Kriptolar:
29437
Bitcoin:
$62.664
% 1.45
BTC Dominasyonu:
%52.8
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.38 T
% 1.12
Korku & Açgözlülük:
65 / 100
Bitcoin:
$ 62.664
BTC Dominasyonu:
% 52.8
Piyasa Değeri:
$2.38 T

Bitcoin Neden Düşüyor? Ne Zaman Yükselir?

CoinMarketCap’e göre, Ocak 2021’den bu yana ilk kez küresel kripto para piyasa değeri Pazartesi sabahı 1 trilyon doların altına düştü. Genel kripto para piyasası, Cuma günkü daha da kırmızı-sıcak enflasyon verilerinin yayınlanmasının ardından 24 saat içinde yaklaşık %13 düştü. Peki, Bitcoin neden düşüyor, ne zaman yükselir?

Bitcoin, Ethereum ve diğer önde gelen kripto para birimleri, hafta sonu boyunca daha da düştü ve önceki hafta boyunca elde edilen hafif kazanımları sildi. CoinMarketCap’e göre, küresel kripto piyasası değeri sadece 24 saat içinde %7,5’lik bir düşüşle 1,03 trilyon dolara kadar geriledi.

Bitcoin son yedi gün içinde %18 düştü ve 26.000$’ın altına düşerek 2022’nin en düşük seviyesine ve 12 ayın en düşük seviyesi olan 25.513$’a kadar geriledi. Ethereum, Çarşamba günü Ropsten test ağında çoğunlukla başarılı bir birleştirme test sürüşünden sonra bile, geçen hafta %28 düşüşle daha da kötüye gitti.

Sadece BTC ve ETH değildi. Piyasa değerine göre ilk 20 kripto paranın her biri, son yedi gün içinde çift haneli yüzdelerde düştü.

Geçen hafta BNB %22, Cardano (ADA) %24, XRP %18, Solana (SOL) %31, Dogecoin (DOGE) %28, Polkadot (DOT) %28, Avalanche (AVAX) 35 % ve Poligon (MATIC) %25 oranında düşüş gösterdi.

Kripto piyasası, 2020 ve 2021’deki büyük bir boğa koşusunun ardından tüm yıl boyunca istikrarlı görünmedi, ancak mevcut Kripto Kışı, büyük paraların borsa ile birlikte düştüğü Mayıs ayının ilk haftasında ciddi bir şekilde başladı. Ardından Terra ekosistemi (UST ve LUNA) alevler içinde kaldı (gerçi bu hafta bir Chainalysis raporu, Bitcoin’in düşüşünü Terra’ya değil, daha geniş teknoloji hissesi satışına bağladı). O zamandan beri, teknoloji hisseleri darbe almaya devam etti ve kripto daha da düştü. Slayt geçen hafta yoğunlaştı ve Mayıs ayı TÜFE okuması ile birlikte tüketim malları fiyatlarının Mayıs 2021’e kıyasla %8,6 arttığını gösterdi, bu da 1981’den bu yana yıllık en yüksek enflasyon rakamı.

Bitcoin yıllarca enflasyona karşı bir önlem olarak kullanıldı, ancak 2022’de bu şekilde davranmadı ve bu yılın Ocak ayında 2020’den bu yana S&P 500 ve Nasdaq ile en yüksek korelasyon seviyesine ulaştı.

Şu an için kripto ve teknoloji hisseleri el ele düşüyor.

Bitcoin Neden Düşüyor? Ne Zaman Yükselir?

Makro faktörler, yaygın enflasyonun devam etmesi ve ABD Merkez Bankası’nın yükselen fiyatları kontrol etmek için bu hafta faiz oranlarını artırması bekleniyorken, kripto piyasalarındaki düşüşe sebep oluyor.

Geçen hafta ABD endeksleri, teknoloji ağırlıklı Nasdaq’ın keskin bir şekilde düşmesiyle birlikte yoğun bir şekilde satıldı. Bitcoin ve diğer kripto para birimleri, hisse senetleri ve diğer risk varlıkları ile korelasyon gösterme eğilimindeydi. Bu endeksler düştüğünde kripto da haliyle düşüyor.

Kasım 2021′den bu yana, Fed’in faiz artırımları ve enflasyon yönetimi göz önüne alındığında, duyarlılık büyük ölçüde değişti. Ayrıca, FED’in enflasyonu yönetmek için talep tarafını nihayet ele alması gerekebileceği düşünüldüğünde, potansiyel olarak bir resesyon görünüyor.

Bütün bunlar, piyasanın tamamen dibe vurmadığına işaret ediyor ve Fed bir nefes alamazsa, muhtemelen yükselişin geri dönüş görmeyeceğiz

Önceki ayı piyasalarında bitcoin’in son rekor seviyesinden yaklaşık %80 düştmüştü. Şu anda, Kasım ayında ulaştığı tüm zamanların en yüksek seviyesinden yaklaşık %63 kadar düştü.

Önümüzdeki bir veya iki ayda çok daha düşük bitcoin fiyatları görebiliriz.

Celsius Ateşe Benzin Döktü!

Kripto piyasası ayrıca, sözde algoritmik stabilcoin terraUSD veya UST ve onun kardeş kripto para birimi luna’nın çöktüğü Mayıs ortasından bu yana gergin durumda.

Şimdi piyasa, Pazartesi günü tüm para çekme, takas ve hesaplar arasındaki transferleri “aşırı piyasa koşulları nedeniyle” duraklattığını söyleyen Celsius adlı bir kripto kredi şirketi hakkında endişeli.

1,7 milyon müşterisi olduğunu iddia eden Celsius, kullanıcılarına platform üzerinden %18 verim alabileceklerinin reklamını yapıyor. Kullanıcılar kriptolarını Celsius ile yatırırlar. Bu kripto daha sonra kurumlara ve diğer yatırımcılara ödünç verilir. Kullanıcılar daha sonra Celsius’un kazandığı gelirin bir sonucu olarak verim alırlar.

Ancak kripto piyasası satışları Celsius’a zarar verdi. Web sitesine göre, şirketin geçen yıl Ekim ayında 26 milyar dolardan fazla olan varlığı, 17 Mayıs itibariyle 11.8 milyar dolar değerindeydi.

CoinGecko’ya göre Celsius’un kendi kripto parası olan CEL, son 24 saatte %50′den fazla düştü. Yatırımcılar, kripto pazarında daha geniş bir bulaşma konusunda endişeli.

Genel olarak piyasalar zaten enflasyon endişeleri ve faiz oranı artışları nedeniyle baskı altındaydı, ancak kripto ile bu tür bulaşma olayları, pazarın bu günlerde birbirine bağlı çeşitli protokoller ve işletmelerle sıkı bir şekilde birbirine bağlı olduğu göz önüne alındığında, büyük düşüşlere neden olabilir.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir