Kriptolar:
28733
Bitcoin:
$70.447
% 0.32
BTC Dominasyonu:
%52.3
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.66 T
% 2.37
Korku & Açgözlülük:
80 / 100
Bitcoin:
$ 70.447
BTC Dominasyonu:
% 52.3
Piyasa Değeri:
$2.66 T

Faiz Artırmak Ne Anlama Gelir, Ne İçin Yapılır?

faiz nedir

Faiz Nedir?

Faiz nedir? Finans ve ekonomide faiz, iki tarafın borç alışverişi sonucu parayı ödünç alan tarafın ödünç verene anaparanın üstünde ödediği miktara faiz denir. Daha basit anlatmak gerekirse faiz, ödünç verdiğiniz paradan alacağınız getiridir.

Faiz oranları neye göre belirlenir

Faiz oranları başta bankaların, finans kurumlarının yetki alanında gibi gözükse de aslında merkez bankasının kontrolünde belirlenir ve denetlenir.

Merkez bankası (Para Otoritesi): Bir veya birden fazla ülkenin para politikasından sorumlu kurumdur. Merkez bankaları temelde para biriminin ve arzının korunmasında rol oynar.

Fakat bahsi geçen banka ve finans kurumlarında faiz oranları ile ilgili haksız bir durum söz konusu olduğunda bunlara el atmak gibi görevleri de vardır.

Faiz Neden Artırılır?

Faiz enflasyon yükseldiği veya yükseleceği öngörüldüğü zamanlarda merkez bankaları tarafından politika faizi artırılır. Bu sayede toplam talep düşürülerek enflasyonu da düşürmeye çalışırlar.

Yani faiz artırmanın asıl amacı yerel paranın değer kaybetmesini engelleyerek enflasyon karşısında alım gücünü ayakta tutmaya çalışmaktır.

Avantajları Nelerdir?

Faiz artırımının en büyük avantajlarından biri ülkeye döviz girmesi ve yerel para biriminin değer kazanmasıdır. Politika faizinde artırıma gidildiğinde tüketim yönünden azalma, tasarruf yönünde ise artış beklenir. Böylece yatırımları finanse etmek kolay hale gelir. Tüketimdeki azalma beklentileri ile de enflasyonda düşüş hedeflenir.

Dezavantajları Nelerdir?

Yatırımları finanse etmek kolay hale gelse de maliyetleri arttığı için yatırımcı kredilere çok hoşnut bakmaz. Ekonomik büyümede yavaşlama görülür.
Faiz Artırmak Ne Anlama Gelir, Ne İçin Yapılır?
Faizin Kripto Paralar ile İlişkisi

Kripto paralar da aynı döviz gibi bir yatırım enstrümanıdırlar.Ama dövize nazaran merkezi bankacılık yerine tümüyle merkeziyetsiz çalışma prensibine dayanırlar.

Nasıl merkez bankalarının faiz politikaları sonucu döviz enstrümanlarında değişiklik oluşabiliyorsa günümüzde de FED gibi büyük merkez bankalarının politika faiz artırımı sonucunda, büyük oranda  insanların yatırımlarını bırakmaktansa nakite geçtikleri görülmüştür; bunun en büyük sebebi ise kripto para piyasalarının çok volatil olmasından kaynaklanmaktadır.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir