Bu hafta, küresel finans piyasaları Haziran ayı TÜFE verilerinin yayınlanmasına hazırlanırken, bazı kripto para yatırımcılarının düşündüğünden daha önemli olabilir. Beklenmedik bir şekilde yüksek olan bir başka enflasyon verisi, daha önce gördüğümüz gibi, Bitcoin (BTC) ve büyük L1 blockchain’lerini büyük olasılıkla olumsuz yönde etkileyecektir.
Lider kripto para birimi Bitcoin üzerindeki TÜFE etkisi
coinmuhendisi.com olarak da bildirdiğimiz gibi, beklenmedik şekilde yüksek enflasyon verileri, Fed’i, enflasyon kontrol hamlelerini hızlandırmaya ve kilit oranı yüzde 0,75’e çıkarmaya zorladı. Belirlenen yüzde 0,75’lik oran, yukarıda belirtilen TÜFE verilerinin neden olduğu yüzde 23’lük geri dönüşün ardından BTC fiyatında anında yüzde10’luk bir düşüşe neden oldu. Enflasyon verileri bu hafta beklenenden daha yüksek olursa, benzer etkiyi kripto para piyasasında da görmemiz muhtemel. Diğer yabancı para birimlerine karşı toparlanmaya devam eden ABD dolarının kalan baskısı göz önüne alındığında, beklenmedik şekilde olumlu bir TÜFE açıklaması görmedikçe, Bitcoin’in piyasada herhangi bir olumlu hareket göstermesi olası değildir.
BTC’nin günlük grafiğine göre, lider kripto para birimi BTC’nin geçen hafta yaptığı geri dönüş girişiminin, 21.000 dolarlık fiyat aralığının altına geri döndüğü ve şu anda 20.500 dolar civarında mücadele ettiği için başarısız olduğunu açıkça görebiliyoruz. Başarısız olan ivmeyi tersine döndürme girişiminin ana nedeni, piyasaya giriş ve işlem hacminin olmamasıdır. Kurumsal giriş verileri, kripto varlık piyasasındaki makro ortam yüzde 75 düştükten sonra sıkıntılı bir süreç yaşamaya devam ettiği için, fonların ve şirketlerin daha fazla Bitcoin satın almak için acele etmediğini gösteriyor. Kurumsal yatırımcıların yaklaşık 65 milyon dolar değerinde kripto para ele geçirdiği geçen haftayla karşılaştırıldığında, bu haftaki veriler yatırımcılar tarafından yalnızca 15 milyon dolarlık kripto satın alındığını gösteriyor
Ethereum, Cardano ve diğer altcoin’ler de darbe aldı
Yukarıda bahsedilen enflasyon verileri ve ABD doları rallisi, kurumları daha fazla kripto para satın almaktan uzaklaştıran ve potansiyel bir toparlanma rallisini körükleyen kilit faktörlerdir. Bitcoin’e giriş olmaması, son iki günde değerlerinin yaklaşık yüzde 10’unu kaybeden Ethereum (ETH) ve Cardano (ADA) gibi alternatif kripto paraları da etkiliyor. Ethereum örneği verecek olursak; FTX gibi borsalar, açığa satış yapanların pozisyonlarını finanse etmek için ETH’lerini vermek isteyen herkes için oldukça yüksek faiz sunduğundan, piyasada hala muazzam bir satış baskısı görüyoruz.
Ek olarak, Celsius, kredilerinin bir kısmını karşılayabilmek için farklı borsalara yaklaşık 50 milyon dolar değerinde kripto para gönderdi. Three Arrows Capital ve diğer kurumsal yatırımcıların devasa tasfiye hacminin ardından, Ethereum yüzde 45 oranında büyük bir kayıp yaşadı. Bugün kripto endüstrisi, enflasyon beklentilerine, oran artışlarına ve daha önce kripto para piyasasına hiçbir şekilde bağlı olmayan diğer faktörlere büyük ölçüde bağımlı olmaya devam ediyor. 2021’de gördüğümüz kurumsal benimseme, sektörü bugüne kadar hala iyileşme belirtisi göstermeyen geleneksel finansal piyasalara bağladı.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.