Kriptolar:
32937
Bitcoin:
$96.865
% 0.55
BTC Dominasyonu:
%57.7
% 0.64
Piyasa Değeri:
$3.34 T
% 0.30
Korku & Açgözlülük:
73 / 100
Bitcoin:
$ 96.865
BTC Dominasyonu:
% 57.7
Piyasa Değeri:
$3.34 T

Çin’in ticaret açığı, merkez bankası kararları – Piyasalarda neler oluyor?

Yazar – Geoffrey Smith

Investing.com – Çin’in yeni verileri, ticari faaliyetlerinin Kasım ayında ciddi şekilde yavaşladığını göstermesinin ardından ülkede COVID-19 kısıtlamaları daha da esnetildi. Apple’ın iPhone üretimi, ticaretteki bu eğilimin kayıplarından biri. Brezilya ve Polonya’daki merkez bankalarının faiz artırımlarına ara vermesi beklenirken Kanada’nın politikayı daha da sıkılaştırması öngörülüyor. Ve Xi Jinping, yaklaşan resesyonla ilgili korkular nedeniyle petrol fiyatlarının yıl boyunca elde ettiği kazançları sildiği bir günde Suudi Arabistan’ı ziyaret ediyor.

İşte 7 Aralık Çarşamba günü finans piyasalarında bilmeniz gerekenler:

1. Çin, ticari faaliyetlerdeki endişe verici düşüşün ardından COVID-19 politikasından daha da uzaklaşıyor

Çin’in ticaret verileri, Pekin’in katı COVID-19 stratejisini gevşetmeye neden bu kadar hevesli olduğuna ışık tutabilir.

Kasım ayında ihracat, yıllık bazda %8,7’lik düşüşle pandeminin Mart 2020’deki en kötü günlerinden bu yana en keskin düşüşü yaşarken ithalat daha da sert bir düşüşle %10,6 geriledi. Her iki rakam da analistlerin tahminlerinden belirgin şekilde daha zayıftı. Rakamlar, yeni bir COVID-19 dalgasının yarattığı bozulmanın yanı sıra küresel talepteki küçülmeden de epey etkilendi ve bu durum, şu anda zirve seviyelerine göre %50 düşük olan nakliye ücretleri gibi göstergelerde de açıkça görülüyor.

Pekin’deki merkezi hükümet, Çarşamba günü kısıtlamaların gevşetilmesi konusunda 10 maddelik bir plan daha açıklayarak bölgesel hükümet yetkililerinin işletmeleri ve yerleşim bölgelerini keyfi olarak kilit altına alma yetisini sınırlandırdı ve kamuya açık alanlara giriş için test gerekliliklerini daha da gevşetti.

2. Kanada 50 baz puan artıracak ancak diğer bankalar en yüksek seviyelere ulaşmış olabilir; ABD’nin verimlilik verileri bekleniyor

ABD piyasası, Fed fonları için daha yüksek bir nihai oran konusunda endişelenirken diğer ülkelerin merkez bankaları, ayaklarını frenden çekmeye başlıyor.

Para politikasını Fed’den daha önce sıkılaştırmaya başlayan Brezilya ve Polonya’nın temel faiz oranlarını sırasıyla %13,75 ve %6,75’te tutması bekleniyor. Erken aksiyon alan bir diğer ülke olan Avustralya Merkez Bankası (RBA), Salı günü faizleri 25 baz puanlık ufak bir artışla yükseltti.

Buna karşın gelişmiş piyasalarda daha geç hareket eden ülkeler, hâlâ sıkılaştırma modunda. Kanada Merkez Bankası’nın faiz artırımına devam etmesi ve ana faiz oranını 50 baz puan artırarak %4,25’e yükseltmesi bekleniyor.

ABD’de Kasım ayındaki iş gücü piyasası raporunun, iş gücü piyasasındaki arz yönlü sorunların boyutunu vurgulamasının ardından birim iş gücü maliyetleri ve üretkenlikle ilgili üç aylık veriler her zamankinden fazla ilgi çekebilir.

3. Hisse senetleri hafif düşüşle açılacak

ABD borsaları, Fed’in gelecek yıl faizleri %5’in üzerine çıkararak resesyona neden olabileceği endişeleriyle üst üste ikinci gün yaşadığı ağır kayıpların ardından denge bulmaya çalışsa da düşüşle açılmaya hazırlanıyor.

Dow Jones 44 puan düşerken S&P 500 %0,2 ve Nasdaq 100 %0,3 değer kaybetti. Üç ana nakit endeksi de Salı günü %1 ila %2 arasında değer kaybetti.

Mide ekşimesini tedavi eden Zantac’ın kansere neden olduğunu iddia eden bir test davasının, ABD federal yargıcı tarafından sonuçlandırılmasının ardından Sanofi (NASDAQ:SNY) ve GlaxoSmithKline (NYSE:GSK) gibi hisse senetleri ilgi çekecek hisseler arasında. GSK bu gelişme üzerine %12’nin üzerinde bir sıçrama yaşadı. Ayrıca AB’nin, sosyal medya ağlarında hedefli reklamları pazarlama yetisini kısıtlayacağını belirten raporların ardından Salı günü yaklaşık %7 düşüş gösteren Meta Platforms (NASDAQ:META) da mercek altında olacak.

4. Apple iki cephede birden mücadele ediyor

Çin ihracatındaki düşüşün arkasındaki en büyük etkenlerden biri, Apple’ın (NASDAQ:AAPL) iPhone tedarikçisi Foxconn’un (TW:2354), Zhengzhou’daki devasa fabrika kompleksinde geçen hafta yaşanan aksaklık oldu.

Apple’ın önemli tedarikçilerinden Murata Manufacturing’in Başkanı Norio Nakajima, Çarşamba günü Bloomberg‘e verdiği demeçte siparişlerde düşüş yönlü daha fazla revizyon beklediğini ve en önemli riskin ABD tüketicisinden kaynaklandığını söyledi.

Bloomberg ‘in, şirketin mevcut teknolojinin tam otonom sürüşe izin vermeyeceği sonucuna vardıktan sonra elektrikli otomobilinin geçici lansman tarihini bir yıl erteleyerek 2026’ya çektiğini bildirmesiyle, Apple hisseleri daha da baskı hissetti.

Ana çip tedarikçisi Taiwan Semiconductor Manufacturing’in (NYSE:TSM) Arizona’da planlanan yatırımını üç katına çıkaracağını açıklaması, Apple’ın Çin ve Tayvan’da üretilen çiplere olan bağımlılığını azaltabilecek bir gelişme olarak şirket için daha olumlu bir haber oldu.

5. Xi Riyad’ı ziyaret ederken resesyon korkusu petrole 2022’de kazandıklarının hepsini kaybettirdi

Ham petrol fiyatları, ABD’nin gelecek yıl dünyayı resesyona sürükleyeceği yönündeki korkuları artıran Çin ticaret verilerine tepki olarak bu yılki tüm kazançlarını yok etti. Bu, nispeten güçlü bir performansa rağmen gerçekleşti.

WTI 73,81 dolara kadar gerilerken Brent bir nebze toparlanmadan önce 79,03 dolara indi.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in, Çarşamba günü Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkeleriyle görüşmek üzere Riyad’a gitmesi bekleniyor ve bu durum OPEC’in üretim planlarını etkileyebilir. Bu arada ABD’de hükümetin ham petrol stok verileri, geçen hafta 3,3 milyon varillik büyük bir düşüş daha göstermiş olabilir ancak bu, bir önceki hafta yaşanan 12,6 milyon varillik düşüşün yanında hiç gibi kalabilir.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bu gönderi Genel’ te gönderildi ve , ’ te etiketlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir