Kriptolar:
29284
Bitcoin:
$65.000
% 0.52
BTC Dominasyonu:
%54.1
% 0.04
Piyasa Değeri:
$2.33 T
% 0.72
Korku & Açgözlülük:
66 / 100
Bitcoin:
$ 65.000
BTC Dominasyonu:
% 54.1
Piyasa Değeri:
$2.33 T

Cardano 5. yılını kutlarken Vasil güncellemesinin tüm özellikleri devreye alındı

ETH/USD
-6,59%

Portföy’e Ekle/Kaldır
Takip listesine ekle
Pozisyon Ekle

Pozisyon başarıyla eklendi:

Lütfen varlık portföyünüze isim verin
Çeşidi: Al Sat
Tarih:

Miktar:
Fiyat
Puan Değeri:

Kaldıraç: 1:1 1:10 1:25 1:50 1:100 1:200 1:400 1:500 1:1000
Komisyon:

Yeni bir takip listesi oluştur Oluştur Yeni varlık portföyü oluştur Ekle Oluştur + Başka pozisyon ekle Kapat

ADA/USD
-5,43%

Portföy’e Ekle/Kaldır
Takip listesine ekle
Pozisyon Ekle

Pozisyon başarıyla eklendi:

Lütfen varlık portföyünüze isim verin
Çeşidi: Al Sat
Tarih:

Miktar:
Fiyat
Puan Değeri:

Kaldıraç: 1:1 1:10 1:25 1:50 1:100 1:200 1:400 1:500 1:1000
Komisyon:

Yeni bir takip listesi oluştur Oluştur Yeni varlık portföyü oluştur Ekle Oluştur + Başka pozisyon ekle Kapat

Investing.com – Cardano ağı, başarılı bir ağ güncellemesi gerçekleştirdikten sonra Vasil hard fork ile gelen tüm yeni özelliklerin aktif hale geldi. Bugün 5. yılını kutlayan Cardano ağı, şimdi geliştiricilere daha gelişmiş deneyimler vaat ediyor.

Yaz döneminde birkaç kez ertelenen Vasil hard fork‘un yayına alınmasından sonra bir duyuru yapan geliştirme ekibi Input Output Global (IOG), ağın yazılım dili Plutus için yeni özellikler içeren Plutus V2 maliyet modelinin de devreye alındığını belirtti.

Cardano ağı için Plutus V2 ile merkezsiz uygulamaların (dApp) daha verimli ve daha az maliyetli bir şekilde çalışacağına vurgu yapılıyor. Diğer yandan yeni maliyet modeli her dApp için farklılık göstereceği belirtildi. Cardano ağında NFT projesi olarak geliştirilen Artano, yeni maliyet modelini test etti ve komut dosyası boyutunda %90 ve maliyette %75’in üzerinde bir tasarruf sağlandığını raporladı.

IOG yaptığı açıklamada birçok merkezsiz uygulamanın Cardano ağında yeni Plutus versiyonunu kullanmak için beklediğini söyledi. Bu dApp’ler arasında Indigo Protokol, Liqwid Finance ve Cardano tabanlı bir merkezsiz borsa (DEX) Maladex, öne çıkanlar arasında bulunuyor.

Cardano 5 yaşında

Ethereum kurucu ortaklarından Charles Hoskinson, Ethereum projesinden ayrıldıktan sonra Jeremy Wood ile birlikte blockchain ağı olarak Cardano’yu piyasa sürmesinin üzerinden beş yıl geçti.

Cardano ağı, uzun vadeli planlar çerçevesinde şu an yol haritasında sondan bir önceki aşama olarak Basho döneminde bulunuyor. Bu aşamada ağın gelişmiş ölçeklenebilirliğe odaklandığı görülüyor. 

Cardano kurucusu, yakın zamanda yaptığı bir açıklamada gelecek yıl ağın son aşaması olarak görülen Voltaire dönemine geçmesini planladıklarını söyledi. Charles Hoskinson, son dönemde yönetişime ağırlık verileceğini de sözlerine ekledi.

Son verilere göre şu an 3,5 milyonun üzerinde ADA cüzdanı bulunuyor. Bu cüzdanların 1,2 milyonu ise varlıklarını stake ettiği biliniyor. Son duruma göre yaklaşık stake edilen 25 milyar ADA, dolaşımdaki arzın %74’ünü oluşturuyor.

Önemli gelişmelere rağmen Cardano’nun yerel tokeni ADA’nın fiyatı, gelişim performansını tam anlamıyla yansıtmıyor. Cardano, önceki dönemlerde gelişim açısından yavaş kaldığı konusunda eleştirilere maruz kalıyordu. Önümüzdeki dönemlerde ise ağın yeni geliştiricileri bünyesine katmasının ve işlevselliğini artırmasının, ADA fiyatına olumlu yansıyacağı düşünülüyor.

ADA fiyatında son durum

ADA fiyatı, Eylül ayının ilk yarısında 0,52 dolarda zirve gördükten sonra genel piyasa eğilimiyle birlikte düşüş görerek Vasil hard forku pozitif fiyatlayamadı. 

ADA, bugün %2 düşüşün ardından 0,43 dolar bandında hareket ederken Mayıs ayından bu yana destek bölgesi olarak çalışan 0,4 – 0,43 dolar alanının üzerinde bulunuyor.

Yazar: Günay Caymaz

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir