Kriptolar:
29536
Bitcoin:
$63.582
% 2.86
BTC Dominasyonu:
%53.2
% 0.64
Piyasa Değeri:
$2.33 T
% 5.56
Korku & Açgözlülük:
48 / 100
Bitcoin:
$ 63.582
BTC Dominasyonu:
% 53.2
Piyasa Değeri:
$2.33 T

Fed’in yakından izlediği iki öncü gösterge açıklandı

Fed’in faiz politikasında izlediği öncü göstergelerden haftalık işsizlik maaşı başvuruları beklentilerden iyi gelirken Philadelphia Fed imalat endeksi ise düşüş yaşadı.

İşsizlik maaşı başvurularında düşüş var

ABD’de istihdam sektöründeki en güncel durumu gösteren işsizlik maaşı başvuruları son haftada 12 bin kişi azaldı ve 214 bine geriledi. 4 haftalık ortalama başvurular ise 212 bin oldu.

ABD Çalışma Bakanlığı’nın bugün açıkladığı rakamlara göre, işsizlik maaşı başvurularında son 3 haftanın en düşük seviyesi görüldü.

İmalat sektöründeki zayıflık sürüyor

Bugün açıklanan bir diğer önemli veri olan Philadelphia Fed imalat endeksi, pandemi sonrası en düşük seviyelerde kalamaya devam ediyor.

Philadelphia Fed tarafından açıklanan rapora göre gösterge, Ekim’de -8,7 oldu ve bölgedeki imalat faaliyetleri son 5 ay içinde 4. kez negatif kaldı.

Ankete katılan imalat firmaları, siparişlerde azalma olduğunu belirttiler. Fiyat artışlarının üretime negatif yansımasıyla sektörde yaşanan durgunluğun gelecek aylarda da devam etmesi bekleniyor.

Verinin olumlu ve olumsuz tarafları var

Olumsuz görünüm

Philadelphia bölgesindeki imalatçıların en büyük sorunu fiyat artışı. Ankete katılan firmaların %46’sı son ayda fiyatlarda artış yaşandığını belirtti. Firmaların %24’ü bu ayki aktivitelerinde yavaşlama olduğunu belirtti.

Sektör faaliyetlerindeki azalma ekonomik büyümenin de ivme kaybetmesi anlamına geliyor.

Olumlu görünüm

Faaliyetlerdeki yavaşlamaya karşın istihdam güçlü kaldı. İstihdam endeksi son ayda %12’den %28,5’e çıkarak önceki ay yaşanan kaybı telafi etti.

İstihdam endeksi bu ay 12,0’dan 28,5’e yükseldi ve geçen ayki düşüşünü fazlasıyla telafi etti.

Son ayda firmaların yaklaşık %29’u istihdam artışı yaparken %1’i istihdam azalma olduğunu belirtti.

Fed’in faiz artışlarında enflasyon temel gerekçe olurken faiz hızı ve oranında ise ekonominin ne kadar soğuduğu belirleyici oluyor. Şimdiye kadar yapılan faiz artışlarının istihdam piyasasını etkilememesi olumlu bir görümün yaratıyor. Fakat ilerleyen aylarda yavaşlamanın istihdamı da etkisi altına alması beklendiği için Fed’in de frene basması bekleniyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bu gönderi Genel’ te gönderildi ve ’ te etiketlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir