Kriptolar:
32937
Bitcoin:
$97.184
% 1.02
BTC Dominasyonu:
%57.7
% 0.64
Piyasa Değeri:
$3.34 T
% 0.30
Korku & Açgözlülük:
73 / 100
Bitcoin:
$ 97.184
BTC Dominasyonu:
% 57.7
Piyasa Değeri:
$3.34 T

Blok zincirlerin ortak dili: Wrapped Token

Wrapped Tokenlar nedir?

Wrapped Token kripto para, emlak, altın ve diğer geleneksel varlıkların temsili olan dijital paralardır. Onlar akıllı sözleşmeler dahilinde yazılan ve yürütülen bir varlık türüdür. Wrapped Token farklı standartlarda yazılabilir. En yaygın tür ise ERC-20 standartıdır. Günümüzde bu tokenların temsili olduğu varlıklar çoğunlukla kripto paralardır. Mesela, Bitcoin teminatlı ERC-20 standartlı token Wrapped BTC (WBTC) dir.  Ayrıca Wrapped Token teminat varlıkların değeri ile eşittir ve hep böyle kalıyor.

Bu tokenlara neden ihtiyaç var?

Günümüzde DeFi gittikçe insanların güvenini kazanmaktadır. Bu da paralel biçimde Wrapped Token’ a olan ihtiyacı da getirmektedir. Peki, o zaman neden DeFi tarafında kullanıcılar BTC, ETH değil de, Wrapped halini kullanıyorlar? Nedeni  tüm blockchain’lerin bir-biriyle aynı dilde konuşmamasıdır. Kullanıcı eğer Ethereum ağında BTC ile işlem yürütmek isterse, başarısız olacaktır.

Örnek: Lunaparktasınız, elinizde sadece atari makinesi için jeton var. Basketbol makinesine bu jetonları attığınızda oyununuz başlamayacaktır. Çünkü makine bu jetonları tanımıyor.

Aynı durum blockchain’ler için de geçerli. İşte burada devreye Wrapped Tokenlar giriyor. Kullanıcı Ethereum ağında BTC ile işlem yapmak istiyorsa, ERC-20 standartında bir BTC oluşturması gerek.

Wrapped Token

Wrapped Tokenlar nasıl oluşur?

Kullanıcılar bunu iki şekilde yapa bilir: 1. Direk satın alma yolu; 2. Mevcut parayı Wrapped hale dönüştürerek. İlk adım bir borsa aracıyla gerçekleşe bilir. İkinci adımda ise kullanıcı parasını tüccara veriyor. Tüccar (AAVE, Maker gibi) bunu kilitlemesi için emanetçiye (BitGo gibi) gönderir. Bu “sarma” (wrapping) işlemidir.

Kullanıcı kilitlenen değer kadar Wrapped Token’a sahip oluyor: 1BTC = 1WBTC. Kilitli varlık ise sözügeçen Wrapped Token dolaşımdan kaldırılana kadar kasada kilitli kalır. Bunun için “burning” işlemi yapılıyor. İşte Wrapped Tokenların asıl mantığı budur.

Wrapped Tokenların faydaları

  1. Birlikte çalışabilirlik. Belki de blockchainlerin şuanki en büyük sorunu bir-birilerini anlayamaması. O yüzden Bitcoin ağına ait token Ethereum ağında kullanılamaz. Wrapped Tokenların verdiği en büyük hizmet ise budur. Tüm blockchainler tarafından kolayca tanına bilen bir token olmak.
  2. Erişilebilirlik. Wrapped Tokenlar sadece kripto paraların DeFi’da kullanımı kolaylaştırmaz. Aynı zamanda altın, gümüş, hisse senedi ve s. gibi varlıkların da temsiline yol aça bilir.
  3. Likidite. Blockchain’in küresel olarak benimsenilmesi için DeFi büyük bir etken. Bu yüzden DeFi’ın kullanımı kolaylaşmalı ve yeterli likidite bulunmalıdır. Wrapped token’lar ise bunu başarmış durumda.
  4. Küçük işlem maliyetleri. DeFi insanların aracılara ihtiyaç olmadan işlemlerini yapmasını sağlamaktatır. Wrapped Tokenlar ise buradaki asıl “aracı”lardır. Onların işlem maliyetleri ise çok düşük.

 

Konu hakkındaki düşüncelerini bizlere yorum olarak sunabilirsiniz. Ayrıca bu tür bilgilendirici içerikler için bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir