Kriptolar:
29472
Bitcoin:
$59.573
% 6.02
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.05
Piyasa Değeri:
$2.21 T
% 5.02
Korku & Açgözlülük:
67 / 100
Bitcoin:
$ 59.573
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.21 T

Çapraz Zincirin Geleceği: Nomad.xyz Nedir?

Nomad.xyz

Nomad.xyz, kullanıcıların güvenli bir şekilde uygulamalar oluşturmasına ve dijital varlıkları farklı blok zincirleri arasında aktarmasına olanak tanıyan genelleştirilmiş bir zincirler arası iletişim protokolüdür.

Nomad.xyz Nedir?

Temel tasarımı, geleneksel iyimser toplama (ORU) mekanizmalarına odaklanmıştır, ancak yeni bir güvenlik modeli içermektedir. Bu nedenle Nomad’ın kamu doğrulaması, düşük yakıt ücretleri ve geniş katılımı vardır. Ancak ORU’lardan farklı olarak Nomad, yerel olarak doğrulanabilir sahtekarlığa karşı korumadan yararlanır ve birçok farklı zincirde faaliyet gösterir. Protokol, tüm akıllı sözleşme zincirleri ve toplamaları için hızlı, ucuz ve güvenli iletişim sağlamak amacıyla bu özellikleri kullanır.

Nomad.xyz

Nomad.xyz Nasıl Çalışır?

xApps, Nomad’ın önemli bir bileşenidir ve hemen hemen her blok zincirine oluşturulabilen ve güvenli bir şekilde dağıtılabilen zincirler arası uygulamalar olarak işlev görür. xApp’ler yerel olarak birlikte çalışabilir ve kullanıcıların, protokolün amiral gemisi xApp ve Nomad token köprüsü gibi farklı zincirler arasında varlıklar arasında sorunsuz bir şekilde köprü oluşturmasına olanak tanır. Köprü, Nomad’ın mesajlaşma kanalları üzerine inşa edilen birçok xApp’ten yalnızca biridir.

Nasıl çalıştığını detaylı bir şekilde incelemek için buraya tıklayınız.

Bu xApp’leri etkili bir şekilde oluşturmak için Nomad, Yönlendiriciler geliştirmiştir. Kısacası Yönlendiriciler, geliştiricilerin xApps’i mevcut herhangi bir zincirler arası kanala sürtünme olmadan dağıtmasına olanak tanıyan bir çerçeve görevi görür.

Nomad.xyz

  1. Home Chain adında bir sistem mesajları gönderir ve bunların güncelleyici tarafından doğrulanması ve imzalanması gerekir.
  2. Güncelleyici, notere benzer şekilde hareket eder ve mesajları imzalamak ve orijinalliğini onaylamak için sözleşmelidir.
  3. Güncelleyici, mesajın sahte bir kopyasını oluşturarak sistemi kandırmaya çalışabilir. Ancak yakalanırlarsa bağları kesilir ve ağdaki Güncelleyici ayrıcalıkları iptal edilir.
  4. Bu tür kötü amaçlı oyunlar oynanması durumunda ağ uyarılır ve güncelleyicinin gerçekten kötü amaçlı olduğunu öğrenir. Sonuç olarak güncelleyici’nin tüm müşterileri güncelleyici’yi anında engelleyebilir ve hesaplarına kötü niyetli erişimi önleyebilir.

Nomad.xyz Özellikleri

NFT köprüleri, zincirler arası borç verme protokolleri ve zincirler arası sipariş defterleri gibi diğer xApp’ler Nomad kanallarının üzerine oluşturulabilir.

xApps, doğası gereği kendi yerel zincirleriyle sınırlı olan ve diğer zincirlerle iletişim kurmak ve varlıkları göndermek için önemli geçici çözümler gerektiren geleneksel merkezi olmayan uygulamaların bazı sınırlamalarının ve sınırlamalarının aşılmasına yardımcı olur.

Doğrulayıcı yoktur ve Nomad, hafif zincir dışı bileşene sahip iki zincir arasında akıllı sözleşmeler olarak dağıtılır. Protokol, verinin onaylandığını görür ve belirli bir süre geçtikten sonra bunu geçerli olarak kabul eder. Dürüst katılımcılar, zaman aşımı süresi boyunca tasdike yanıt verme ve dolandırıcılık kanıtlarını sunma şansına sahiptir.

Nomad.xyz

Nomad’ı alternatiflerle karşılaştırıp ne kadar güvenli ve destekli olduğuna buraya tıklayarak daha detaylı ulaşabilirsiniz.

Mekanizma Tasarımı ve Tokenomik

Şu anda Nomad için bir token bulunmuyor ancak bir tokenın uygun olabileceği birkaç temel amaç fonksiyonu mevcut. Bunlar:

  1. Mesajları doğru şekilde gönderen güncelleyicileri ödüllendirmek
  2. Tahvili bağlama ve kesmeyi uygulama yöntemi
  3. Ağ izleyici hacmini ve etkinliğini teşvik etme yöntemi

Bu mekanizmalar, bir güncelleyicinin sahte mesajlar iletmeye çalıştığı ve gönüllü olarak tahvili kaybettiği durumları yeterince önlemek gibi, protokolün bazı potansiyel güvenlik açıklarının güçlendirilmesine yardımcı olabilir.

Nomad Bridge Hacklenmişti Peki Şimdi Ne Durumda?

Nomad Token Bridge’in hacklenmesinden bu yana ekip, parayı kurtarmak ve Nomad Token Bridge’i güvenli bir şekilde yeniden başlatmak için gerekli güncellemeleri yapmak için çok çalışıyor. Şu an itibariyle köprünün yeniden hizmete alınması sürecindeki üç adımın durumuna ilişkin bir genel bakış burada:

  • Akıllı Sözleşmeleri Yükseltme: Tamamlandı
  • KYC Doğrulaması: Açık
  • Ön Uç Testi: Devam Ediyor (yakında yayınlanacak)

Köprünün yeniden başlatılmasına hazırlık aşamasında, yeniden başlatmanın nasıl işleyeceği hakkında 3 farklı yol izlenmesi planlanıyor:

  1. Protokol Güncellemeleri
  2. Geri Köprü Kurma Süreci
  3. Köprü Operasyon Planı

Nomad.xyz

Nomad.xyz Kurucuları

2021 yılında Pranay Mohan, Barbara Liau ve James Prestwich tarafından kurulan Nomad, güvenliği ön planda tutmayı amaçlayarak kuruldu.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir