Kripto düzenleme reformunun bir parçası olarak Endonezya, çıkan haberlere göre 2023 yılında bir kripto borsası oluşturacak. Platformun, yasal düzenleme yetkisinin emtialardan menkul kıymetler otoritesine geçmesinden önce başlatılması planlanıyor.
Endonezya Emtia Vadeli İşlemler Ticareti Düzenleme Kurumu (Bappebti) başkanı Didid Noordiatmoko, 4 Ocak’ta yaptığı açıklamada bu sene içerisinde bir kripto borsası kurulması gerektiğini belirtti. Karar, Aralık 2022’de başlatılan daha geniş kapsamlı finansal reformun bir parçası olarak alındı.
Reforma uygun olarak, önümüzdeki iki yıl içinde kripto gözetimi, Finansal Hizmetler Otoritesi (FSA) tarafından emtia odaklı bir kurum olan Bappebti’den alınacak.
Tüm Finans Ürünleri Eşit Olarak Düzenlenmeli
Endonezya Temsilciler Meclisi tarafından 15 Aralık’ta onaylanan Finansal Sektörün Geliştirilmesi ve Güçlendirilmesi Tasarısı (P2SK), finansal hizmet sektöründe başlıca yasal referans olacaktır. Tasarıyla birlikte yetkinin Bappebti’den FSA’ya geçtiğini açıklayan ulusal maliye bakanlığı Finansman ve Risk Yönetimi başkanı Suminto Sastrosuwito şunları söyledi:
“Aslında, kripto varlıkları yatırım ve finansal araçlar haline geldi, bu nedenle diğer finansal ve yatırım araçlarıyla eşit bir şekilde düzenlenmeleri gerekiyor.”
Dijital varlıkların ticareti ülkede büyük ölçüde yasal olarak kalmış olsa da Endonezya 2017 yılından itibaren kripto ödemelerine genel bir yasak getirmişti. Ocak ayının ilk günlerinde Noordiatmoko, ülkedeki kripto işlemlerinin değerinin 2022 yılında yarı yarıya azalarak 859,4 trilyon Endonezya rupisinden (55 milyon $) 296,66 trilyona (19 milyon $) düştüğünü açıkladı.
Aralık ayında Endonezya Merkez Bankası Başkanı Perry Warjiyo, ülkenin itibari parasına eşdeğer bir para birimi olan dijital rupiah’ın kavramsal tasarımının kamuoyunun tartışmasına açılacağını duyurdu.
Konu hakkındaki düşüncelerini bizlere yorum olarak sunabilirsiniz ayrıca bu tür anlık haberler için bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.