gas başına daha yüksek fiyatlara neden olmaktadır. Para biriminin değerine bağlı olduğu için her birimin değeri de artmaktadır.

Gas Fee Nasıl Düşürülür?

Gas ücretlerinin maliyeti, madenciler tarafından mevcut arz ve talebe göre belirlenmektedir. Ethereum gas maliyeti; Mevcut gas talebine, akıllı sözleşmeleri işlemek için hesaplama gücü talebine, toplam işlem sayısına ve yürütülmesi istenen akıllı sözleşmenin boyutuna bağlıdır. Direkt olarak işlem ücretini azaltmanın bir yolu bulunmamaktadır. Fakat, taban ücreti ve bahşiş düşürülerek toplam ücret azaltılabilmektedir. Daha düşük bir gas ücreti ile işlem yapmak için, ağın yoğun olmadığı zamanlar tercih edilebilmektedir. Hafta sonları genelde yoğunluk daha az olmaktadır. Bahşiş azaltma yöntemi ile de gas ücretlerinin maliyeti düşürülebilmektedir. Bahşiş, daha hızlı işlem süresi karşılığında madencilere verilen ek bir ücrettir. İşlemin anında gerçekleşmesi zorunlu değilse, azaltılarak daha az gas ücreti ödenebilir. Ayrıca, katman-2 ölçeklendirme çözümleri ile Ethereum gas ücretlerinin düşmesi sağlanabilir.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir