Kriptolar:
29437
Bitcoin:
$62.337
% 2.30
BTC Dominasyonu:
%52.8
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.38 T
% 1.12
Korku & Açgözlülük:
65 / 100
Bitcoin:
$ 62.337
BTC Dominasyonu:
% 52.8
Piyasa Değeri:
$2.38 T

EigenLayer, 10.4 Milyar Dolarlık Toplam Kilitli Değeriyle Aave’yi Geride Bıraktı.

EigenLayer, Lido’nun ardından Aave’nin yerini alarak şimdi ikinci büyük DeFi protokolü haline geldi.

Ethereum stakeleme protokolü EigenLayer, kullanıcıların stake edebilecekleri miktar üzerindeki bir sınırlamayı geçici olarak kaldırdıktan sonra toplam değer kilitli (TVL) açısından ödün verme protokolü Aave’yi geride bırakarak, protokole bağlı 10.4 milyar dolarlık kripto varlığa sahip oldu.

EigenLayer, 5 Mart’ta tüm zamanların en yüksek TVL’si olan 11 milyar dolarlık bir rakama ulaştı ve DefiLlama verilerine göre Aave‘nin 21 aylık yüksek 10.7 milyar dolarlık TVL‘sini aşarak, staking devi Lido‘nun ardından TVL açısından ikinci en büyük merkeziyetsiz finans (DeFi) protokolü konumuna geldi.

Her iki TVL de sonradan hafifçe azaldı, EigenLayer 10.4 milyar dolar ve Aave ise 10.35 milyar dolar oldu.

EigenLayer, 10.4 Milyar Dolarlık Toplam Kilitli Değeriyle Aave'yi Geride Bıraktı.
EigenLayer, 2024’e 1.1 milyar dolarlık TVL ile başladı ve yıl başına göre %844.6 büyüme gösterdi. Kaynak: DefiLlama

Restaking protokolleri olan EigenLayer ve daha küçük rakibi Octopus Network gibi, kullanıcıların zaten staking kaynaklı tokenlarını tekrar stake etmelerine izin verir. Örneğin, Ethereum staking yapanlara sağlanan Lido Staked ETH (stETH) gibi tokenlar – ki bunlar Lido’da Ether staking yapılanlara sağlanır.

EigenLayer’ın TVL’si 5 Şubat’ta geçici olarak staking sınırını kaldırmasının ardından yükselmeye başladı ve o zamandan beri TVL’de %382.5 artış yaşandı.

Protokolün Aave’yi geride bırakması, Solana Foundation strateji başkanı Austin Federa’nın 5 Mart tarihli bir X yazısında restaking TVL’nin nasıl sayıldığına meydan okumasına neden oldu. Federa, stETH gibi staking kaynaklı varlıkların başka bir protokolde teknik olarak kilitli olduğunu belirterek, “Eğer stake edilmiş yerli varlıkları TVL olarak saymayacaksak, restakingin (veya likit stakingin) de TVL olarak sayılmaması gerektiğini düşünüyorum,” diye yazdı.

Dune Analytics verilerine göre EigenLayer’ın 115,000‘den fazla benzersiz yatırımcısı var ve DefiLlama istatistiklerine göre staked tokenların %74‘ü Wrapped Ether (wETH) ve stETH.

WETH, EigenLayer’da kilitli tokenların %41’in biraz üzerinde yer alırken, stETH’in payı ise %30’un biraz üzerindedir. Kaynak: DefiLlama.

Bu arada, Token Terminal verilerine göre Aave’nin günlük aktif kullanıcı sayısı 5,700‘ün üzerindeyken, Lido‘nun 430‘dan azdır.

Aave, son iki hafta içinde zorluklarla karşılaştı; uzun süredir risk yöneticisi olan Gauntlet, en büyük paydaşların “tutarlı olmayan kılavuzlarını ve yazılı olmayan hedeflerini” çözmekte zorlandığı iddiası üzerine 21 Şubat’ta ayrıldı. Gauntlet’in ayrılması, Aave ile bir yıllık, 1.6 milyon dolarlık bir sözleşme imzaladıktan iki ay sonra gerçekleşti. Kısa bir süre sonra, 28 Şubat’ta, Gauntlet rakip DeFi kredi protokolü Morpho ile ortaklık kurdu.

Likit stake protokolleri, kullanıcıların stake ettikleri fonlar için 1:1 token almasını sağladığı için DeFi’deki en büyük kategori olarak kabul edilir; yaklaşık 160 protokolde toplamda neredeyse 55 milyar dolarlık kilitli değere sahiptir. Bu kategori genellikle Lido tarafından liderlik edilmekte olup, 35 milyar dolarlık kilitli değerle en büyük protokol konumundadır.

Sadece iki protokolün bulunduğu Restaking, altıncı en büyük kategori olarak sıralanırken, stabilcoin oluşturmak için teminatlı kredi kullanan 125 projenin gerisinde kalmaktadır.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir