Kriptolar:
29261
Bitcoin:
$61.522
% 0.83
BTC Dominasyonu:
%54.1
% 0.32
Piyasa Değeri:
$2.31 T
% 3.67
Korku & Açgözlülük:
57 / 100
Bitcoin:
$ 61.522
BTC Dominasyonu:
% 54.1
Piyasa Değeri:
$2.31 T

Çin’deki COVID-19 protestoları, FTX’in iflası – Piyasalarda neler oluyor?

Yazar – Geoffrey Smith

Investing.com – Son 30 yılın en büyük hükümet karşıtı protestoları hafta sonunda Çin’i etkisi altına aldı ve ülkenin acımasız COVID-19 önlemlerine son verilmesi çağrısında bulundu. Ancak Pazartesi günü resmi devlet medyasında, yetkililerin harekete geçtiğine dair bir işaret yoktu. Buna karşılık petrol fiyatları yaklaşık bir yılın en düşük seviyesine inerken lüks tüketim ve madencilik hisseleri de dalgalı seyretti. Fed’den üst düzey yetkililerin konuşmaları, perakende satışlar açısından zayıf geçen bir tatil dönemine ilişkin işaretlere yanıt verebilir. Christine Lagarde, Avrupa Merkez Bankasında (ECB) giderek daha belirgin hale gelen bölünmeyi yönetmek zorunda. Bahamalar, ABD’nin FTX’in iflas sürecini yürütme çabalarına karşı çıkıyor.

İşte 28 Kasım Pazartesi günü finans piyasalarında bilmeniz gerekenler:

1. Çin’deki COVID-19 protestoları

Çin, hafta sonu 1989’dan bu yana görülen en büyük hükümet karşıtı protestolarla sarsıldı; ülkenin büyük şehirlerinde vatandaşlar, devam eden COVID-19 tedbirlerini protesto etmek için sokaklara döküldü.

Protestolar, Foxconn’un (TW:2354) Zhengzhou’daki iPhone montaj fabrikasında yaşanan olayların üzerine, yükselen öfkenin zirvesine ulaştı. Protestolar, yer yer Devlet Başkanı Xi Jinping’in istifası ve Komünist Parti iktidarının sona ermesi için yapılan kitlesel çağrılarla dikkat çekti. Ancak hafta sonundaki protestoların çoğu barışçıldı ve polis, Pazartesi günü bu protestoların tekrarlanmasını büyük ölçüde önledi.

Hükümet, Pazartesi günü katı COVID-19 politikası konusunda rotasını değiştirip değiştirmeyeceğine dair bir işaret vermedi. Protestocuların öfkesinin büyük bir kısmı, yetkililerin Ekim ayında açıkladıkları gevşeme politikasını, artan vaka sayıları nedeniyle tersine çevirmelerinden kaynaklanıyor.

2. Fed yetkililerinin konuşmaları ve ECB’deki bölünme ilgi odağında

New York Fed Başkanı John Williams ve St. Louis Fed Başkanı James Bullard gün içinde konuşacak ve yorumları, hafta sonu zayıf gelen perakende satış raporlarının ardından ekonomiye yönelik ipuçları için önemli olacak.

Mağaza trafiğini takip eden analiz firmaları, geçen yıla kıyasla müşteri trafiğinde sadece ufak bir artış olduğunu belirtirken satış hacimleri enflasyona göre değerlendirildiğinde sert bir düşüş yaşandığı görülüyor.

Brüksel’de ECB Başkanı Christine Lagarde, yönetim kurulundaki en kıdemli iki üyesi arasında giderek belirginleşen bölünmenin ortasında ekonominin durumu hakkında Avrupa Parlamentosunu bilgilendirecek. Isabel Schnabel geçen hafta politikayı sıkılaştırma ihtiyacının devam ettiği konusunda uyarıda bulunurken Cuma günü bankanın baş ekonomisti Philip Lane; bu yılki yüksek ücret artışlarının, daha yüksek yapısal enflasyonun bir işareti olarak yorumlanmasına karşı çıkan çarpıcı derecede güvercin bir blog yazısı yayımlamıştı.

3. Borsalar Çin’le ilgili endişelerden dolayı düşüşle açılacak

ABD borsaları, Çin’in görünümüne ilişkin artan belirsizlik nedeniyle düşüşle açılmaya hazırlanıyor – ancak risk iki yönlü gibi duruyor.

Piyasalar belirsizliği sevmeme eğiliminde ve fabrika üretimini ve ihracat merkezlerini sekteye uğratabilecek huzursuzluk ihtimalinden asla hoşlanmayacak olsa da Pekin’in, ekonomiyi daha hızlı şekilde tekrar açmanın bedeli olarak daha yüksek bir vaka sayısını kabullenme riskini de görmek zorunda. Ancak devlet medyası Pazartesi günü bu konuda ipucu vermedi.

Dow Jones 178 puan düşerken S&P 500 %0,7 ve Nasdaq 100 %0,8 düşüş yaşadı.

İlgi çekebilecek hisseler arasında Alman rakibi Brenntag’ın (ETR:BNRGn) ilgisine konu olan Univar (NYSE:UNVR) yer alıyor. Ayrıca Pekin’in, Twitter’daki protestolarla ilgili paylaşımları kısıtlaması yönünde Elon Musk’a baskı yapmak için kaldıraç gücünü kullanabileceği spekülasyonları nedeniyle Tesla (NASDAQ:TSLA) da ilgi çekebilir.

Dallas Fed’in aylık iş anketi, günün kayda değer tek ekonomik verisi.

4. Bahamalar FTX’in iflası konusunda ABD’ye karşı çıktı

Bahamalar yetkilileri, ABD’nin Sam Bankman-Fried’ın iflas eden FTX imparatorluğu üzerinde yargı yetkisi talep etme girişimlerine karşı çıktı.

Delaware’deki bir ABD iflas mahkemesinin müşteri mevduatları üzerinde kontrol sağlama çabaları Bahamalar’ın direnciyle karşılaştı. Bahamalar; Delaware mahkemesinin, FTX’in ABD’deki operasyonlarından alacaklı olanları tazmin etmek için çok daha büyük olan ABD dışı müşteri mevduatlarına erişmeye çalışmasından korkuyor.

Başsavcı Ryan Pinder televizyonda yayınlanan konuşmasında, “FTX’in merkezi burada olduğu için bu fiyaskonun tamamını Bahamalar’ın üzerine yıkmaya çalışmak, gerçekliği aşırı derecede yüzeyselleştirmek olacaktır.” dedi. FTX’in yeni CEO’su John J. Ray’in, Bankman-Fried ve yakın çalışma arkadaşlarının eylemlerine odaklanmasının aksine Pinder, fiyaskodan, FTX’in küresel operasyonlarındaki çok sayıda kötü aktörün yanlış davranışlarını sorumlu tuttu.

5. Chevron Venezuela lisansı alırken petrol 2022’nin en düşük seviyesine indi

Ham petrol fiyatları; Çin’deki huzursuzluğun ülkedeki petrol talebinde istikrarlı bir toparlanma ihtimalini azaltmasıyla, bu yılın en düşük seviyelerine geriledi. Piyasa geçen hafta sadece resmi kısıtlamaların değil, aynı zamanda düşük aşılama oranları ve etki oranı daha düşük aşıların olduğu bir ülkede virüse yakalanma korkusunun bir sonucu olarak Çin’in büyük şehirlerinde hareketliliğin ciddi şekilde kısıtlandığına dair işaretler üzerine zaten satış görmüştü.

Piyasa aynı zamanda ABD’nin, Chevron’un (NYSE:CVX) Venezuela’dan petrol çekme lisansını yenileyerek Başkan Nicolás Maduro rejimini, seçimleri manipüle ettiği için cezalandırma amacıyla yıllardır süren yasağı geri çekmiş oldu. Kısa vadeli etkisinin son derece sınırlı olması beklense de bu hamle nihayetinde küresel arz sıkışıklığını hafifletmeye yardımcı olabilir.

WTI vadeli işlemleri %3 düşüşle 73,94, Brent ise %3,1 düşüşle 81,13 dolardan işlem gördü.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir