Ethereum Sharding Ethereum Blockchain’inin ölçekleme sorununu çözmek amacıyla yapılması planlanan bir güncelleme. Peki gerçekten Ethereum Sharding nedir, neyi hedefliyor, hangi soruna çözüm bulacak bu yazımızda cevaplarını birlikte bulalım.
Ethereum’un Proof of Work’ten Proof of Stake konsensüsüne geçişinin ardından bir sonraki büyük olay olarak adlandırılabilecek olan Ethereum Sharding nedir bu yazımızda sizler için açıkladık.
Ethereum Sharding Nedir Ne Değildir?
Günümüz kripto topluluğunda hayat alan veritabanı yönetim tekniklerinden biri de Sharding. Veritabanlarının daha küçük parçalara veya parçalara bölünmesi veya yatay olarak bölünmesi işlemidir. Bu, aynı şeyin daha iyi taşınmasına izin vermek için, onları daha az ağır ve kullanımı daha kolay hale getirmek için.
Ethereum Foundation Blog’a göre Ethereum Sharding, Ethereum’un ölçeklenebilirliğini ve kapasitesini geliştirmek için çok aşamalı bir yükseltmedir. Parçalama, veri depolama gereksinimlerinin güvenli bir şekilde dağıtılmasını sağlayarak, rollup’ların daha da ucuz olmasını sağlar ve Node’ların daha kolay çalıştırılmasını sağlamayı hedefliyor.
Ethereum’un güvenliğinden yararlanırken, 2. katman çözümlerinin düşük işlem ücretleri sunmasını sağlar. Ethereum, Proof-of-Stake’e geçtiğinden beri bu yükseltme daha fazla odak noktası haline geldi.
Sharding, yükü dağıtmak için bir veritabanını yatay olarak bölme işlemidir. Bir Ethereum bağlamında, Sharding tüm ağ üzerinde toplamaların ihtiyaç duyduğu büyük miktarda veriyi işleme yükünü bölerek Layer 2 rollup’larıyla sinerjik olarak çalışacaktır. Bu, ağ tıkanıklığını azaltmaya ve saniye başına işlemleri artırmaya devam edecektir.
Sharding’in Özellikleri Ne Olacak?
Sharding (Parçalama) bir Blockchain için sunduğu ana avantaj, ölçeklenebilirliği iyileştirmektir. İşlemler daha hızlı işlenip doğrulanabildiğinden, bu işlem için gereken süre azalır. Bu nedenle, ağ saniyede daha fazla işlem yapma kapasitesine sahip olacaktır.
Sharding uygulanmasıyla, tüm blok zincirini aynı düğümde depolamak artık gerekli olmayacak, bu nedenle pahalı ekipman satın alınması gerekmeyecek. Bu, daha fazla insanın geleneksel ekipmanlarıyla ağa katılma olanağına sahip olmasını sağlayarak merkeziyetsizliği garanti eder.
Şu anki duruma alternatif olarak amaç, mevcut veritabanının boyutunu artırarak ölçeklendirmek olduğundan, işleri merkezi olmayan şekilde tutmak istiyorsanız, parçalama (sharding) ölçeklendirmenin iyi bir yoludur. Bu, Ethereum’u ağ doğrulayıcılar için daha az erişilebilir hale getirecek çünkü güçlü ve pahalı bilgisayarlara ihtiyaç duyacaklar. Parçalama (sharding) ile, doğrulayıcıların artık tüm bu verileri kendilerinin saklaması gerekmeyecek, bunun yerine verilerin bir bütün olarak ağ tarafından kullanıma sunulduğunu doğrulamak için veri tekniklerini kullanabilir. Bu, donanım gereksinimlerini azaltarak katman 1’de veri depolama maliyetini büyük ölçüde azaltır.
Sharding, sonunda Ethereum’u kişisel bir dizüstü bilgisayarda veya telefonda çalıştırmanıza izin verecektir. Bu nedenle, daha fazla insan, parçalanmış bir Ethereum’a katılabilmeli veya istemcileri çalıştırabilmelidir. Bu, güvenliği artıracaktır çünkü ağ ne kadar merkezi değilse, olası bir saldırının yüzey alanı da o kadar az olacaktır.
Daha düşük donanım gereksinimleriyle, sharding , herhangi bir aracı hizmete güvenmeden istemcileri kendi başınıza çalıştırmayı kolaylaştıracaktır. Buna istinaden birden fazla istemci çalıştırılması olası yaşanacak herhangi bir hatanın etkisini de azaltacaktır. Bu, hata noktalarını daha da azaltarak ağ sağlığına yardımcı olabilir.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.