Kriptolar:
29454
Bitcoin:
$64.463
% 1.98
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.60
Piyasa Değeri:
$2.32 T
% 2.25
Korku & Açgözlülük:
67 / 100
Bitcoin:
$ 64.463
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.32 T

Coin Mühendisi x Digitaliga AMA Özeti

Digitaliga ile 23 Şubat tarihinde Coin Mühendisi olarak AMA etkinliğimizi gerçekleştirdiğimiz proje yetkilisi sorularımızı yanıtladı. Bizlere proje hakkında bilgiler verdi.

Yapılan tüm AMA içerik ve detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

İlk olarak kendisini tanıtmasını istediğimiz Digitaliga yetkilileri şunları aktardı:

U: Adım Uğur İşbuyuran, temelde elektronik mühendisiyim, kendimi girişimci ve vizyoner olarak tanımlayabilirim, 25 yıldan uzun süredir bilişim teknolojilerinin farklı alanlarında çalışıyorum, son 7 yıldır neredeyse tüm mesaimi blok zincir ve web3 teknoloji ve uygulamaları üzerine geçiriyorum. Blok zincir dünyasında kriptopara madenciliği, security token offering ve bir kriptopara borsası kurulumu sürecinden sonra tamamen web3 uygulamalara odaklanmaya başladım ve sonunda Digitaliga’yı ortaya çıkarttım.

Digitaliga’nın kurucusuyum, özellikle tüm teknik süreçlerden sorumluyum. Amacım spor kulüpleri ortaklığıyla kurduğumuz platformlarla blok zincir uygulamalarını çok geniş kitlelere yaymak. Buna “blockchain mass adoption” için çalışıyorum diyebiliriz.

M: Ben, Mete Ali Başkaya, İstanbul, Türkiye merkezli bir akademisyen ve blockchain ile kripto para birimleri alanında uzman bir profesyonelim. Blockchain ve kripto para birimlerinin karmaşık dünyasını açıklığa kavuşturmak ve bu teknolojilerin sunduğu potansiyeli geniş bir kitleye aktarmak konusunda derin bir tutkuya sahibim.

Özellikle, DeFi (Merkeziyetsiz Finans) ve blockchain teknolojilerinin inceliklerine odaklanarak, bu alanlarda geniş bir deneyim ve bilgi birikimine ulaştım. Kripto para ve blockchain teknolojileri alanında yaklaşık 10 yıllık bir geçmişe sahibim. Kripto para birimlerinin yükselişe geçtiği ilk dönemlerde bir trader olarak kariyerime başladım ve son 5 yılda bu teknolojilerin profesyonel yönlerine daha fazla odaklandım.

Akademik kariyerim boyunca, birçok global akademik makaleye imza attım ve uluslararası konferanslarda konuşmacı olarak yer aldım. Bu çalışmalar, blockchain ve kripto para birimleri alanındaki araştırmalarıma ve bu teknolojilerin sosyal ve ekonomik etkilerine dair derinlemesine analizler sunmaktadır. Global akademik topluluk içerisinde, bu alandaki yenilikçi çalışmalarım ve katkılarım ile tanınmaktayım. Bu platformlarda edindiğim bilgi ve deneyimleri, daha geniş bir kitleye aktararak, blockchain ve kripto para birimlerinin anlaşılmasını ve benimsenmesini kolaylaştırmayı hedefliyorum.

A: Tabi ki, 5 yıldır web3 sektöründe farklı projelerde görev alıyorum. Daha önce Defi, Metaverse ve Layer 2 projelerinde yer almıştım. Şimdi de son 2 yıldır Altava Group’ta iş geliştirme müdürlüğü görevini yürütmekteyim. Digitaliga ‘nın Ape Football Club projesinde de Altava Group’un işbirliği çerçevesinde projeyi Digitaliga ile birlikte şekillendiriyoruz.

Hazırsanız, etkinliğimizin ilk bölümüyle başlayalım.

S1: Digitaliga Play2Earn ve benzeri uygulamaları ile kullanıcılarına sürekli kazandırmayı düşündüğü bir sisteme sahip görünmekte. Peki, bunun uzun vadede sürdürülebilirliğini sağlamak için hangi planlarınız var?

C1: Digitaliga’nın uzun vadeli sürdürülebilirliğini sağlamak için planları arasında, artırılmış gerçeklikle desteklenen interaktif digital stadyum deneyimleri (Join2Earn), Vote2Earn oylama uygulaması ile taraftarların kulüplerinin kararlarına ortak olmaları, önerilerde bulunmaları ve kulüplerini daha yakından hissetmeleri, ve Play2Earn dijital futbol menajerlik oyunu yer almaktadır. Bu oyun, taraftarların digital NFT kartları ile takımlarını oluşturup diğer taraftarlarla maç yapmalarını sağlar.

Ayrıca, Digitaliga, yerel ve ulusal perakende işbirliği (Shop2Earn) aracılığıyla, taraftarların yerel perakende mağazalarından alışveriş yaparak ödüller kazanmalarını ve bu süreçte futbol kulüplerine maddi destek sağlamalarını teşvik etmektedir.

Digitaliga’nın bu çeşitli özellikleri ve stratejileri, platformun sadece kısa vadeli kazançlar sağlamakla kalmıyor. Aynı zamanda uzun vadeli bir ekosistem oluşturarak spor kulüpleri ve taraftarları arasındaki bağları güçlendirmeyi ve bu süreçte sürdürülebilir gelir akışları yaratmayı hedeflediğini gösteriyor.

Play2Earn projeleri kullanıcılardan büyük talep alıyorlar, ancak eğer devamlı olarak projenin kendi ürettiği token’ı ödül olarak verirseniz ve bu süreçte piyasaya da aynı hızda token satamazsanız doğal olarak token fiyatı düşüyor.

Bizim geliştirdiğimiz ekosistem ve platformlarda tek ödül mekanizmamız token değil, platformlarımız NFT satışı üzerine kurgulanmış durumda, dolayısıyla herkes tarafından ulaşılamayacak, özel, devreye alacağımız oyun ve uygulamalarda kullanıcıların etkisini arttıracak NFT’leri ve Ape Football Club gibi diğer kullanıcılar tarafından satın alınabilecek NFT’leri ödül olarak dağıtarak, kendi kriptopara birimimiz olan DIGITA’nın fiyatına negatif baskı yapılmasını engelleyeceğiz.

Ayrıca NFT satışlarından elde edeceğimiz gelirlerle operasyonel bir yapımız var, bu operasyonel gelirlerin de bir kısmını direkt USDT/BNB gibi kriptoparalar olarak ta dağıtarak DIGITA üzerinde oluşabilecek baskıyı ortadan kaldıracağız.

S2: Digitaliga, spor kulüplerini blokzincire üzerine taşımak için ortaya çıktı. Peki, sizin hizmetinizden yeni oluşanlar da dahil bütün futbol kulüpleri yararlanabilir mi?

C2: Digitaliga’nın sunduğu hizmetler, blokzincir teknolojisi, Web3 ve kriptopara destekli dijital futbol platformları aracılığıyla, spor kulüpleri ve taraftarları arasındaki iletişimi artırmayı ve futbol kulüpleri için sürekliliği olan gelir kanalları yaratmayı hedeflemektedir. Digitaliga, futbol kulüplerinin kendi markalarıyla kurduğu Dijital Futbol Platformlarının tüm operasyonunu yürüterek, futbol kulüpleri ve taraftarları için çalışmaktadır. Bu, FIFA üyesi olan 211 ülkede bulunan 130.000 profesyonel futbolcu, 4.400’den fazla profesyonel futbol kulübü ve dünya çapında 5 milyardan fazla futbol taraftarını hedefleyen geniş bir kapsamı ifade eder.

Digitaliga’nın platformları, futbol kulüplerine ücretsiz olarak kurulmakta ve tüm operasyon, kulüp yönetimi onayıyla ve pazarlama ekipleri ile iletişim halinde yürütülmektedir. Bu, yeni oluşan futbol kulüpleri de dahil olmak üzere, büyük veya küçük, her türlü futbol kulübünün Digitaliga’nın sunduğu hizmetlerden yararlanabileceği anlamına gelir. Platform, futbol kulüplerine ilk yatırım maliyetine, işletim maliyetine, teknik deneyime veya personel istihdamına ihtiyaç duymadan gelir üretmeye başlama fırsatı sunar.

Digitaliga’nın platformları tüm spor kulüplerine açıktır ve bu kulüplerin blokzincir teknolojisinden yararlanarak taraftarlarıyla etkileşimini artırmasına, sürdürülebilir gelir kanalları oluşturmasına ve marka değerini yükseltmesine olanak tanımaktadır.

S3: Digitaliga’nın ilk NFT Koleksiyonu olan APE FOOTBALL CLUB TRABZONSPOR EDITION nasıl bir fikirden doğdu ve koleksiyonu farklı kılan temel özellikleri anlatabilir misiniz?

C3: geçtiğimiz yıl @atlasarman ile Digitaliga’nın temelleri üzerine çalışırken kendisi Altava Group ile Bored Ape Gold Club BAGC koleksiyonu üzerine çalışıyordu. Bu koleksiyon AFC koleksiyonlarına da ilham oldu diyebilirim.

Uzun bir çalışma sonrasında bu koleksiyonu taraftarlara ve blokzincir topluluğuna sunduk. Şu anda aktif olarak çalışmaya başlayan trabzonspor.digitaliga.com adresinden bu koleksiyonlara ulaşabilirsiniz

Altava Group, lüx moda markaları ile yaptığı işbirlikleri sonucunda birçok NFT koleksiyonuna imza atmıştır. Web3 alanında yatırımcıları ve partnerleri olan Animoca Brands gibi the Sandbox, Renault, Hyundai gibi alanının lideri şirketlerle bir çok web3 projesine imza atmış bir Moda-AI-Teknoloji şirketidir. Birlikte çalıştığı mode markaları arasında Gucci, Prada, Balmain, LVMH, Clarins, Dior, Armani, Miu Miu, Burberry gibi çok bilinen markalar mevcuttur.

Daha önce çok ünlü Bored Ape Yacht Club (BAYC) NFT koleksiyonun IP’lerini alarak, bu koleksiyonu üzerinden türev bir NFT koleksiyonu yaratmıştır ve bu iş ortaklıkları ile ciddi bir know-how sahibidir.

APE Football Club NFT Koleksiyonunun oluşturulmasında da Altava Group olarak hem BAYC NFT IP’lerinin yönetilerek AFC koleksiyonunda kullanılması, hem de AFC koleksiyonunun NFT’lerinin yaratılması, smart contract’larının, ana mint platformunun oluşturulması gibi temel konuları Altava Group olarak yürütmekteyiz. Digitaliga ile oluşturduğumuz başarılı iş ortaklığı bu kapsamdadır.

Hatta Altava Group sınırlı sayıda bir AFC’yi şanslı kullanıcılara airdrop yapıyor. Bu linkten airdrop’a katılabilirsiniz: https://twitter.com/Bored_Golf/status/1761002403464446273

S4: Peki, AFC NFT sahipleri futbol takımlarının kendi platformlarında ilerleyen zamanlarda herhangi bir avantaja sahip olabilirler mi?

C4: AFC (Ape Football Club) NFT sahipleri, Digitaliga ve Trabzonspor’un dijital platformları üzerinden sunulan özel avantajlara ve fırsatlara erişim sağlayabilirler. Bu avantajlar, NFT koleksiyonunun sadece birer dijital varlık olmanın ötesinde, sahiplerine gerçek dünyada ve sanal ortamlarda çeşitli faydalar sunmasını amaçlamaktadır.

Soru 5: Digitaliga’nın ve tabi ki Spor Kulüplerinin geleceğini şekillendirmek ile ilgili gelecek planlarınızdan bize biraz bahsedebilir misiniz?

C5: Digitaliga blokzincir teknolojisinin spor endüstrisindeki potansiyelini maksimize etmeye odaklanmaktadır. Hedefimiz taraftar deneyimini zenginleştirmeyi, kulüpler için yeni gelir akışları yaratmayı ve dijital dönüşümü teşvik etmektir

Twitter Soruları

S1: DIGITA tokenin bizlere sağladığı avantajlar nelerdir? Bu tokene sahip olanlara futbol kulüpleri ile yapacağınız anlaşmalarda avantajlı alım hakları veya birtakım öncelikler sağlanacak mı ?

C1: DIGITA token’ın farklı faydaları olacak, teknik olarak ilk uygulamamız staking olacak. DIGITA token’ın farklı platformlarda stake edilmesi ile gelir elde edilebilecektir. Önemli bir kullanım alanı ise açacağımız platformlarda DIGITA ile NFT satın alınabilmesi, indirimler elde edilebilmesi olacak. Ayrıca cüzdanlarda DIGITA tutularak indirim alınabilecektir. Aynı zamanda uygulamalarda etki arttırılabilecektir.

S2: Futbol genelde ve çoğunlukla erkek kullanıcıları hedefliyor ve oran olarak daha fazla. Kadin hedef kitlesini digitaliga platformuna nasil cekmeyi dusunuyorsunuz?

C2: Kadın sporlarına özel platformlar açacağız, kendilerine özel koleksiyonlar hazırlayacağız, başarıları için finansal destek almalarını sağlamaya çalışacağız ve ayrıca tüm spor platformlarda spor kulüplerinin kadın sporcularına özel koleksiyonlar hazırlayacağız.

S3: Digitaliga’nın spor kulüpleri için geliştirdiği blockchain tabanlı uygulamaların güvenliği nasıl sağlanıyor ve bu uygulamalar aracılığıyla oluşturulan kripto temelli gelir kaynakları, spor kulüplerinin finansal sürdürülebilirliğine nasıl katkı sağlıyor?

C3: Platformların kurulumunda standart siber güvenlik önlemlerini alıyoruz, ayrıca hazırlanan akıllı kontratları kontrol ettiriyor ve denetlettiriyoruz. Digitaliga olarak ta genel regülasyonlara uymak amacıyla gerekli denetimleri geçmek için zorunlu olan önlemleri alıyoruz. Platformların çok temel bir çalışma şekli var. Tüm geliri spor kulüpleriyle paylaşıyoruz. Biz tüm operayondan sorumluyuz, spor kulüpleri ise bizi denetlemek, içerik oluşturmak, pazarlama ve satış desteği vermek ve hedef kullanıcılarımıza ulaşmamıza destek olmaktan sorumlular.

S4: Kapsamlı Kullanıcı Veri Tabanı ile kullanıcılarınızın bazı bilgilerini kulüplerle paylaşmayı amaçlıyorsunuz. Bu verilerin güvenliğini nasıl sağlayacaksınız? Bize bunun hakkında bilgi verir misiniz?

C4: Digitaliga bir Web3 şirketi, biz kullanıcılardan pratik olarak ad soyad gibi bilgileri almıyoruz. Sadece kripto para cüzdanlarını biliyoruz. Bu bilgiler de zaten blok zincirde şeffaf şekilde işlenmektedir. Bu sayede bir kullanıcı istediği sürece anonim kalabiliyor. Belli uygulamalarda kullanıcıların bilgilerini almamız gereken durumlarda da yine regülasyonlara uygun şekilde KVKK kurallarını takip ediyoruz.

S5: Digitaliga ile kulüplerden indirimli bilet ve forma alma imkani, futbolcularla tanisma ve çeşitli etkinliklere katilma gibi imkanimiz olacak mi?

C5: Kullanıcı verilerinin güvenliği, özellikle spor kulüpleri gibi kurumlarla paylaşımı son derece önemlidir. Kullanıcı verilerinin güvenli bir şekilde yönetilmesi ve korunması, yasal gerekliliklerin yanı sıra kullanıcıların güvenini kazanmanın da temelidir. GDPR (Genel Veri Koruma Yönetmeliği) gibi veri koruma ve gizlilikle ilgili yasalara uyum, kullanıcı verilerinin korunmasında kritik öneme sahiptir.  Digitaliga olarak güvenlik unsurunun her zaman takipçisi olarak stratejimizi geliştireceğiz.

Telegram Soruları

S1: Kulüplerin kendi adıyla resmi dijital futbol platformunu kurmaya ve işletmeye talipsiniz. Peki burada kulüplerin bu noktada avantajları nedir? Kulüplere ne tür gelir kaynağı olacak bu yaklaşım?

C1: En önemli avantajları kulüplerin kendi markalarıyla açılacak olan platformlarda üretilecek olan NFT’lerin ve diğer Digital Varlıkların orijinal ve yüksek kaliteli olmaları, ve spor kulüplerin kendi taraftarlarına ulaşmalarını sağlamak olacaktır. Bu yaklaşım bizim incelediğimiz kadarıyla dünyada ilk defa bizim tarafımızdan yapılıyor. İlk büyük örneği de Trabzonspor için açtığımız trabzonspor.digitaliga.com platformu. Bu platforma girerek AFC Trabzonspor Edition’ı şu anda yüksek indirimle satın alabilirsiniz.

S2: Hali hazırda Socios veya bazı borsalar üzerinden tokenleri olan futbol kulüpleri var. Sayıca az da değil. Siz aslında onlarla rakip değil, belki onların tamamlayıcısı pozisyonunda mısınız? Mevcuttaki tokenleri sizin projenizde de kullanılabilecek mi?

C2: Biz Socios veya Sorare gibi bu alanda öncü olan platformların rakibi olarak konumlandırmıyoruz kendimizi. Her iki öncü platformdan da farklıyız. Öncelikle bir Fan Token platformu değiliz, ayrıca bir Fantazi Futbol Oyunu platformu da değiliz. Digitaliga tamamen kendi geliştirdiği sistemle her bir spor kulübüne özel platform açıyor.

Bu platformların kendi taraftarlarına ulaşmalarını sağlamaya çalışıyor. Ayrıca geliştireceğimiz digital futbol menajerliği oyunu da yine farklı bir klasmanda olacak. Bu platformlarda Digitaliga Token çok yoğun şekilde kullanılacak. Bu kullanılmayla birlikte oluşacak olan talebin de değer artışına olumlu etki yaratmasını beklemekteyiz. Digitaliga Token şu anda Bitci’de ön satışta, ilgilenenler web sitesinden daha detalyı bilgiye ulaşabilirler. Digitaliga Token Public ICO Faz 1 için  adresi ziyaret edebilirsiniz.

S3: Kripto piyasası oldukça rekabetçi ve düzenli olarak yeni projeler ortaya çıkıyor. Digitaliga kendisini diğer projelerden nasıl farklılaştırmayı ve yatırımcılar ve kullanıcılar için nasıl öne çıkmayı planlıyor?

C3: En büyük stratejimiz spor kulüplerinin kendileriyle çalışmak. İlk büyük projemiz Trabzonspor Dijital Spor Platformu ve farklı platformlarda 500 bin görüntülenmeye ulaştık. Finansal başarı elde etmek için izleyiciye ulaşmanız gerekiyor. Trabzonspor sayesinde milyonlara ulaşma şansımız yok. Ekosistemimize sadece Türkiye’den değil, tüm Avrupa ülkelerinden başlayarak daha fazla platform ekleyeceğiz. Ayrıca ortaklarımıza özel platformlar oluşturduğumuz için onların taraftarlarına da hızlı bir şekilde ulaşacağız.

Rekabet hakkında konuştuğumuzda, aslında kulüplerle kendi markaları altında çalışacağımız için gerçek bir rekabetimiz yok. Buna pazarı genişletmek ve blok zincirinin kitlesel olarak benimsenmesi diyoruz. Platformlarda bulunmayan daha fazla insanı platformlara getiriyoruz. İlk büyük platformumuzu kontrol edebilirsiniz. Bunun yanı sıra  AFC Trabzonspor Mystery Boxes’ı daha sonra https://trabzonspor.digitaliga.com/ adresinden satın alabilirsiniz.

Coin Mühendisi Katıl üyesi olarak ayrıcalıklardan yararlanabilirsiniz. Gönülden destek seçeneği ile özel Telegram grubumuza dahil olabilirsiniz.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir