Kriptolar:
29413
Bitcoin:
$64.011
% 0.82
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.13
Piyasa Değeri:
$2.39 T
% 0.96
Korku & Açgözlülük:
72 / 100
Bitcoin:
$ 64.011
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.39 T

DOLANDIRICI KRİPTO PROJELERİNİ ANLAMANIN 8 YOLU

Kripto ve blok zinciri alanı, dünyayı daha iyi hale getirme potansiyeline sahip gelecek vaat eden projelere sahip yenilikçi topluluklarla doludur. Öte yandan, ne yazık ki yatırımcılardan yararlanan ve bu alanda yapılan tüm iyiliklerden uzaklaşan birçok dolandırıcılık var.

İşte bir kripto projesinin dolandırıcılık olduğunu gösteren 8 gösterge:

  1. Belgeler şüpheli görünüyor.

Her kripto projesi , ekosisteminin nasıl çalıştığını, coinlerin  nasıl oluşturulduğunu ve yakıldığını ve kaç tanesinin dolaşımda olduğunu ve halihazırda tahsis edildiğini açıklayan en az bir teknik rapora sahip olmalıdır . Bu bilgi, iki veya daha fazla  White paper (beyaz kağıda) bölünebilir.

Teknik inceleme, ayrıntılı belirteçleri olmayan bir pazarlama kampanyası gibi görünüyorsa, dikkatli olun. Kulağa saçma gelen karmaşık jargonla doluysa ve kripto endüstrisi yazarları da bunu basit bir dille açıklayamıyorsa, bu bir dolandırıcılık olabilir ,  Ve projenin web sitesinde veya CoinGecko sayfasında hiç teknik inceleme bağlantısı yoksa, kaçın!

  1. Geliştiricileri

Herhangi bir projeyi değerlendirirken yapmanız gereken ilk şeylerden biri, arkasındaki ekibe bakmaktır. Büyük bir kırmızı bayrak, ekibin anonim olması veya takma adların arkasında çalışmasıdır. Sonuçta, kimse arkasında kimin olduğunu bilmiyorsa, bir aldatmacadan kurtulmak çok daha kolaydır.

Ayrıca, geçmişleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için ekip üyelerini çevrimiçi olarak aramak da yararlıdır.

Kripto dünyasında scam projeleri nasıl anlarız?

  1. Kullanılabilirlik Durumu

Varlık ne için kullanılır? Neden biri ona sahip olmak istesin ki? Bu bilgi, proje web sitesinden veya teknik incelemeden açıkça anlaşılmalıdır. Bu bilginin eksikliği, bir kripto projesinin bir aldatmaca olduğunun bir işareti olabilir. Değer önerisi aşırı derecede basitse, gerçekçi değilse veya yeni bir şey sunmuyorsa, bu, projeye çok fazla düşünülmediğinin veya aceleyle bir araya getirildiğinin bir göstergesi olabilir.

Örneğin SOLANA , ” Proof Of History(Tarihin kanıtı)” adı verilen bir fikir birliği mekanizması kullanarak işlemleri doğrulayan bir blok zinciridir. Doğrulayıcılar, ödül kazanabilmek için minimum miktarda SOL bulundurmalıdır. Ağın yüksek hızı ve akıllı sözleşme desteği, onu Magic Eden gibi NFT pazarları için de ideal kılıyor . Tüm bu faaliyetler, SOL için güçlü bir talep yaratır ve kullanılabilirliğini kanıtlar.

Buna karşılık, Dogecoin bir şaka olarak yaratıldı, gerçek bir amaç olmadan yaratılan binlerce coinden biri. Bir meme projesi olarak kendine yer buluyor ancak yükselişine yardımcı olduğu için Elon Musk’ın desteğiyle , birçok yatırımcıdan destek görüyor

  1. Herhangi bir büyük borsada mevcut değildir.

Çoğu büyük borsa yeni kripto para birimlerine dokunmaz çünkü dolandırıcılığa dönüşebilecek projelerle ilişkilendirilmek istemezler. FTX , Binance veya Coinbase gibi saygın bir borsada listelenmek , fiyatın yükselmesine neden olan bir onay ve doğrulama olarak görülüyor.

Haftaya Bu 6 Altcoin'e Dikkat: İşte Olacakların Listesi! | Alt Coin Projeleri

Ancak, PancakeSwap veya SushiSwap gibi merkezi olmayan bir borsada (DEX) listelenmek oldukça kolaydır . Denetim veya doğrulama yapılmaz; Bir proje, yatırımcıların satın almaya başlamasını sağlamak için yalnızca BSC veya Ethereum gibi bir likidite havuzunu finanse etmelidir. Yalnızca bir DEX’te bulunan kripto para birimleri, bir aldatmaca veya en iyi ihtimalle gerçekçi bir başarı şansı olmaya bir proje olabilir.

  1. Satın alabilirsin ama satamazsın.

Yaygın bir kripto para dolandırıcılığı “halı çekme” dir. Yatırımcılar tokenları  bir DEX aracılığıyla satın alırlar, ardından bir noktada kurucular likidite havuzundan tüm fonları çeker ve ortadan kaybolur. Akıllı sözleşme, yatırımcıların madeni paraları havuza yeniden satamaması için de ayarlanır.

Bu nedenle lütfen likiditenin kilitlenmediği projelere yatırım yapmayın.

  1. Sosyal Medya Eleştirileri ve Gönderileri

Bu, bir kripto para biriminin bir aldatmaca olabileceği konusunda sizi uyaran en büyük UYARI  olabilir.

Projede, son birkaç gün içinde oluşturulmuş hesaplardan tonlarca 🚀 içeren 100 twitter gönderisi varsa, bu muhtemelen botlardır ve muhtemelen bir dolandırıcılıktır. Belirli projelerle ilgili sosyal medya etkinliğini yakından değerlendirmek önemlidir ve çeşitli platformlarda neredeyse aynı olan çok sayıda gönderi fark ederseniz, bu bir dolandırıcılık göstergesi olabilir.

Bu Sosyal Medya Platformunda Gönderiler Silinemeyecek - CoinNET - Bitcoin Haberleri, Blockchain ve Kripto Para Haberleri

Hemen hemen tüm kripto projelerinin hem bir web sitesi hem de birden fazla sosyal medya platformunda, özellikle Twiter, Discord, Telegram ve Facebook’ta varlığı vardır. Orada, mevcut ve potansiyel yatırımcılar fikir alışverişinde bulunabilir ve sorular sorabilir. Meşru bir proje aktif tartışmayı teşvik eder ve hem moderatörler hem de diğer üyeler yardım etmeye isteklidir.

Projenin belirteçleri, yol haritası veya geliştirme ekibi hakkında kritik sorular gönderirseniz ve bir moderatör ile tartışır  sonunda da  sizi yasaklarsa, bu muhtemelen son derece riskli bir yatırımdır.

  1. Yüksek Getiri Garantisi

Size 100 kat hızlı geri dönüşü garanti eden veya aya hiç vakit kaybetmeden gitmeyi vaat eden herhangi bir proje kesinlikle şüphelenilmesi gereken bir şeydir. İyi getiri vaat eden tüm projeler dolandırıcılık değildir, ancak çoğu dolandırıcılık aşırı olmasa da iyi getiriler vaat eder. Aşırı geri dönüşler sunan bir projeyle karşılaşırsanız ekstra dikkatli olun.

  1. Garip Olaylar

Son zamanlarda bir ünlünün onaylanmasıyla bağlantılı Pump Dump veya halı çekme planları olmuştur. Kripto alanıyla hiçbir ilgisi olmayan kişileri içeren ünlü onaylarına karşı daima dikkatli olun. Projenizi canlandırmak için bir Instagram etkileyicisine ödeme yapmak çok kolaydır, ancak bu hiçbir şekilde ona herhangi bir meşruiyet kazandırmaz. Meşru projeler, onu canlandırmak  için rastgele bir etkileyiciye ihtiyaç duymaz ve bu potansiyel bir dolandırıcılığın açık bir uyarısıdır.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

DOLANDIRICI KRİPTO PROJELERİNİ ANLAMANIN 8 YOLU” te bir düşünce

  1. oğuz taş diyor ki:

    Telegram aracılığı ile tanıştığım bir Çin’li vasıtası ile yurt dışı kaynaklı bir borsadan işlem yaptık ilk önce paramızı çektik sonra bir ön satış projesine katıldık ve kazandık takas ve vergi ücretinide ödedik.Fakat vade sonunda iş para çekmeye gelince komik olduğu kadar dehşet verici basitlikte ve üstelik kendilerinin yönlendirmesi dışında bir işlem yapılmadığı halde varlıklarım 3 kere donduruldu,her defasında çözülmesi için para talep ettiler bunlardan ikisini ödedik fakat varlık tekrar donduruldu yine para istediler.Artık suç duyurusunda bulunduk ve müşteri hizmetleride artık cevap vermiyor.nnedia.com adında bir platform başka ne yapabiliriz bu borsa sahte olabilirmi?yapılan ön satışlar v.s herşey bir sahtecilik için planlanmış olabilirmi?şirket hakkında bilgi olabilirse başka ne yapılabilir E mail imden bilgilendiriseniz sevinirim.

    • Tanju Akbıyık diyor ki:

      Hiç bir güvenilir borsa varlıklarınızı çekebilmeniz için sizlerden yüksek miktarda çekim ücreti talep etmez. Lütfen dikkatli olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir