Kriptolar:
29436
Bitcoin:
$63.747
% 1.03
BTC Dominasyonu:
%53.0
% 0.42
Piyasa Değeri:
$2.35 T
% 0.27
Korku & Açgözlülük:
67 / 100
Bitcoin:
$ 63.747
BTC Dominasyonu:
% 53.0
Piyasa Değeri:
$2.35 T

Bu Ülke Hisselerin Ödünç Verilmesini Durduruyor!

Bu Ülke Hisselerin Ödünç Verilmesini Durduruyor!

Çin Menkul Kıymetler Düzenleme Komitesi (CSRC), son dönemdeki hisse senedi piyasası dalgalanmalarına karşı alınan yeni önlemler kapsamında kısa satış faaliyetlerini sınırlama kararı aldı. CSRC’nin WeChat hesabında yapılan duyuruya göre, 29 Ocak itibariyle kısıtlanmış hisselerin ödünç verilmesi durdurulacak.

Kısıtlanmış hisseler, genellikle belirli satış ve transfer kısıtlamalarına tabi tutulan hisselerdir. Bu tür kısıtlamalar genellikle şirket yönetim politikaları veya çalışan tazminat planları kapsamında uygulanır ve bu nedenle bu hisselerin serbestçe satılmasını sınırlar. Ancak türev sözleşmelerle uğraşan tüccarlar, özellikle kısa satış yapacak olanlar, bu hisseleri ödünç alabilirler.

İlginizi çekebilir: Nijeryalı Borsalar, Lisans Koşullarını Karşılayamıyor!

CSRC’nin açıklamasına göre, yeni kuralların amacı “adalet ve makuliyeti vurgulamak, menkul kıymetlerin ödünç verimliliğini azaltmak ve kurumların bilgi ve araç kullanımındaki avantajlarını sınırlamak, tüm yatırımcılara piyasa bilgilerini sindirmeleri için daha fazla zaman tanımak ve daha adil bir piyasa düzeni oluşturmaktır.”

Çin, sermaye çıkışlarını kontrol altında tutma çabalarını sürdürüyor. Bloomberg’in raporuna göre, ülkenin en büyük aracılık şirketi, düzenleyicilerin yönlendirmesiyle 22 Ocak’ta perakende yatırımcılara hisse senedi ödünç verme uygulamasını sonlandırdı ve kurumsal yatırımcılar için teminat gereksinimlerini artırdı.

Ekim ayında, yerel düzenleyici kurumun hedge fonları için yeni kurallar açıklaması, stratejik yatırımcıların hisse senedi ödünç vermesini sınırlaması ve arbitraj faaliyetlerini daha sıkı denetlemesi gibi başka önlemler alınmıştı.

Kısa satış, yatırımcının hisse senetlerini ödünç alıp piyasada satarak, hisse senedinin değer kaybetmesini beklediği bir finansal stratejidir. Bu strateji, bir hissenin aşırı değerli olduğuna veya değer kaybetmesi muhtemel olduğuna inanan yatırımcılar tarafından kullanılır.

Son bir yılda Çin’in hisse senedi piyasası önemli zorluklarla karşı karşıya kaldı. CSI 300 Endeksi 2023’te %11 düşerken, MSCI China Endeksi bu yıl %10 düştü ve 2022’de %23,6, 2021’de ise %22,8 düşüş yaşandı. Ayrıca, Güney Çin Sabah Postası’nın haberine göre, yabancı yatırımcılar geçen yıl Temmuz ile Kasım arasında iç piyasa hisselerinden 170 milyar yuan (23,4 milyar dolar) değerinde satış gerçekleştirdi.

Son bir yılda Çin'in hisse senedi piyasası önemli zorluklarla karşı karşıya kaldı. CSI 300 Endeksi 2023'te %11 düşerken, MSCI China Endeksi bu yıl %10 düştü ve 2022'de %23,6, 2021'de ise %22,8 düşüş yaşandı.

Piyasa zorluklarına rağmen, Çin, merkez bankası dijital para birimi (CBDC) – dijital yuan için pilot projelere önemli yatırımlar yapmaya devam ediyor. Bu teknolojinin oluşturulan kullanım durumları arasında çeşitli yabancı bankalarla entegrasyonlar ve dijital yuan’ın Shanghai borsalarında emtia işlemlerini hesaplamak bulunmaktadır.

İçeriklerimizden anında haberdar olmak için bizleri Google News üzerinden takip edebilirsiniz!

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir