Kriptolar:
28733
Bitcoin:
$70.869
% 2.13
BTC Dominasyonu:
%52.3
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.66 T
% 2.37
Korku & Açgözlülük:
80 / 100
Bitcoin:
$ 70.869
BTC Dominasyonu:
% 52.3
Piyasa Değeri:
$2.66 T

Dolar, jeopolitik gerilimlerin ve Fed’in sıkılaştırma politikasının ekmeğini yiyor

 

Investing.com – Yatırımcılar, yüksek enflasyon ve Fed’in daha agresif faiz artırımları olasılığının yanında Doğu Avrupa’da savaş ihtimalinden de çekinirken ABD doları, geçen hafta elde ettiği getirileri büyük oranda korudu.

Amerikan dolarının 6 majör dövizin ticaret ağırlıklı sepeti karşısında performansını ölçümleyen ABD dolar endeksi, geçen haftanın sonunda sert yükseliş yaşadıktan sonra %0,1 düşüşle 96,040’a geriledi.

Beyaz Saray Milli Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Pazar günü CNN’e verdiği bir röportajda Rusya’nın Ukrayna’yı her an işgal etmeye başlayabileceğini söyledi.

“Günü tam olarak tahmin edemiyoruz ancak bir süredir beklediğimizi ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin – büyük bir askeri harekatın – artık her an başlayabileceğini söylüyoruz.”

Bu gelişme güvenli liman dövizlerine destek verdi; geçen hafta 116,34 ile beş haftanın zirvesinde olan USD/JPY %0,1 düşüşle 115,36’ya geriledi.

Öte yandan EUR/USD ikilisi, geçen hafta gördüğü 1,1495’in epey altına düştü ve 1,1349 puanda büyük oranda sakin seyretti. AUD/USD paritesi ise %0,2 düşüşle geçen hafta gördüğü seviyelerin çok altına inerek 0,7120’den işlem gördü.

Buna ek olarak USD/RUB %0,8 düşüşle 76,5920’den alıcılandı ve iki haftanın en düşük seviyesini gören ruble kayıplarını azalttı. Jeopolitik gerilimler Rusya’nın para birimini etkilerken ülkenin merkez bankası Cuma günü bir yıl içindeki üçüncü 100 puanlık faiz artışını gerçekleştirdi.

ABD’nin geçen hafta beklenenden daha yüksek gelen enflasyon oranı, Fed’in Mart ayında sıkılaştırma döngüsüne 50 puanlık bir artışla başlayacağına dair beklentileri artırdıktan sonra bu volatil durum, doların destek görmesi için yeni bir sebep yarattı.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, Pazar günü “ani ve agresif” faiz artırımlarının Fed’in hedefleri için ters etki yaratabileceğini söyleyerek bu tarz beklentileri yatıştırmaya çalıştı.

Bununla birlikte bu görüşler, Fed yetkililerinin bu hafta yapacakları konuşmalar ile değerlendirilebilir. Perşembe günü St. Louis Fed’den Bullard ve Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester; Cuma günü Fed Başkanı Lael Brainard, New York Fed Başkanı John Williams, Fed Yöneticisi Christopher Waller ve Chicago Fed Başkanı Charles Evans konuşacak.

Ayrıca Çarşamba günü Fed’in Ocak toplantısının tutanakları paylaşılacak ve yetkililerin ne boyutta bir hamle düşündüğüne dair ipuçları aranacak.

ING analistleri, “Fed’in çok agresif bir sıkılaşma döngüsü öncesinde hâlâ doların yüksek olacağını düşünüyoruz. Bizce şu anda doların gücü daha kontrollü. Ama Fed kontrolden çıkacak bir sıkılaşma hamlesi ile resesyon korkularını artırsaydı doların çok daha genel bir ralli yapmasını beklerdik.” dedi.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir