Kriptolar:
29437
Bitcoin:
$62.374
% 2.55
BTC Dominasyonu:
%52.8
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.38 T
% 1.12
Korku & Açgözlülük:
65 / 100
Bitcoin:
$ 62.374
BTC Dominasyonu:
% 52.8
Piyasa Değeri:
$2.38 T

Centrifuge (CFG) nedir?

cenfitgre nedir

Centrifuge, merkeziyetsiz finansman sağlayarak gerçek dünya varlıkları ile işlem yapılmasına olanak tanıyan altyapıdır.

Centrifuge (CFG) Nedir? 

Centrifuge, gerçek dünya varlıklarının yerel olarak zincir üzerinde merkezi olmayan finansmanını kolaylaştıran, borç alanların ve borç verenlerin gereksiz aracılar olmadan işlem yapmasına olanak tanıyan tamamen şeffaf bir pazar oluşturan altyapıdır. Centrifuge, küçük işletmelere kredi erişimini kolaylaştırmayı ve aynı zamanda birikmiş likiditeyi geleneksel finans dünyasına açarak yatırımcılara kararlı bir getiri sağlamayı amaçlayan merkeziyetsiz bir finans (DeFi) kredi protokolüdür.

Centrifuge nedir

 

Centrifuge’un bağlantılı dağıtılmış uygulaması (dApp) Tinlake, tokenize edilmiş gerçek dünya varlıklarının bir piyasasıdır. Doğrulanmış gerçek dünya varlıklarını temsil eden NFT’ler (değiştirilemez tokenler) çıkartarak, şirketler kredilerinin teminatı olarak varlık toplayabilir ve bireysel yatırımcılar tarafından sağlanan daha likit fonlara hızlı erişim sağlayabilirler.

Buna karşılık, yatırımcılar klasik iş kredisi yöntemlerini kullanarak yatırımlarında daha öngörülebilir bir ödül elde edebilir ve kripto piyasalarının öngörülemeyen volatilitesine maruz kalmaktan korunabilirler.

Başlangıçta kendi blockchain’ini oluşturarak inşa edilen Centrifuge, Polkadot’taki parachain’larla uyumlu olan bir platformdur. Centrifuge, NFT yeteneklerini ve Tinlake protokolünü geliştirirken Ethereum standartlarını takip etmiştir. Bu şekilde Centrifuge, Polkadot ve Ethereum ekosistemlerini birleştirerek her birinin sunabileceği faydaları kullanmayı amaçlamaktadır.

Centrifuge, blockchain’in güvenliğini sağlayan ve sahiplerine işlem ücretleri ödeme, varlıkları kilitli tutma ve Centrifuge’nin yönetimine katılma olanağı sağlayan Centrifuge token (CFG) tarafından desteklenmektedir.

Centrifuge Kim Tarafından Oluşturuldu?

Centrifuge, daha önce e-ticaret şirketi DeinDeal’i kuran CEO Lucas Vogelsang liderliğindeki Alman bir ekip tarafından kuruldu.  Sermaye Piyasaları Başkanı olarak  Michael Ruzic-Gauthier görev yapmaktadır.

Centrifuge’den önce, Vogelsang ve diğer kurucular Taulia’yı başlattı. Taulia, elektronik fatura düzenleme ve tedarik zinciri finansmanı gibi hizmetler sunarak 100’den fazla ülkedeki müşterilere hizmet veren bir FinTech işletmesidir. Centrifuge, bu hizmetleri blockchain mimarisi içinde inşa etmeyi amaçlamıştır.

Centrifuge Projesi Yatırımcıları

Centrifuge, ilk üç yılında beş tur fonlama ile neredeyse 12 milyon dolar topladı. Galaxy Digital ve IOSG Ventures gibi şirketler de yatırımcılar arasında yer alıyor. Coinlist’te 26 Mayıs 2021’de düzenlenen CFG token satışında, 17 milyon CFG token 19 milyon dolara satıldı.CFG nedir

Centrifuge Nasıl Çalışır?

Centrifuge, Polkadot ve Kusama ağlarındaki dağıtık blockchain sistemlerinin oluşturulmasına izin veren bir platform olan Parity Substrate üzerine inşa edilmiştir. Bu nedenle, Polkadot bir parachain haline geldiğinde Centrifuge, Polkadot’un Relay Chain’inin uzlaşma ve güvenlik protokollerinden yararlanarak Polkadot ile sorunsuz bir şekilde etkileşime girebilir. O zamana kadar, Centrifuge Chain, CFG ile işlem yapan bağımsız bir proof-of-stake blockchain olarak hareket eder.

Centrifuge’nin temel ürünü, Ethereum üzerine inşa edilmiş açık bir piyasa ve yatırım dApp olan Tinlake’tir. Tinlake, teminatlı borçların blockchain’e taşınmasına yardımcı olur.

Geleneksel olarak, bir işletme ek çalışma sermayesi elde etmek istediğinde, zengin bir özel yatırımcıya başvurmak veya büyük bir finansal kuruluşa kredi başvurusu yapmak zorundadır. Ancak küçük işletmeler, kredi geri ödeme oranlarının düşük olmasına rağmen büyük işletmelerle aynı finansman fırsatlarına sahip olma şansı nadiren vardır.

Centrifuge’nin bu zorlukları nasıl aşmak için DeFi’den yararlandığını anlamanın en kolay yolu, işletme ve yatırımcı perspektifinden konuya yaklaşmaktır:

İşletmeler

Tinlake, Tinlake’teki varlık kaynakları olarak adlandırılan işletmelerin ipotekler ve faturalar gibi değerli gerçek dünya varlıklarını tokenleştirmelerine izin verir. Tokenize edilmiş bir belgenin NFT temsili, sahipliğinin ve otantikliğinin doğrulanabilmesi için blockchain’e kaydedilir. Bu tokenleştirilmiş varlık daha sonra, Tinlake havuzlarına yatırılan likidite tarafından finanse edilen krediler için teminat olarak kullanılabilir.

Yatırımcılar

Katılımcılar, Tinlake havuzlarına DAI gibi stabilcoin’leri kilitleyerek işletmelere kredi sağlarlar. Karşılığında, yatırımcılar varlık oluşturucu işletmelere sağlanan sermayeye karşılık getiri elde ederler. Yatırımcılar, işletmenin kalitesini anlamak için varlık oluşturucuları hakkında araştırma yapmalıdır, sonra likidite sağlayabilirler.  Yatırımcı, havuzu seçtikten sonra DAI’lerini kilitler ve TIN veya DROP tokenleri alır.

TIN, yatırımcılara daha yüksek risk ve dolayısıyla daha yüksek getiri sağlar. TIN tutmayı seçen yatırımcılar, bir borçlu temerrüde düştüğünde ilk zarar riskini kabul ederler. Ancak, TIN yatırımında daha yüksek, ancak daha değişken bir yatırım getirisi sağlar.

DROP tokenleri daha düşük ancak daha stabil bir getiri sağlar. DROP tokenleri alan yatırımcılar, her havuzdaki ön hat TIN sahiplerinden gelen “koruma” faydasına sahiptirler. Centrifuge, TIN ve DROP gibi terimler, geleneksel finansta genç ve yaşlı tranş yatırımcıları arasındaki farkı ifade eder.

Yatırımcılar, likidite sağladıkları TIN veya DROP’ta biriken faizi herhangi bir zamanda DAI’ye dönüştürebilirler.

CFG Token Hakkında

Centrifuge’in CFG tokeni, Centrifuge platformunda çeşitli işlevlere sahiptir ve bu işlevler ona değer verir.

Centrifuge platformunda işlem ücretleri için ödeme yapmak için CFG kullanılır. Kullanıcılar, Tinlake’de teminat olarak kullanılan NFT’leri üretmek ve işlemleri doğrulamak için düğüm işletmecilerine CFG öderler.

CFG, ayrıca platformun yönetişim mekanizmasına erişmek için kullanılan token olarak hizmet eder. Yönetişim tokenleri, yatırımcılara oy kullanarak platformun gelecekteki gelişiminde söz hakkı verir. Centrifuge, onchain yönetişimi kullanarak protokol düzeyindeki işlevleri belirleyecektir.

CFG Tokenları, neden kullanılır?

Gerçek dünya finansı ile DeFi arasındaki bağlantıya ihtiyaç duyan kullanıcılar CFG’yi portföylerine eklemeyi tercih edebilirler. Küçük işletmelerin daha fazla sermaye erişimine sahip olmalarını desteklemek isteyenler de CFG’de değer görebilirler.

CFG, Centrifuge platformunda söz sahibi olmak isteyen yatırımcılar için değerlidir.

Centrifuge ayrıca, varlıklarını ağ içinde paylaşarak ağın güvenliğine yardımcı olan yatırımcıların ödül almasına olanak tanır.

Kripto yatırımcıları CFG’de değer görebilir, çünkü platform hızla benimsenebilir ve gelecekte değer kazanabilir. Tinlake’in Ethereum’dan Polkadot’taki Centrifuge Zincirine taşınma potansiyeli, CFG’yi daha da cazip hale getirebilir.

Coinmarketcap Verileri

Centrifuge fiyatı 12 Mayıs 2023 itibariyle $0,19 USD’dir. 24 saatlik işlem hacmi ise  $419.283 USD olarak gözükmektedir.  Mevcut CoinMarketCap sıralaması  #311’dir. Dolaşımdaki arzı 360.263.043 CFG’dir.

Centrifuge token’ı alabileceğiniz borsalar şu şekildedir; OKX, KuCoin ve Gate.io.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir