Kriptolar:
29484
Bitcoin:
$57.479
% 4.51
BTC Dominasyonu:
%52.3
% 1.10
Piyasa Değeri:
$2.16 T
% 2.11
Korku & Açgözlülük:
54 / 100
Bitcoin:
$ 57.479
BTC Dominasyonu:
% 52.3
Piyasa Değeri:
$2.16 T

Eski BOC Başkanı, Altın Tahminlerini Açıkladı!

Kanada Merkez Bankası eski Başkanı Stephen Poloz’a göre, şu anda ABD’de yakın ve kesin bir durgunluk tehlikesi bulunmuyor. Stephen Poloz, enflasyon beklentilerini ve bir enflasyon koruması olan altın fiyatının neden kalkış yapamadığını açıklıyor.

Stephen Poloz: Resesyon kaçınılmaz değil

Kanada Merkez Bankası’nın 9. Başkanı olarak görev yapan Stephen Poloz, “ekonomiyi normalleştirmek” için hala zaman olduğunu söylüyor ve durgunluğu önlemek ve durumu normale döndürmek için hala önemli bir pencere olduğunu düşünüyor. Bu süre zarfında, Covid-19’un patlak vermesine kadar, Kanada düşük tek haneli rakamlarda istikrarlı GSYİH büyümesi, düşük işsizlik ve Banka’nın %2 hedef seviyesine yakın enflasyon gördü.

Bazı finans kuruluşları, Stephen Poloz’un yaklaşan ABD resesyonuna ilişkin görüşüne katılıyor. Poloz’un yorumları, Goldman Sachs’ın bu hafta, önümüzdeki iki yıl içinde bir resesyonun kaçınılmaz olmadığını belirten bir rapor yayınladığı sırada geldi.

Poloz da Powell gibi enflasyon için ‘geçici’ diyor!

Kanada’daki enflasyon konusunda Poloz, bunun sonunda dağılacağı anlamında “geçici” olduğunu söylüyor. Ekonomik anlamda ‘geçici’ teriminin, tüketici fiyatlarının yükseldikten hemen sonra normalleşeceği anlamına gelmediğini, sadece enflasyonun sonunda yükselmeyi durduracağını kaydediyor. Nisan ayı itibarıyla Kanada’daki en son Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), 30 yılın en yüksek seviyesi olan %6,8’de bulunuyor. Poloz, şu açıklamayı yapıyor:

Gözlemlediğimiz enflasyonun büyük bir kısmının teknik anlamda geçici olduğunu ve bir sonrakinde ortadan kalkacağını düşünüyorum. Rusya ve Ukrayna nedeniyle petrol fiyatlarında ne olduğuna bağlı olarak 12 ay, belki biraz daha uzun diyebilirim.

Sonunda, Kanada’daki enflasyon oranının Kanada Merkez Bankası’nın %2 hedefine yakın olacağını tahmin eden Stephen Poloz, şunları söylüyor:

Bugünün enflasyonun nasıl işlediğine dair modellemede, beklentilerin oldukça sabit kalması şartıyla, %2’ye geri döneceğiz. Biraz zaman alacak ama sorun değil. Devam ederken, bunu yapmak için bir resesyon yaşamak zorunda değiliz. Bu benim en iyi senaryom.

“Enflasyonun çoğun ‘dışsal’ ve merkez bankasının kontrolünde değil”

Poloz, Kanada’nın şu anda sahip olduğu enflasyonun çoğunun ‘dışsal’ olduğunu ve tamamen merkez bankasının kontrolünde olmadığını da sözlerine ekliyor. Dışsal bir güç gibi, ham petrol gibi yükselen emtia fiyatları olacağını kaydeden Poloz, 120 dolarlık petrol fiyatlarının neredeyse tek başına resesyona neden olabileceğini belirtiyor.

Coinmuhendisi.com haberlerinde de yer aldığı üzere Kanada Merkez Bankası’nın Çarşamba günkü toplantısında faiz oranlarını 50 baz puan artırması konusunda konsensüs var. Poloz, bunun tek başına Kanada konut piyasasında büyük bir çöküşe neden olmak için yeterli olmayabileceğini söylüyor ve şu şekilde izah ediyor:

Faiz oranları normale döndüğünde, konut piyasası yavaşlamaya mahkum. Ama bunun altında gerçekten önemli bir zemin olduğunu söyleyebilirim. Göçmen seviyeleri olağanüstü yüksek, bu yıl 400.000’den fazla yeni gelen var. Bu, Kanada konut piyasasının altına önemli bir zemin katacağından emin. Bunun bazı fiyatlarda düzeltmeyi önleyip önlemediğini, bazı aşırı ısınan piyasalarda kim gerçekten söyleyebilir.

Stephen Poloz: Bu yüzden altın fiyatı yüksek işlem görmüyor

Kıymetli metallerle ilgili olarak Poloz, piyasaların enflasyonun sonunda normalleşeceğine inandığı için altın fiyatının bazı yatırımcıların beklediği gibi yüksek işlem görmediğini belirtiyor.

“Bence bunun bize gösterdiği şey, dünya genelinde enflasyon beklentilerinin oldukça iyi bir şekilde sabitlendiğini gösteriyor” diyen Poloz, insanların “enflasyon gerçekten yükselmeye mi başlıyor?” gibi sorular sormaya başladığını ve merkez bankalarından neler olup bittiğine ve bu konuda ne yaptıklarına dair dikkatli bir açıklama beklediklerini ifade ediyor.

“Bu bağlamda, altın fiyatının yükselişini beklemezdim”

Poloz’a göre, hem yükselen faiz oranları hem de bu beklentileri etkileyen, onları desteklemeye yardımcı olan niceliksel sıkılaştırma (QT) var ve önümüzdeki 12 ay boyunca, manşet enflasyon rakamlarında istikrarlı bir düşüş eğilimi görünüyor. Poloz, altın için şu tahminde bulunuyor:

Bunun birçok insanı rahatlatacağını düşünüyorum. Ve bu bağlamda, altın fiyatının yükselişini beklemezdim. Çünkü hepimizin gördüğü bu şişkinliğe rağmen uzun vadeli enflasyon görünümü bozulmadan kalacak.

“Altın fiyatının birdenbire sıçramasını bekleyemezsiniz!”

Poloz, altının enflasyondan korunma özelliklerinin doğası gereği kısa vadeli olmadığını ve fiyatın aylık bazda TÜFE’yi takip etmemesinin, altının artan maliyetlere karşı uzun vadede enflasyondan korumayacağı anlamına gelmediğini de sözlerine ekliyor. Poloz, son olarak şu değerlendirmeyi yapıyor:

Petrolün fiyatı iki katına çıktı diye, altın fiyatının altın sahiplerinin zararını telafi etmek için birdenbire sıçramasını bekleyemezsiniz. Enflasyon riskinden korunmak derken kastettiğimiz bu değil.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bu gönderi Coin, NFT’ te gönderildi ve ’ te etiketlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir