Kriptolar:
29261
Bitcoin:
$61.153
% 0.70
BTC Dominasyonu:
%54.1
% 0.32
Piyasa Değeri:
$2.31 T
% 3.67
Korku & Açgözlülük:
57 / 100
Bitcoin:
$ 61.153
BTC Dominasyonu:
% 54.1
Piyasa Değeri:
$2.31 T

Cardano (ADA) Nedir?

Cardano (ADA), hisse kanıtı blockchain projesidir. Ölçeklenebilirliği hedefleyen ”üçüncü nesil” blokzinciri olarak tanımlanmaktadır.

Cardano (ADA) Nedir?

Merkeziyetsiz bir topluluk tarafından oluşturulan ve Charles Hoskinson tarafından geliştirilen Cardano (ADA), bir hisse kanıtı (POS) projesidir. ”Üçüncü nesil” blokchain olarak ifade edilen Cardano, ikinci nesil blockchain’deki problemleri çözmeyi amaçlamaktadır.

Bitcoin ”birinci nesil”, Ethererum ”ikinci nesil” olarak tanımlanmaktadır. ”Üçüncü nesil” olan Cardano (ADA), Ethereum’un en büyük rakiplerinden biridir. Bunun sebebi, Ethereum’daki ölçeklenebilirlik sorunlarını çözmeyi hedeflemesidir.

Cardano’nun hedefi, ölçeklenebilirlik ve birlikte işlerlik sunmaktır. 2015 yılında çalışmalarına başlanan Cardano (ADA), 2017 yılında piyasaya sürülmüştür. Cardano Vakfı tarafından desteklenmektedir. Cardano’nun yerel kripto para birimi ADA’dır. Oluşturulurken birçok akademik araştırma ve incelemelerden geçmiştir.

Cardano Nasıl Çalışır?

Cardano projesi beş ana aşamadan oluşmaktadır;

  • Aşama 1- BYRON: Ağ, temel işlevler ile hayata geçer.
  • Aşama 2- SHELLEY: Topluluk tarafından işletilen node’larla merkeziyetsizlik yolu ile adımlar atılır.
  • Aşama 3- GOGUEN: Akıllı Sözleşmeler ağda etkinleştirilir.
  • Aşama 4- BASHO: Ölçeklenebilirliği ve birlikte çalışabilirliği artıran yan zincirler tanıtılır.
  • Aşama 5- VOLTAİRE: Yönetim ve kendi kendini finanse etme, ADA’yı tamamen merkeziyetsiz hale getirir.
  • Aşamaların her biri ağın ayrılmaz parçasını oluşturmaktadır. Tamamen merkeziyetsiz hale gelmesini sağlar.

Cardano, birinci nesil olan Bitcoin ve ikinci nesil olan Ethereum’un ölçeklendirme sorunlarını çözmek için yaratılmıştır. Önceki nesil blokzincirlerin yüksek işlem ücretlerinin aksine, Cardano merkezi olmayan ve düşük ücretli ve yüksek TPS (saniye başına işlem) bir çözüm olarak inşa edilmektedir. Cardano, çeşitli yollarla ağın hızını ve genel kapasitesini geliştirmeyi amaçlamaktadır.

Cardano (ADA) Ne İşe Yarar?

ADA, ”üçüncü nesil” blockchain olarak adlandırılan Cardano’nun yerel kripto parasıdır. Blockchain üzerindeki faaliyetlerin gerçekleştirilmesinde kullanılır. Yüksek getirisi sebebi ile, kişilerin en çok tercih ettiği kripto paralardan olmuştur. Cardano, finansal uygulamaların daha kolay, adil ve güvenilir bir şekilde çalışması hedeflemektedir.

Kullanıcı ihtiyaçlarının göz önünde bulundurularak şekillendirildiği bir ağdır. Ölçeklenebilirlik sorununu çözmek için oluşturulan Cardano, zaman içinde doğrulanabilir akıllı sözleşmelere ve çoklu varlık defterine sahip, merkeziyetsiz bir uygulama geliştirme platformuna dönüşmeyi amaçlamaktadır.

Cardano’nun Hisse Kanıtı (POS) consensus mekanizmasi Ouroboros, İş kanıtına (POW) göre enerji maliyetini önemli ölçüde azaltmaktadır. Katman-2 çözümü Hydra, çıktıyı artırarak ölçeklenebilirliği daha da büyütmektedir. Ether’in Ethereum için olduğu gibi ADA da, Cardano’nun kripto parası ve aynı zamanda ağın temelidir. Ağ üzerindeki işlemlerde kullanılır.

Yatırım ve değer saklama aracı olarak kullanılabilen ADA, ödemelerde ve staking için de kullanılabilmektedir. ADA sahibi kullanıcılar aynı zamanda Cardano ağında hisse sahibidir. Bunun yanı sıra ADA’lar stake havuzlarına aktarılarak ödül kazanılabilir.

ADA Nasıl Ve Nereden Satın Alınır?

Cardano üçüncü nesil blokzincir olarak tanımlanmaktadır. Yerel kripto para birimi ADA’dır. Birçok kişi tarafından ilgi ile takip edilen ADA, Binance, Coinbase, Paribu, Crypto.com, BtcTurk gibi platformlar üzerinden satın alınabilmektedir.

ADA satın alınabilen borsalar, bazı farklılıkları olsa da sundukları hizmet bakımından birbirine benzer özellikler taşımaktadır. Örneğin Binance ile işlem yapmak isteyenler için ADA alım aşamaları:

Adım 1: Binance web sitesi veya uygulamasında hesap oluşturulur. Bu işlem ücretsizdir.
Adım 2: En uygun Cardano (ADA) paritesi seçilir. Seçenekler ülkeye göre şekillenmektedir. Kredi kartı, banka kartı, banka transferi, P2P alım satım, üçüncü taraf ödemeleri gibi seçenekler bulunmaktadır.
Adım3: İşlem yapılma emri girilir.
Adım 4: Satın alınan ADA, kripto cüzdanında saklanabilir ya da işlem için kullanılabilir.

Cardano (ADA) Fiyatı

Şu anda 1 Cardano 6.32 TL TL‘den işlem görüyor. Ayrıca 1 Cardano 0.340734 $ dolardır.

Cardano fiyatı son 24 saatte 2.04% değişim ile şu anda 6.32 TL TL‘den işlem görmektedir.

Son 24 saatteki Cardano hacmi 369,198,679 $ dolar ve kripto para biriminin piyasa değeri ise 11,957,899,574 $ dolardır.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir