Kriptolar:
29436
Bitcoin:
$63.472
% 0.45
BTC Dominasyonu:
%53.0
% 0.42
Piyasa Değeri:
$2.35 T
% 0.27
Korku & Açgözlülük:
67 / 100
Bitcoin:
$ 63.472
BTC Dominasyonu:
% 53.0
Piyasa Değeri:
$2.35 T

Çin Halk Bankası, Raporlarına Dijital Yuan’ı Dahil Etti

Çin

Çin Halk Bankası dolaşımdaki para miktarını ölçen raporlara ülkenin merkez bankası dijital para birimi e-CNY’yi de dahil etmeye başladı.

CBDC yani merkez bankası dijital para birimleri ülkeler tarafından geliştirilmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günler Devam eden Ukrayna savaşı sonrası yoğun yaptırımlara maruz kalan Rusya, dijital para birimi (CBDC) kullanarak sınır ötesi bir ödeme sistemi geliştirmeye başlayacağını açıklamıştı. Bu alanda bir adımda Çin’den geldi.

Ülke dolaşımdaki para miktarını ölçen raporlara dijital para birimi e-CNY’yi de dahil etmeye başladı.

10 Ocak’ta yayınlanan 2022 mali istatistik raporuna göre Çin Halk Bankası (PBoC), 31 Aralık itibariyle dolaşımda 13,61 milyar dijital yuan olduğunu söyledi. Dolaşımdaki para birimi Aralık ayında %15,3 oranında büyürken, geniş para arzının 266,43 trilyon yuan olduğu açıklandı.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomilerinden bir olan Çin, belirli şehir ve bölgelerde CBDC’yi denemeye başlayan ilk ülkelerden biriydi. Proje Şubat ayında Pekin 2022 Kış Olimpiyatlarında yabancı sporcuların ziyaretine açıldı. Ancak eski bir PBoC araştırma direktörüne göre dijital para biriminin kullanımı düşüktü. İşlemler, e-CNY’nin Nisan 2020’de tanıtılmasından iki yıldan fazla bir süre sonra, Ekim ayı itibariyle yaklaşık 14 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Merkez Bankası Eylül ayında e-CNY’nin dağıtımını “uygun bir zamanda” Guangdong, Jiangsu, Hebei ve Sichuan eyaletlerine genişletmeyi planladığını duyurdu. Ancak ne PBoC ne de Çinli hükümet yetkilileri CBDC’yi Çin’in 1,4 milyar nüfusunun tamamına yaymak için bir strateji ortaya koymadı.

Konu hakkındaki düşüncelerini bizlere yorum olarak sunabilirsiniz ayrıca bu tür anlık haberler için bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir