Kriptolar:
29515
Bitcoin:
$59.567
% 3.93
BTC Dominasyonu:
%52.6
% 0.26
Piyasa Değeri:
$2.20 T
% 1.96
Korku & Açgözlülük:
43 / 100
Bitcoin:
$ 59.567
BTC Dominasyonu:
% 52.6
Piyasa Değeri:
$2.20 T

Avustralya 2023’ün başında kripto şirketlerine yeni kurallar getirmeyi hedefliyor

Investing.com – Avustralya, kripto endüstrisi kaynaklı riskleri en aza indirmek için bu sektörde faaliyet gösteren şirketler için yeni kurallar getirmeye hazırlanıyor. 

Avustralya hükümeti, kripto para yatırımcılarını korumak adına kripto şirketlerini mercek altına almış durumda. 2023 yılında uygulamaya konulması beklenen düzenlemelerle, kripto şirketlerinin lisanslı olarak faaliyet göstermesi, kara para aklamayı önleme ve terörün finansmanıyla mücadele gibi önlemlerin alınması bekleniyor. 

Avustralya Maliye Bakanı Stephen Jones konuyla ilgili yaptığı açıklamada 2023 yılının ilk aylarında hangi kripto paraların düzenleme kapsamına alınacağının belirleneceğini ve yatırımcıları korumak için gerekli saklama ve lisanslama faaliyetlerine hız verileceği dile getirildi. 

Avustralya’nın ülkede faaliyet gösteren kripto şirketlerinde denetimi artırma girişimi, son zamanlarda gelişmiş ülkeler de dahil olmak üzere başı boş bırakılan sektörün milyarlarca dolarlık zararlara neden olmasının ardından geliyor. Bunun yanında son gelişmeler kripto endüstrisinin en az bankalar düzeyinde denetlenmesi gerekliliğini ortaya koydu. Bu bağlamda ülkelerin 2023 yılında kripto para piyasalarını düzenlemek için daha somut adımlar atacağı görülebilir.

Avrupa, kripto yasaları konusunda bir adım önde

Bu bağlamda 2023 yılı kripto sektörü için bir düzenleme yılı olarak tanımlanabilir. Avrupa, MiCA tasarısıyla şimdiye kadar en kapsamlı yasayı oluşturmaya hazırlıyor. IMF gibi uluslararası kuruluşlar, geçtiğimiz aylarda Avrupa Birliğinin MiCA yasasının, küresel ölçekte kullanılabilecek bir çalışma olduğunu dile getirdi. 

Diğer yandan ABD’de kripto düzenlemeleri konusunda hazırlanan tasarı senatoda görüşülmek üzere bekliyor. Kripto sektöründeki bazı önemli isimler ise ABD’yi kripto düzenlemeleri konusunda yavaş kalmakla eleştiriyor. Kripto piyasaları için en önemli pazarlardan biri olan ABD’de de net bir düzenleme çerçevesinin oluşturulması, diğer ülkelerinde bu kuralları takip etmesi açısından son derece önemli. 

Türkiye’de kripto düzenlemeleriyle ilgili son durum ne?

Türkiye’de 2022 yılı boyunca zaman zaman kripto para düzenlemelerine yönelik haberler gündeme taşındı. Son olarak Kasım ayında Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bakanlığın kripto para yasasıyla ilgili çalışmaları tamamladığını ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın başkanlığındaki ekibin kripto para yasasıyla ilgili son derlemeleri yaptığını söyledi. Son derlemelerin ardından kripto yasa taslağı, TBMM’nin onayına sunulması bekleniyor.

Bu açıklamalardan çıkarılacak sonuca göre Türkiye’de de 2023 yılında kripto para yasasıyla ilgili önemli gelişmelerin yaşanacağını görebiliriz. 

Bakan Nebati Kasım ayında yaptığı açıklamasının devamında kripto düzenlemelerini sadece vergi toplamak olarak görmediklerini bu konuda diğer ülkelerinde örnek alabileceği bir yapının oluşturulmaya çalıştıklarını dile getirdi.

Yazar: Günay Caymaz

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir