Kriptolar:
32355
Bitcoin:
$99.039
% 1.23
BTC Dominasyonu:
%59.8
% 0.27
Piyasa Değeri:
$3.25 T
% 4.66
Korku & Açgözlülük:
82 / 100
Bitcoin:
$ 99.039
BTC Dominasyonu:
% 59.8
Piyasa Değeri:
$3.25 T

Deutsche Bank’a göre Avrupa, 2023’te çoklu bir krizin ağına düşecek

Yazar – Alessandro Albano

Investing.com – 2022 yılında Ukrayna’daki savaşa rağmen Avrupa’da büyüme iyi bir performans gösterdi ancak görünüm kesinlikle daha kasvetli. İşte Deutsche Bank, Avrupa’yla ilgili son raporunda 2023’te “çift dipli resesyon” uyarısında bulunuyor ve bunun “muhtemelen bu yıl dördüncü çeyrekte başladığını” belirtiyor.

Alman bankası çifte resesyon ya da çift dipli durgunluk derken Euro Bölgesi’nin enerji şoklarının neden olduğu durgunluktan kısa bir süreliğine çıktığı ancak 2023’ün ilerleyen dönemlerinde ekonomi kaynaklı negatif etkenler arttıkça yeniden daralmaya yenik düştüğü bir daralmayı kastediyor. Buna ek olarak bölgenin, “2023’ün ilerleyen dönemlerinde resesyonla ani bir resesyonu değiş tokuş etmesi” gibi ikinci bir olasılık da söz konusu.

DB’ye göre genel olarak 2023 yılının karakteri, enerji krizi ve bunun büyüme, reel gelir ve iş ortamına duyulan güven üzerindeki etkileri nedeniyle bu yılın dördüncü çeyreği ile bir sonraki çeyrek arasında yaşanacak bir resesyon ile stagflasyon olacak.

Ancak bankaya göre mevcut şokun “korkulandan daha az ve yüzeysel” olduğu görülüyor; Euro bölgesinin 2023 GSYİH tahmini, %-1,2’den %-0,6’ya yukarı yönlü revize edilirken bu durum 2024 tahminlerinin Eylül ayındaki %+1,4’ten %+1’e düşürülmesiyle bağlantılı.

Alman bankası, enflasyonun “temel endişe kaynağı” olmaya devam ettiğini vurguluyor. Banka, Ukrayna’daki savaşın neden olduğu enerji krizinin, bu durumdan “yalnızca kısmen sorumlu olduğunu” ve dolaşımdaki para arzını artırdığı için “büyük teşvikler de dahil olmak üzere pandeminin artçı etkilerinin de önemli olduğunu” söylüyor.

DB uzmanlarına göre genel enflasyonda 2023’te “sadece ufak” bir düşüş beklenirken (daha önce %8,5’e karşı %7,1 idi), çekirdek enflasyon (%3,9’a karşı %4,7) ve ücret artışı (%4,3’e karşı %5) tahmin edilenden daha yüksek olacak.

Banka ayrıca şu açıklamayı yaptı: “Yaz sonundan önce enflasyonda ikna edici bir zirve görülmesi mümkün değil. Risk daha yüksek ve kalıcı enflasyon yönünde.”

Bununla bağlantılı olarak bu Perşembe günü faizlerin izleyeceği yola karar verecek olan Avrupa Merkez Bankasının (ECB) kararı da var. Deutsche Bank’a göre Frankfurt, “parasal çıkışın ikinci aşamasına” giriyor: Rapora göre ilk aşama, hızla nötr seviyeye ulaşmak için faiz artırımlarının başlamasıyla temsil ediliyordu. Ancak ikinci aşama, “faizler nötr seviyenin üzerine çıktıkça ve bilanço konsolidasyonu başladıkça hızın azalmasıdır.”

Ayrıca daha yavaş bir artış hızı, DB’ye göre 2023’ün ikinci çeyreğinin ortasında %3’e ulaşacak olan “daha düşük bir nihai faiz” oranı demek değil.

Banka, “Faizlerin 2023 ortasından 2024 ortasına kadar %3’te kalmasını (enflasyon düştükçe reel politika faizleri daha da yükselecek) ardından niceliksel sıkılaştırma devam ederken 2025 sonlarında kademeli olarak nötr seviyeye geri çekilmesini bekliyoruz.” uyarısında bulunuyor.

Avrupa’nın içinde bulunduğu bağlamı tanımlayacak olursak Deutsche Bank “çoklu kriz” terimini, “maliyetleri, parçaların toplamından daha büyük olan farklı köklerden gelen ve birbirleriyle etkileşimli krizler” anlamında kullanıyor.

Deutsche Bank’ın raporuna göre 2023’te dalgalanma yaratabilecek unsurlar arasında “Rusya’nın gerilimi tırmandıracak ve ekonomileri bozacak yollar bulması; parasal sıkılaştırmanın ekonomik ve finansal sistemi zorlaması; hayat pahalılığının sosyal gerilimleri, endüstriyel eylemleri ve siyasi istikrarsızlığı tetiklemesi ve iklim değişikliğinin enerji sistemlerini, ekonomik üretimi ve gıda zincirlerini zorlaması” yer alıyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir