Kriptolar:
32042
Bitcoin:
$68.792
% 0.44
BTC Dominasyonu:
%59.2
% 0.20
Piyasa Değeri:
$2.25 T
% 1.89
Korku & Açgözlülük:
70 / 100
Bitcoin:
$ 68.792
BTC Dominasyonu:
% 59.2
Piyasa Değeri:
$2.25 T

Blockchain Köprüleri (Bridge) Nedir ve Ne İşe Yarar?

Blockchain Bridge olarak da bilinen Blokchain Köprüsü, aralarında iletişim kurulması için farklı teknoloji ve ekonomilere sahip blockchainleri birbirine bağlayan protokole denir. Farklı blockchain ağları arasında veri transferi görevi görmektedir.

Bitcoin, Ethereum, BNB Smart Chain bilinen blockchain ekosistemlerinin başında gelmektedir. Hepsi farklı programlama diline ve sitemlerine sahiptir. Ancak köprü, her iki tarafta da güvenli bir şekilde birlikte çalışmak için uyumlu bir yol sağlamaktadır. Blockchain köprüleri, bir blockchain üzerinde yer alan varlıklar ve başka bir blockchainle etkileşim kurabilmesi anlamına gelmektedir. Blockchain köprüleri veriler ve değerlerin iletilmesine olanak sağlayan temel bir işleve sahiptir.

Blockchain Köprüleri Nasıl Çalışır?

Bir blockchain köprüsü için en yaygın kullanım alanı ağlar arası token transferidir. Blockchain köprüler merkeziyetsiz bir spektrumda çalıştırılmaktadır. Bitcoin ve Ethereum en büyük iki kripto para ağıdır. Farklı kural ve protokollere sahiptir. Blokzinciri köprüsü aracılığıyla, bitcoin kullanıcıları madeni paralarını Ethereum’a aktarabilmektedir. Bağımsız platformlar arasında token, veri ve akıllı sözleşme talimatlarının transferini içerebilir ve kullanıcıların şunları yapmasına olanak tanımaktadır:

  • dApp’lerin birden fazla platformda yürütülmesi
  • Bir blokzincirinde yer alan dijital varlıkların bir başka blokzincirine aktarılması
  • Daha az ölçeklenebilir zincirlerde barındırılan jetonların hızlı ve düşük maliyetli işlemlerinin gerçekleştirilmesi.

Güvene Dayalı ve Güvensiz Blockchain Köprüleri

Blockchain köprüleri işlevleri ve merkezilik düzeylerine göre sınıflandırılabilir. Güvene dayalı ve güvensiz blockcahin olmak üzere iki ana başlık üzerinde incelenebilir.

Güvenilir köprüler, operasyonları için merkezi bir varlığa bağlıyken, güvenilir olmayan köprüler algoritmalar ve akıllı sözleşmeler kullanarak çalışmaktadır. Kullanıcıların sistemi düzgün ve güvenli bir şekilde çalıştırması için merkezi bir kuruma güvenmesini gerekmektedir. Kullanıcılar, bu kurumun güvenilir olduğundan emin olmak için kapsamlı bir araştırma yapmalıdır.

Güvene dayalı olmayan köprüler, kripto kilitleme ve çıkarma süreçlerini yönetmek için merkeziyetsiz bir şekilde çalışmaktadır. Böylece, bir köprü operatörüne güvenme ihtiyacı ortadan kalkar. Bu durumda, sistemin güvenliği kodun ne kadar güvenilir olduğuna bağlıdır.

Köprü Seçmek

Kripto transferi için kullanılabilecek blockchain köprülerinden bazıları şunlardır:

  • Trusted Köprüler: Genellikle birkaç cüzdanla yönetilen ucuz ve hızlı köprülerdir. Kolaylıkla diğer zincirlere entegre edilebilir.
  • Data Köprüleri: Çok hızlı, ucuz ve merkeziyetsiz olmalarına rağmen çok üst düzey köprülerdir.
  • Light Client Köprüleri: Çok güvenli olmalarına rağmen genelde pahalı ve yavaştır.

Sonuç

Blockchain sektörü sürekli yapılan inovasyonlarla gelişmektedir. Kripto coin ve token’ların sayısı da her geçen gün artıyor. Farklı kural ve teknolojilere sahip olan bu varlıkların birbirine bağlanabilmesi için blockchain köprülerine ihtiyaç duyulmaktadır. Köprülerle birbirine bağlanmış bir blockchain ekosistemi daha uyumlu ve birlikte çalışabilir bir hale gelerek ölçeklenebilirliğin ve verimliliğin artması için yeni fırsatlar ortaya koyabilmektedir.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir