Kriptolar:
29351
Bitcoin:
$66.334
% 0.23
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.27
Piyasa Değeri:
$2.44 T
% 0.14
Korku & Açgözlülük:
71 / 100
Bitcoin:
$ 66.334
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.44 T

Büyük Rapor: Bu 7 Cüzdan, Terra (LUNA)’ı Sıfıra Götürdü!

Yeni bir Nansen raporu, on-chain ölçümlerin, büyük miktarda kripto parayı nispeten likit olmayan Curve likidite havuzlarına satarak UST’yi istikrarsızlaştıran yedi farklı cüzdan olduğunu savunuyor. Ancak rapor, LUNA çöküşünün kötü niyetli bir saldırıdan kaynaklandığı fikrini desteklemiyor.

LUNA ve UST çöküşünün ardında bu yedi cüzdan mı var?

Nansen tarafından yapılan yeni bir on-chain araştırma, Terra’nın UST depeg’inin az sayıda oyuncu tarafından başlatılmış olabileceğini öne sürüyor. Rapora göre, yedi ana cüzdan 7 Mayıs’ta Terra’daki Anchor Protocol’den UST fonlarını çekti ve bu fonları Wormhole aracılığıyla Terra’dan Ethereum’a köprüledi ve Curve’nin likidite havuzlarında USDC için UST’yi değiştirdi. UST’yi diğer stablecoin’lere güvence altına alan havuzlardaki göreceli likidite eksikliği, daha sonra depegging sürecini tetikledi.

Rapor, Terra stablecoin’i UST’nin çıpasını kaybetmesinden üç hafta sonra geldi. Çöküş, LUNA tokeninin fiyatını 77 dolardan 0,0014 dolara gönderdi ve kripto piyasasından 43 milyar dolardan fazlasını sildi. On-chain veriler ayrıca, UST sabitini kaybetmeye başladığında, yedi cüzdanın Curve, merkezi olmayan borsalar ve merkezi borsalar (özellikle Binance) arasındaki arbitraj farklarından yararlandığını gösteriyor.

Nansen’in raporu, UST’nin istikrarsızlaşmasına tek bir saldırganın neden olduğu anlatısını geri çevirerek, bunun riski yönetmek için ‘birkaç iyi finanse edilen kuruluşun yatırım kararlarından kaynaklanabileceğini’ öne sürüyor. Fonların Curve havuzlarına giren ve çıkan 20 milyon doları aşan işlemleri tespit etmesini sağlayan uyarı sistemlerinin varlığına işaret ediyor.

Nansen tarafından tanımlanan yedi cüzdandan biri kripto şirketi Celsius’a, ikisi ‘Token Millionaires’ (yani 1 milyon doların kuzeyinde bir token bakiyesi olan cüzdanlara) ve ikisi ‘Heavy DEX Traders’ (merkezi olmayan borsalarda işlem sayısı veya işlem hacmi açısından ilk %1’deki cüzdanlar) olarak belirlendi.

Yine de Nansen, UST’nin istikrarsızlaştırılmasının off-chain koordine edilip edilmediğini onaylamıyor veya reddetmiyor. Analiz ayrıca kendisini Terra ve Ethereum ile sınırlandırıyor ve Solana veya BNB Chain gibi diğer Blockchain’lere yönelik çıkışları hesaba katmıyor.

Bu arda Coinmuhendisi.com olarak da haber verdiğimiz üzere Terra, Blockchain ikinci bir versiyonunu 28 Mayıs 2022’de piyasaya sürmeyi planlıyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir