Kriptolar:
29739
Bitcoin:
$65.695
% 0.39
BTC Dominasyonu:
%54.6
% 0.12
Piyasa Değeri:
$2.35 T
% 1.30
Korku & Açgözlülük:
70 / 100
Bitcoin:
$ 65.695
BTC Dominasyonu:
% 54.6
Piyasa Değeri:
$2.35 T

Dikkat: Gelecek Hafta Altın Fiyatlarını Bu Gelişmeler Belirleyecek!

Altın, ABD Merkez Bankası’nın şahin politika görünümünü ikiye katlaması ile üç gün içinde yıl başından beri kaydettiği tüm kazanımlarını sildi. Sarı metal, Çarşamba günü 1.853 dolar ile Kasım ayından bu yana en yüksek seviyesine tırmandı, ancak haftayı 1.800 doların altındaki negatif bölgede bitirmek için bu seviyeden %3’ten fazla kaybetti.

Geçen hafta piyasalarda yaşananlara bir bakış

Pazartesi günü, ABD’den gelen veriler, özel sektörün ticari faaliyetinin Ocak ayında Aralık ayına göre çok daha yumuşak bir hızda büyüdüğünü ve Markit İmalat PPMI ve Hizmetler PMI’nin sırasıyla 55 ve 50,9’a düştüğünü ortaya koydu. Piyasalar zayıf veriler üzerine riskten kaçınmaya devam etti ve ABD Hazine tahvil faizleri düşmeye devam ederek altının önceki haftanın kazanımlarını artırmasını sağladı. Salı günü üst düzey veri yayınlarının yokluğunda piyasalar nispeten sakin kalsa da, külçe yaklaşık iki aydır ilk kez 1.850 doların üzerine çıkmayı başardı.

Fed Çarşamba günü politika ayarlarını değiştirmediğini duyurdu ve niceliksel genişleme (QE) programının planlandığı gibi Mart ayı başlarında sona ereceğini söyledi. Açıklamada, ‘Ekonomik faaliyet ve istihdam göstergeleri güçlenmeye devam etti’ denildi. Ancak basın toplantısında, FOMC Başkanı Jerome Powell’ın politika görünümüne ilişkin sözleri bir dolar rallisini tetikledi ve altının keskin bir şekilde düşmesine neden oldu.

Jerome Powell, kasvetli işgücü piyasası verilerini küçümsedi ve istihdama zarar vermeden oranları yükseltmek için ‘biraz yerlerinin’ olduğunu söyledi. Başkan ayrıca, ücretlerin son yıllardaki en hızlı şekilde arttığına dikkat çekti. Ek olarak, Powell, politika yapıcıların Mart ayında bir faiz artışından yana olduklarını ancak 50 baz puanlık bir artışı reddetmekten kaçındıklarını ima etti. Son olarak, ilk faiz artırımının ardından dikkatlerini bilanço küçültülmesine kaydıracaklarını açıklayarak, bir plan yapmak için iki toplantıya ihtiyaçları olacağını da sözlerine ekledi.

Bu şahin yorumlar Wall Street’in ana endekslerinin kayıp yaşamaya devam etmesine neden oldu ve dolara destek sağladı. Gösterge 10 yıllık ABD Hazine tahvili faizi, hafta başında %1,7’ye geriledikten sonra %5’ten fazla yükseldi ve %1,8’i geri aldı. Perşembe günü, ABD Ekonomik Analiz Bürosu (BEA), ABD ekonomisinin dördüncü çeyrekte yıllık %6,9 oranında büyüdüğünü bildirdi. %5,5’lik piyasa beklentisini geniş bir farkla aşan bu veri ile ABD doları, rakiplerinden daha iyi performans göstermeye devam etti ve altını düşüşünü uzatmaya zorladı.

Gelecek haftanın gündeminde neler olacak?

ISM önümüzdeki hafta İmalat ve Hizmet PMI’larını yayınlayacak. Ancak piyasa analisti Eren Sengezer’e göre, doların zayıf Markit PMI rakamlarının olumsuz etkisini ne kadar kolay sarstığını düşünürsek, bu verilerin piyasa mutabakatının gerisinde kalsalar bile dolara önemli ölçüde zarar vermesi olası değil.

Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası (BOE) politika kararlarını açıklayacak. ECB’nin politika ayarlarında herhangi bir değişiklik yapması beklenmiyor. Analist, tarafsız bir duruşun, Fed ile politika farklılığını vurgulayarak doların dengesini korumasına yardımcı olabileceğini belirtiyor. BOE, politika faizini üst üste ikinci kez 25 baz puan artırmaya hazır görünüyor. Analisti şu değerlendirmeyi yapıyor:

BOE’nin faizleri yükseltmekten kaçınması durumunda, GBP/USD ağır düşüş baskısı ile karşı karşıya kalabilir ve altının bir toparlanma gerçekleştirmesini daha da zorlaştırabilir. Öte yandan, faiz artırımıyla birlikte şahin bir politika görünümü, en azından yakın vadede doların kazanımlarını sınırlayabilir.

Cuma günü, ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu Ocak ayı istihdam raporunu yayınlayacak. Tarım Dışı İstihdamın Kasım ve Aralık aylarındaki kasvetli artışları takiben Ocak ayında 238.000 artması bekleniyor. Düşük çubuk, olumlu bir sürpriz için yer olduğunu ve tahminden daha güçlü bir NFP baskısının yakın vadede doları desteklemesi gerektiğini gösteriyor. Öte yandan analiste göre, arka arkaya üçüncü bir hayal kırıklığı yaratan veri, dolar üzerinde baskı oluşturabilir ve altın fiyatında bir toparlanma için kapıyı açabilir.

Yine de Powell, istihdam üzerinde enflasyon kontrolüne öncelik verdiklerini ve yatırımcıların maaş bordrolarında yetersiz bir büyümeyi görmezden gelebileceğini açıkça belirtti. Bununla birlikte, Ortalama Saatlik Kazanç, izlenmesi gereken kilit veri noktası olacak. Yıllık bazda ücret enflasyonunun %4,7’den %5,1’e yükselmesi bekleniyor. Fed politika yapıcıları, ücretlerdeki istikrarlı artışın tüketici enflasyonunun uzun süre yüksek kalmasına neden olabileceğinden endişe duyuyor.

Altın teknik görünümü ve altın duygu anketi

Analist, altının, Aralık ortasından gelen yükselen trend çizgisinin, 200 günlük SMA ve 100 günlük SMA’nın altına kırdığını ve günlük grafikteki Göreceli Güç Endeksi (RSI) göstergesinin ayı trendini teyit ederek 50’nin altına düştüğünü belirtiyor. Analiste göre, RSI’nin 30’un üzerinde kalması, teknik olarak aşırı satıma geçmeden önce aşağı yönde daha fazla yer olduğunu gösteriyor. Eren Sengezer, şu teknik seviyelere dikkat çekiyor:

İlk destek 1.770 dolar seviyesinde bulunuyor. Bu seviyenin dirence dönüşmesi durumunda, bir sonraki düşüş hedefi 1.755 dolar olarak görülebilir. Artan yönde, 100 günlük SMA 1.795 dolardan ilk direnci oluşturuyor. Altın bu seviyeyi geri alsa bile, 200-günlük SMA bir sonraki engel olarak 1.805 dolarda yer alıyor. Sadece ikincisinin üzerinde bir günlük kapanış alıcıları çekebilir ve altının düşüş baskısını sarsmasına yardımcı olabilir.

FXStreet Tahmin Anketine göre, altının kısa vadede düşüş baskısı altında kalması muhtemel. Bununla birlikte analist, bir haftalık görünümdeki ortalama hedefin, 1.781 dolar olarak hizalandığını ve bu da kayıpların sınırlı kalabileceğini gösterdiğini ifade ediyor. Ankete göre, düşüş eğilimi, bir aylık görünümde de belirgin.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir