FTX’in çöküşünün ardından bir zamanlar fiyat boşluklarından arbitraj işlemleriyle faydalanarak büyüyen aracı kurumlar geri çekilirken, kripto piyasalarında vahşi batı günleri geri döndü. Bu durum hâlâ ticaret yapmaya cesaret eden yatırımcılar için kârlı fırsatlar yaratabileceği değerlendiriliyor.
Çeşitli platformlarda genellikle aynı olan varlıkların fiyatları, domino taşlarının kripto ticaret piyasasında devrilmeye devam ettiğinin açık bir işareti olarak birbirinden ayrılıyor.
Örnek olarak, Binance ve OKEx’teki aynı Bitcoin vadeli işlemlerinin fonlama oranları arasındaki fark, yıllıklandırılmış olarak 101 puana varan bir genişliğe sahipti ve çoğunlukla tek haneli olarak seyrederken geçtiğimiz ay boyunca en az 10 puan olarak devam etti.
FTX CEO’su da servetini arbitrajdan elde etmişti
Bu durum aralarında FTX’in CEO’su Sam Bankman-Fried’in de olduğu spekülatörlerin bir varlığı bir Borsada satın alarak fiyatın farklı olduğu diğerinde satarak “kolay para” kazandığı kripto paranın ilk günlerine geri dönüş olarak değerlendiriliyor.
Bu işlemler fiyat boşluklarından kâr elde etmek için algoritmalar kullanan, kazançlı bir niceliksel ticaret şekli olarak tanımlanıyor. Ancak daha sofistike Wall Street oluşumlar kripto piyasalarına girdikçe bu makaslar küçülmüş ve stratejiden para kazanmayı zorlaştırmıştı.
Mevcut durumda FTX’in iflası kripto para piyasalarında endişeye neden olarak hem büyük hem de isimsiz niceliksel fonların da dahil olduğu oyuncuların pozisyonlarını küçültmesine veye piyasadan çıkmasına neden olarak bu hatalı fiyatlandırmaların daha uzun süre devam etmesine neden oluyor.
Geçtiğimiz hafta iflas eden FTX, hacim olarak en büyük beş kripto borsasından ve uzman kripto oyuncularının (kuant) favori platformlarından biri konumundaydı.
Hedge fonların birincil aracı kurumlar aracılığıyla borç aldığı geleneksel piyasaların aksine, kripto traderları doğrudan borsalara teminat vermek zorunda.
FTX’in iflasıyla birçok yatırımcı varlıklarına erişimini kaybetti
Bu nedenle, FTX geçen hafta para çekme işlemlerini kısıtlamaya başladığında, bireysel yatırımcı ve profesyonel spekülatörlerden oluşan kalabalık bir topluluk, platformdaki mevcut varlıklarının çoğuna erişimini kaybederken bundan sonra yaşanabilecek herhangi bir iyileşmenin yavaş ve dolambaçlı geçen iflas sürecine bağlı olduğu belirtiliyor.
FTX’in iflasının piyasalar üzerindeki sert etkisi sürerken platformda yaşanan kayıplar yavaş yavaş yüzeye çıkıyor. Financial Times’a göre, serbest yatırım fonu Galois Capital’in kurucu ortağı Kevin Zhou, sermayesinin yaklaşık yarısının FTX’te rehin kaldığını söyledi.
Bir kripto fonu kurmadan önce Point72 Asset Management için varlık yönetimi görevini yürüten Travis Kling de, firması Ikigai’nin varlıklarının büyük çoğunluğunun iflas etmiş platformda olduğunu belirtti. En büyük piyasa yapıcılardan biri olan Wintermute ise, FTX’te 55 milyon doları olduğunu açıkladı.
Kuantların piyasadan çıkmasıyla makaslar açıldı
Kuantların risklerini azaltmasıyla makaslar da tekrar ortaya çıkmaya başladı. En büyük borsalardan Binance de Ekim ayında sıfır olan yıllıklandırılmış BUSD ve Tether arasındaki Bitcoin vadeli fonlama maliyet farkı geçtiğimiz hafta 17 baz puana çıkmıştı.
Artık bu anormalliklerin geri dönüşü, FTX’in düşüşünün niceliksel yatırımcıları TerraUSD ve Three Arrows Capital’in iflasları gibi bu yıl yaşanan diğer kripto çöküşlerinden daha fazla rahatsız ettiğinin bir işareti olduğu değerlendiriliyor. FTX’in iflası sonrası Bitcoin’in kayıpları bu ay yüzde 18’e ulaşarak 2022’de yaşadığı kaybını yüzde 64’e çıkardı.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.