Kriptolar:
29436
Bitcoin:
$63.564
% 0.95
BTC Dominasyonu:
%53.0
% 0.42
Piyasa Değeri:
$2.35 T
% 0.27
Korku & Açgözlülük:
67 / 100
Bitcoin:
$ 63.564
BTC Dominasyonu:
% 53.0
Piyasa Değeri:
$2.35 T

FTX’in yankıları, Pelosi, Suudi ilişkilerinde çözülme – Piyasalarda neler oluyor?

Yazar – Peter Nurse

Investing.com – Kripto borsası FTX’in çöküşünün yankıları devam ederken ABD perakende hisse senetleri için iyi , Wall Street’in daha yüksek bir açılış yapmasına neden olacak. Temsilciler Meclisinde Demokrat Parti’nin en kıdemli üyesi olan Nancy Pelosi, görevden ayrıldığını söyleyerek bir dönemi sona erdirdiğini açıkladı. Başkan Joe Biden, Suudi Arabistan ile ilişkilerde bir çözülme sinyali verirken şirketler satışlarda bir sıçrama için FIFA Dünya Kupası’ndan medet umuyor.

İşte 18 Kasım Cuma günü finans piyasalarında bilmeniz gerekenler:

1. FTX’in yankıları devam ediyor

Kripto para borsası FTX’in çöküşünün yankıları sürerken Hong Kong’un önde gelen kripto para perakende hizmet sağlayıcısı Genesis Block, Cuma günü ticari işlemleri durdurduğunu açıkladı.

Reuters’a göre CEO Wincent Hung, “Şimdi karşı taraflardan hangisinin başarısız olacağını bilmediğimiz için ticareti durdurduk, bu nedenle likiditemizin bir kısmını geri kazanmak adına tüm pozisyonlarımızı kapatmayı tercih ediyoruz.” dedi.

FTX’in geçen hafta iflas başvurusunda bulunmasının ardından şirketin yeni CEO’su John J. Ray III, şirketin durumunun “kurumsal kontrollerde tam bir başarısızlık” olduğunu söyledi.

Bahamalar Menkul Kıymetler Komisyonunun, tüm FTX dijital varlıklarının “saklanmak üzere” komisyona ait bir dijital cüzdana aktarılması emriyle birlikte, halen var olan FTX varlıkları için nahoş bir mücadele yaşanması muhtemel.

Miami’de FTX hesap sahipleri tarafından aldatıcı iş uygulamaları iddiasıyla açılan bir dava da var ve bu, muhtemelen kripto para borsasındaki milyarlarca dolarlık kayıplar nedeniyle açılacak çoğu davadan ilki.

2. Pelosi döneminin sonu

ABD ara seçimleri sonucunda Temsilciler Meclisinin kontrolünün Demokratlar tarafından kaybedilmesi, Nancy Pelosi’nin uzun kongre liderliği kariyerinin de sonu anlamına geliyor.

Perşembe günü yaptığı bir konuşmada Pelosi, Temsilciler Meclisindeki liderlik görevini bırakacağını ancak 1987’den bu yana olduğu gibi San Francisco’yu temsil etmek üzere Kongrede kalacağını açıkladı.

Kamala Harris Ocak 2021’de başkan yardımcısı olana kadar ABD tarihindeki en yüksek rütbeli ve en güçlü seçilmiş kadın olan Pelosi, ilk olarak 2007’den 2011’e kadar iki kez Meclis Başkanı olarak görev yaptıktan sonra 2019’da bu görevi yeniden üstlendi.

Başkan Joe Biden yaptığı açıklamada Pelosi’yi “tarihimizdeki en önemli Temsilciler Meclisi Başkanı” olarak nitelendirdi.

Pelosi’nin yerine Cumhuriyetçi Kevin McCarthy Temsilciler Meclisi Başkanı olurken Hakeem Jeffries’in de Temsilciler Meclisi Azınlık Lideri olarak bu görevi üstlenen ilk siyah olması bekleniyor.

3. Borsalar yükselişe geçti; Gap çeyrek dönemlik beklentilerini aştı

ABD borsaları; yatırımcıların, perakende şirketlerden gelen bazı olumlu rakamların yanı sıra Fed’den bir dizi konuşmacının şahin yorumlarını sindirmesiyle Cuma günü yükselişle açılmaya hazırlanıyor.

Dow Jones 145 puan, S&P 500 %0,6 ve Nasdaq 100 %0,8 artış gösterdi.

Perakende zinciri Gap (NYSE:GPS), Perşembe günü üç aylık satış ve kâr rakamlarıyla tahminleri aştıktan sonra varlıklı tüketicilerin resmi kıyafet ve elbise talebindeki istikrarının yardımıyla hisselerinin piyasa öncesinde güçlü kazançlar görmesi bekleniyor.

Rakip Macy’s (NYSE:M) de hafta başında tatil sezonu öncesinde üst düzey giyime yönelik güçlü talebin sinyallerini vermişti.

Ancak Amazon (NASDAQ:AMZN) Perşembe günü yaptığı açıklamada işten çıkarmaların 2023’e kadar süreceğini ve şirketin yaklaşık 10.000 kişiyi işten çıkarma hedefinin geçerli olduğunu belirtti.

Ekonomik veriler mevcut konut satışları etrafında toplanırken Boston Fed Başkanı Susan Collins’in konuşma yapması bekleniyor.

4. ABD-Suudi Arabistan ilişkilerinde çözülme

ABD ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerde olası bir çözülmenin işareti olarak Biden yönetimi, Perşembe günü Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili bir davada dokunulmazlığı olduğuna karar verdi.

Başkan Joe Biden daha önce Suudi Arabistan’ı insan hakları sicili nedeniyle bir “parya” haline getirme sözü vermiş ve 2018’deki cinayetin “kendisi ve ABD için hayati önem taşıdığını” açıkça belirtmişti.

Suudi Arabistan’ın başını çektiği OPEC’in geçtiğimiz ay petrol fiyatlarını desteklemek amacıyla ham petrol üretimini kısma kararı alması, Biden’ın sert eleştirilerine neden olmuştu.

Petrol fiyatları bu hafta, dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı olan Çin’de artan COVID-19 vakalarının talepteki toparlanmaya darbe vuracağı endişesiyle geriledi. Bununla birlikte küresel enflasyonist baskılara katkıda bulunarak yüksek seviyelerde kalmaya devam ediyor.

WTI %0,2 düşüşle 81,50 dolardan işlem görürken Brent %0,5 azalarak 89,33 dolara geriledi ve bu hafta şimdiye kadar yaklaşık %7 düşüş kaydetti.

5. Şirketler Dünya Kupası’ndan medet umuyor

FIFA Dünya Kupası bu hafta sonu başlıyor ve birçok şirket, dünyanın en çok izlenen ve takip edilen tek spor etkinliğini bu çeyrekte servetlerinin merkezi olarak görüyor.

COVID-19 zirvelerine göre online oyunlarda bir düşüş gören kumar firmaları, müşterilerin zorunlu olmayan harcamalarını kısmaya çalışması nedeniyle şimdi de hayat pahalılığı krizinden kaynaklanan zorluklarla karşı karşıya.

FIFA Dünya Kupası’nın resmi tedarikçisi olan Adidas (OTC:ADDYY), bu ayın başlarında 2022 hedeflerini düşürdü ancak böyle bir turnuvadan destek arayacak.

Benzer şekilde dünyanın en büyük bira üreticisi Anheuser-Busch InBev’in (NYSE:BUD) sahibi olduğu FIFA sponsoru Budweiser da satışlarında bir sıçrama yaşanmasını umuyor. Bununla birlikte FIFA, futbol turnuvasının başlamasına sadece iki gün kala önemli bir U dönüşü yaparak taraftarların Dünya Kupası stadyumları çevresinde alkol satın almalarına izin verilmeyeceğini duyurdu.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir