Kriptolar:
29700
Bitcoin:
$61.994
% 1.05
BTC Dominasyonu:
%53.9
% 0.01
Piyasa Değeri:
$2.25 T
% 2.35
Korku & Açgözlülük:
66 / 100
Bitcoin:
$ 61.994
BTC Dominasyonu:
% 53.9
Piyasa Değeri:
$2.25 T

Bitcoin, SHIB ve ETH Neden Çöküyor? İşte Bilmeniz Gerekenler!

Kripto para piyasası, altı ayı aşkın süredir sessiz ve rallilerden uzak. Bitcoin, Ethereum ve diğer kripto para birimlerinin fiyatları düştüğüne göre artık yatırım zamanı olabilir mi? Kripto çöküşten sağ çıkıp tekrar eski haline gelecek mi? İşte bu sorular hakkında bilmeniz gerekenler…

Bitcoin ve altcoin piyasası neden düşüyor?

Rekor yüksek enflasyon, korku, yükselen faiz oranları ve kripto yatırımlarına olan güven kaybı… Analistler, faktörlerin çoğunun “makro” olduğunu söylüyor. Bu da, piyasadaki herhangi bir kusurdan ziyade ekonomiye bir bütün olarak ilgili oldukları anlamına geliyor. Abra’nın yöneticisi Bill Barhydt’in ifadeleriyle:

Şu anda piyasalarda aşırı korku var. Piyasa birkaç faiz artışını fiyatladı. Aynı süreçte ciddi bir durgunlukta fiyatlamaya başladılar… Tüm kriptolar için tamamen riskten kaçınma modundayız. Tıpkı risk modunda olduğumuz gibi.

Ancak uzmanlar, bazı faktörlerin kripto yatırımlarına özel olduğunu söylüyor. Coinmuhendisi.com olarak da aktardığımız üzere, kripto kredi platformu Celsius, kısa süre önce “aşırı piyasa koşulları nedeniyle” hesaplar arasındaki tüm para çekme, takas ve transferleri duraklattı. Bu da kriptoya özgü yatırımcılar arasında daha paniğe neden oldu.

New York Times kısa süre önce, tüm birikimlerini Celsius’ta bir hesaba yatıran 40 yaşındaki yatırımcı Jacob Willette’i konu aldı. Times’a göre, platform 8 milyar dolardan fazla varlığı dondurduğunda, Willette parasının güvende olduğuna dair hiçbir güvence almadı.

Coinbase, 2022’nin ilk çeyreğinde eridi

Popüler kripto borsası Coinbase, 2022’nin ilk çeyreğinde 430 milyon dolar zarar etti. Bu esnada, şirketin hissesi %81 değer kaybetti. Dahası, Coinbase’in çalışanlarının beşte birini işten çıkardığını duyduk. Bununla birlikte, Coinbase diğer kripto kışlarından da sağ çıktı. Bu nedenle, birçok analist borsanın geleceği konusunda endişeli değil.

Başka bir açıdan, bu düşüş sadece kripto para piyasasına özel değil. Önemli hisse senedi endekslerinden Dow Jones Industrial Average, 2022 Haziran ortasında ayı piyasasına girdi. Temmuz ayının ilk haftasında S&P 500 resmi olarak ayı piyasasındaydı. Kripto çöküşü, yatırımcıların yaşadığı kayıpların ötesinde, endüstri genelinde hissediliyor.

Bitcoin ve altcoin’ler çöküyor mu? Yoksa dipte miyiz?

Kripto yatırımlarının geleceğini incelemeden önce, en son çöküşün nedenlerini daha fazla irdeleyelim. Coinbase.com verilerine göre, Temmuz 2022’nin başlarında Bitcoin, ATH seviyesi 68.789.63 doların %68.33 altını gördü. Ayı piyasası, uzun bir süre boyunca zirvelerinin %20 altına ulaşan yatırımları ifade eder. Yani Bitcoin kesinlikle bir ayı piyasasında. Ethereum ve altcoin’ler, Bitcoin yolunu takip etme eğilimindedir. Bu nedenle Bitcoin’e genel piyasanın bir göstergesi olarak bakabiliriz.

Kripto paralar bu seviyelerden kurtulacak mı?

Borsa uzun bir iniş ve çıkış geçmişine sahip olsa da, borsalar ilk olarak 1790’ların sonlarında ABD’de başladı, Kongre Kütüphanesi’ne göre kriptonun böyle bir geçmişi yok. Borsanın yüzyıllar boyunca birden fazla ayı-boğa dönemi tecrübe ettiğini bilmek, yatırımcılara gönül rahatlığı verir. Bununla birlikte, kripto para piyasanın kısa tarihinde birden fazla çöküşten kurtulduğunu görmek cesaret veriyor. GOBankingRates.com, Bitcoin’in değerinin %99’unu kaybettiği 2011 yılına kadar uzanan en az yedi önemli Bitcoin çöküşünü ve geri kazanımını belgeledi. “Kripto kışı” ifadesi bu çöküşlerden kaynaklanmaktadır.

TheGuardian.com’un işaret ettiği gibi, “kış bahardan önce gelir” ve yatırımcıların bunu bir kenara bırakıp tabiri caizse “piyasanın çözülmesini beklemesi” gerekiyor. Bununla birlikte, bu son çöküş, yaklaşmakta olan bir durgunlukla birleştiğinde, birçok yatırımcıyı paralarını kriptoya yatırma konusunda tereddüt ediyor. Sonuç olarak, Binance CEO’su CZ’ninde belirttiği gibi, bu ilk ayı piyasası değildi, ve muhtemelen sonda olmayacak.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir