Kriptolar:
29484
Bitcoin:
$57.824
% 4.19
BTC Dominasyonu:
%52.3
% 1.10
Piyasa Değeri:
$2.16 T
% 2.11
Korku & Açgözlülük:
54 / 100
Bitcoin:
$ 57.824
BTC Dominasyonu:
% 52.3
Piyasa Değeri:
$2.16 T

Coin Analizi Nedir? Nasıl Yapılır?

Coin analizi nedir? Kripto analizi, Kripto paralar ve genel piyasanın durumu ile ilgili pek çok veri ve faktörü analiz ederek değerlendirmede bulunmayı ifade eder. Bu makalede coin analizi nedir, nasıl yapılır, coin analizi yaparken nelere dikkat etmek gerekir gibi merak edilen soruların yanıtlarını bulabilirsiniz. Coinmuhendisi.com olarak, konuyu merak eden okurlarımız için hazırladık.

Coin analizi nedir?

Coin analizi, kripto para piyasası ve analizi yapılan kripto paranın fiyat grafiğini inceleyerek çeşitli öngörülerde bulunmak anlamına gelir. Günümüzde, coin analizi yapan yatırımcılar, fırsat ve riskleri önceden tahmin edebilmekte ve buna bağlı olarak yatırım stratejisi geliştirmektedir. Ancak, doğru bir biçimde kripto para analizi yapmak için verileri doğru bir biçimde değerlendirmek gerekir.

Kripto paraların fiyat hareketini, çevresel faktörleri de dikkate alarak doğru bir biçimde analiz eden yatırımcılar, değişken ve yüksek riskli kripto para piyasasından ciddi oranlarda kazanç sağlayabilmektedir. Buna karşın, analiz yapmadan yatırım yapan kullanıcıların kâr ya da zarar etmesi şans faktörüne bağlıdır.

Coin analizi nasıl yapılır?

Coin analizi yapmak için analiz yapılacak kripto paranın fiyat hareketi, küresel kripto para piyasalarının durumu, önemli kişilerin ifadeleri, politik ve jeopolitik gelişmeler gibi faktörlere dikkat etmek gerekir. Bu faktörleri doğru bir biçimde yorumlayan yatırımcılar, yüksek riskli piyasa içerisinde varlıklarını koruyabilmekte ve büyük kazançlar elde edebilmektedir.

Ayılar ve Boğalar

Kripto paraların arz ve talep dengesi dikkat edilmesi gereken ilk faktördür. Serbest piyasa içerisindeki bir varlığa duyulan talep ve buna bağlı olarak alım miktarı artarsa, fiyat yükselir. Buna karşın bir varlığın satış oranı artarsa ve varlığın piyasadaki arzı fazlalaşırsa fiyat düşer.

Talep-arz dengesini analiz etmek için kripto paraların fiyat hareketi incelenebilir. Kripto paraya duyulan talebin arttığını gören bir yatırımcı, alım yaparak kısa vadede kâr edebilir. Bu faktörü inceleyerek, bir varlığın yükselip düşeceği hakkında öngörüde bulunmak coin analizi yapmaktır. Kripto para ekosisteminde boğa ve ayı terimleri alım ve satım ile ilişkilidir. Analiz yazılarında görülen ayılar satış yapanları, boğalar ise alım yapanları ifade eder.

Politik gelişmeleri takip etmek

Talep-arz dengesini takip etmek, fiyat hareketinin geleceği ile ilgili yatırımcılara fikir verir, ancak yeterli değildir. Coin analizinde dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli faktör, politik, jeopolitik ve genel piyasa durumuyla ilgili gelişmelerdir. Bu gelişmeleri öğrenmek için devamlı haber takibi yapmak gerekir. Örneğin; ABD enflasyonunun yüksek olması nedeniyle Federal Rezerv (FED) faiz oranlarını artırmayı planlamaktadır. Birçok analiste göre, FED’in gerçekleştireceği herhangi bir faiz artırımı, kripto para birimlerinin fiyat hareketini olumsuz yönde etkileyecektir. Faiz kararını önceden doğru bir biçimde tahmin eden trader’lar, piyasanın kazananları arasında yer alabilir.

Piyasayı etkileyen kişi ve kuruluşlar

Kripto para piyasaları, fiyat manipülasyonlarına açıktır. Bu nedenle, birçok önemli kişi zaman zaman kripto paralar hakkında fikirler belirtmekte ve kripto varlıkların fiyat hareketlerini etkileyebilmektedir. Örneğin; Tesla CEO’su Elon Musk, zaman zaman popüler meme coin projesi Dogecoin (DOGE) hakkında paylaşımlar yapmaktadır. Musk’ın bazı Tesla ürünlerinin Dogecoin ile alınabileceği hakkındaki paylaşımın ardından, DOGE’nin uzun süredir sabit seyreden fiyat hareketinde bir yükseliş trendi ortaya çıkmıştı. Coin analizi yapan traderların bu tür kişileri tespit edip, paylaşımlarını ve ifadelerini takip etmesi, herhangi bir gelişme anında hızlı reaksiyon alarak kazanç sağlamalarını veya zararlarını minimuma indirmelerini mümkün kılar.

Tarihsel grafik incelemesi

Kripto paraların uzun vadeli grafikleri, varlığa has yükseliş ve düşüş hareketlerine sahiptir. Belirli bir grafik modeliyle 2010 yılında ATH yapan bir kripto para, 2022 yılında aynı modeli oluşturarak ATH tazeleyebilmektedir. Bu nedenle coin analizi yapan yatırımcılar, kripto paranın fiyat hareketi hakkında yıllık bazda grafik incelemesi yaparak, benzer noktaları belirleyip bu benzerlikler üzerinden öngörülerde bulunabilir.

Coin analizi nedir? Sonuç

Sonuç olarak doğru bir biçimde coin analizi yapmak, birden fazla faktör ve gelişmeyi düzenli ve dikkatli bir biçimde incelemeyi gerektirir. Yukarıda değinilen faktörlerin birini incelemek, trader’ın kâr elde etmesini sağlayabilir, ancak riski minimuma indirmek, tüm faktörleri aynı anda değerlendirmeye bağlıdır. Buna karşın, tüm verileri dikkate alarak yatırım stratejisi geliştiren bir trader bile, piyasada yaşanan ani bir gelişmenin sonucunda zarar edebilir. Kripto para piyasası, tüm teknik ve tahminlere rağmen, her yatırım gibi risk faktörü içerir.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir