Kriptolar:
29284
Bitcoin:
$63.774
% 1.31
BTC Dominasyonu:
%54.1
% 0.04
Piyasa Değeri:
$2.33 T
% 0.72
Korku & Açgözlülük:
66 / 100
Bitcoin:
$ 63.774
BTC Dominasyonu:
% 54.1
Piyasa Değeri:
$2.33 T

Avrupa’da kripto para madenciliği yasağıyla ilgili sesler yükseliyor

Investing.com – Geçen hafta İsveç’in en üst düzey iki yetkilisi, Avrupa Birliği’ne kripto para madenciliğinin yasaklanması konusunda bir yorumda bulunmuştu. Gerekçe olarak ise çevresel faktörleri ortaya atarak Avrupa’da iş kanıtı modeliyle kripto madenciliğinin devam etmesi durumunda Paris İklim Anlaşması hedeflerine ulaşmanın mümkün olmayacağına dair açıklamalarda bulundular.

Şimdi ise İsveçli iki üst düzey yetkiliye destek Norveç’ten geliyor. Norveç hükümeti, özellikle iş ispatına dayanan ve yüksek enerji gerektiren kripto madencilik faaliyetlerinin çevresel etkilerinin azaltmanın bir yollarını araştırıyor. Bjørn Arild Gram, Euronews’e verdiği röportajda Norveç’in iki İsveçli yetkilinin kripto madencilik konusundaki uyarısı üzerine tartıştığı ve kripto madenciliği yasaklama önerisini düşüneceğini söyledi. 

Norveç Yerel Yönetim ve Bölgesel Kalkınmadan Sorumlu Bakanı Gram, kripto madenciliği ve Blockchain teknolojisinin uzun vadede faydasını kabul ettiklerini söylerken şu an bu sektörde yenilenebilir enerjiyi verimli olarak kullanıldığını söylemenin zor olduğundan bahsetti. 

İskandinav ülkeleri olan Norveç, İsveç ve İzlanda, bölgede bulunan bol miktardaki yenilenebilir enerji kaynaklarından dolayı son yıllarda kripto para madenciliği için oldukça popüler hale geldi. Norveç ise 2021 yılı verilerine göre ülkede tüketilen elektrik enerjisinin yüzde 90’ından fazlasını hidroelektrik enerji üretiminden sağlayarak enerji alanında son derece ucuz kaynaklara sahip bir ülke olarak ön plana çıkıyor. 

Hem enerjinin ucuz olması hem de Kuzey ülkelerinde çalışan cihazların soğutma işlevinde avantajlı olması, Çin’in madencileri ülke dışına çıkarmasından sonra bu bölgeyi madencilik açısından popüler hale getirdi. Durum böyle olunca ülkelerin üst düzey yetkililerinden Avrupa Birliği’ne çağrılar gecikmedi. 

Kripto madenciliğinde iş ispatı modeli çevreye nasıl zarar veriyor?

İş ispatı (Proof of Work – PoW) konsensüsü, madencilik adı verilen belirli bir ağda işlemcilerin bu karmaşık denklemleri çözerek blokları doğrulaması yöntemiyle çalışır. Modele göre doğrulanan blok sayısı arttıkça işlemlerin zorluğu daha da artar. Bu da daha fazla işlemci gücüne ve enerjiye ihtiyacı artırır. Bu enerji ihtiyacındaki artışın ise çevresel zararları artırdığı düşünülüyor.

İsveç’in önerisinden sonra ülkenin en büyük yeşil enerji üreticisi Vattenfall, bu konuya karşıt bir görüş sundu ve tepkisini dile getirdi. Şirket, yeşil enerji üretiminin son derecede yüksek olduğu İsveç’te böyle bir yasağın önerilmesinin son derece şaşırtıcı olduğunu dile getirdi. 

Bölgesel Kalkınma Bakanı Bjørn Gram, Norveç hükümetinin şu an üzerinde tartıştığı düzenleyici önlemler hakkında detay vermezken Norveç’in İsveç’in izlediği politikayı takip etmesi durumunda kripto madenciliği için daha zor günlerin ufukta olduğu söylenebilir. 

Avrupa Komisyonu da kripto madenciliği üzerinde çalışıyor

Diğer yandan Avrupa Komisyonu’nun kripto para madenciliği sektörünün yüksek enerji talebi olan iş ispatı modelinden daha az enerji talep eden modellere geçişi konusunda teşvikleri olduğu biliniyor. Diğer alternatif modeller olan hisse ispatı ve hibrit konsensüs, kripto para madenciliği konusunda daha çevre dostu çalışma prensipleridir. Bilindiği gibi dünyanın en büyük altcoin’i Ethereum’un ağı da şu an ETH 2.0 süreciyle iş ispatı modelinden hisse ispatına geçerek bu alanda çok önemli bir adım atmaya hazırlanıyor.

Yazar: Günay Caymaz

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version