Kriptolar:
29261
Bitcoin:
$64.137
% 1.04
BTC Dominasyonu:
%54.1
% 0.32
Piyasa Değeri:
$2.31 T
% 3.67
Korku & Açgözlülük:
57 / 100
Bitcoin:
$ 64.137
BTC Dominasyonu:
% 54.1
Piyasa Değeri:
$2.31 T

Bitcoin fiyatı Nelerden Etkilenir?

Bitcoin

Blockchain endüstirisinin babası olan bitcoin. 2009 yılında Satoshi Nakamoto tarafından üretilmiştir. Arz-talep ile doğrudan bağlantısı bulunan Bitcoin fiyatı, bazı faktörlerden etkilenmektedir. Bu faktörleri sizler için sıraladık:

  • Arz 

Bir varlığın arzı, varlığa paha biçilmesinde önemli bir rol oynar. Bir varlığın nadir olması onun yüksek fiyatlara sahip olma olasılığını  arttırır.Bitcoin arzı, Bitcoin’in ilk ortaya çıkışından bu yana azalmaktadır. Bitcoin protokolü yalnızca sabit bir hızla yeni Bitcoin’lerin oluşturulmasına izin verir. Bu hız, zamanla yavaşlayacak şekilde tasarlanmıştır.

Bitcoin arzı, 2016’da %6,9 iken 2017’de %4,4’e ve 2018’de %4’e yavaşladı. Her 4 yılda bir meydana gelen Bitcoin halving’i, birçok nedenle birlikte  Bitcoin fiyatlarında artış yaşanmasını sağlıyor. Çünkü halving, Bitcoin piyasadaki arzının azalması anlamına geliyor.

  • Talep

Bitcoin’in fiyatının artmasındaki bir diğer etken Bitcoin’e olan ilgilidir. Varlığa duyulan ilgi ile fiyatı doğru orantılı şekilde artar. Son yıllarda Bitcoin’e artan ilgi fiyatının yükselmesinde önemli bir etmendir.  

  • Üretim Maliyeti

Bitcoin’in üretim maliyeti, Bitcoin fiyatının belirlenmesinde de önemli bir role sahiptir. Araştırmalara göre Bitcoin’in kripto pazarlarındaki fiyatı ile üretim maliyeti  yakından ilişkilidir. Bitcoin için gereken üretim maliyeti, kabaca Bitcoin çıkarmak için gerekli altyapı ve  doğrudan maliyetler ile madencilik algoritmasının zorluk seviyesi gibi dolaylı maliyetin bir toplamıdır. 

Bitcoin’in madenciliği  sürekli değişen algoritması sayesinde üretilen blok sayısı hızlanabilir yada azalabilir. Bu durum Bitcoin’in arzını etkileyeceği için fiyatı hareketledirebilir.

Bitcoin Fiyatı

  • Rekabet

 Bitcoin, en popüler kripto para birimi olmasına rağmen; piyasadaki diğer birçok kripto para birimiyle sürekli bir rekabet içerisinde bulunuyor. Bitcoin’in piyasalardaki hakimiyeti zamanla azalıyor. 2017’de Bitcoin, kripto pazarlarının toplam piyasa değerinin %80’inden fazlasını oluşturuyordu; 2021’de ise bu pay, %50’nin altına düştü. Tahtını korumaya çalışan Bitcoin’in gün geçtikçe rakipleri artıyor ve bu da fiyatının etkilenmesine sebep oluyor.

  • Regülasyonlar

Bitcoin, türev piyasasındaki regülasyonların esnetilmesiyle hemen ardından gelen kötü bir finansal krizin ardından piyasaya sürülmüştür. Piyasaya çıktığı günden beri merkeziyetsiz ekosistemiyle de her geçen gün daha fazla popüler hale geliyor. 

Dünyanın birçok yerinde bulunan  hükümetler, Bitcoin’i ekonomilerine ne kadar fazla  dahil ederse Bitcoin’in yatırım için bir  varlık olma şansı da o ölçüde artar. Kripto  yatırımcıları  piyasalardaki likiditenin  göstergesi olduğu için Bitcoin ile ilgili regülatif gelişmeleri yakından takip ediyor. Bu gelişmeler, arz ve talebi etkilediği için Bitcoin fiyatı üzerinde baskı oluşturuyor.

Daha fazla içerik için bizleri Youtube,  Telegram, ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir