Kriptolar:
29723
Bitcoin:
$66.220
% 2.67
BTC Dominasyonu:
%54.5
% 0.58
Piyasa Değeri:
$2.38 T
% 5.93
Korku & Açgözlülük:
64 / 100
Bitcoin:
$ 66.220
BTC Dominasyonu:
% 54.5
Piyasa Değeri:
$2.38 T

Avrupa Merkez Bankası, kripto paraların geleceği olmadığını düşünüyor

Merkez bankaları ve düzenleyiciler, kripto para piyasasındaki son kargaşayla birlikte Bitcoin ve diğer kripto paraları düzen içinde tutma çabalarını hızlandırdı.

Avrupa Birliği, bu piyasayı denetlemek üzere yeni bir otoritenin (MiCA) oluşturulması için bastırırken Avrupa Merkez Bankası (ECB) da dijital bir euro geliştirme sürecinde.

ECB tarafından yakın zamanda yayınlanan bir blog yazısı, kurumun Bitcoin ve diğer dijital para birimlerine hiç de açık olmadığını gösteriyor. Yazarlar daha ziyade Bitcoin’in yasal işlemler için nadiren kullanıldığından bahsediyor. Teknik özellikler de bu dijital para biriminin ödeme işlemleri için uygun olmadığı anlamına geliyor. Nakit akışı ya da temettü olmadığından kesinlikle kötü bir yatırım olduğu sonucu çıkıyor.

Merkez bankası ayrıca giderek daha çok geleneksel finans kuruluşunun, müşterilerine kripto hizmetleri sunduğu gerçeğini de ele aldı. Bankaya göre bu noktada piyasa talebine bir yanıt olduğu anlaşılabilir. Ancak bankalar bu yeni iş kolunun sürdürülebilir olup olmadığını iyi tartmalı. Terra ve FTX gibi tekrarlanan skandalların yanı sıra “benzeri görülmemiş çevre kirliliği” yüzünden itibar kaybedildiğine ilişkin uyarılar var.

Yukarıda bahsedilen tüm olumsuz noktalar, kaçınılmaz olarak Bitcoin ve diğer kripto paraların “ilgisizlik içinde kaybolmasına” yol açacaktır.

ECB’nin kripto para birimlerine yönelik bu tutumu yeni değil. Yönetim kurulunun eski üyesi Yves Mersch, Bitcoin’i “balon, saadet zinciri ve çevre felaketinin bir birleşimi” olarak tanımlamıştı. Ona göre finans sektörü bu endüstrinin olumsuz etkilerinden korunmalı.

Aynı zamanda ECB Yönetim Kurulunun eski bir üyesi olan Benoît Cœuré, “Neredeyse hiç kimse malları Bitcoin ile fiyatlandırmıyor, çok azı bunları ödemeler için kullanıyor ve değer deposu olma açısından kumar oynamaktan daha iyi değil.” dedi.

Son blog yazısıyla ECB; kripto piyasasına yönelik görüşlerinin, yönetim kurulu üyelerinin 2018’de söylediklerine kıyasla değişmediğini gösteriyor.

Bitcoin için teknik fiyat noktaları

Bitcoin şu anda 17.084 dolarlık Bitcoin/dolar fiyatıyla %1,18’lik bir kazanç kaydederken haftalık bazda %2,44 değer kazandı.

Kripto para birimi dün 16.986 dolarlık %23,6 Fibonacci düzelme seviyesinin üzerinde bir günlük kapanış yapmayı başardı. Bu durum, yukarı yönlü düzeltmenin %38,2 Fibonacci düzeltmesi olan 17.841 dolara doğru uzanmasına kapı açtı. Bunun üzerinde bir sonraki direnç noktaları, 18.533 dolarlık %50 Fibonacci ve ardından 19.225 dolarda %61,8 Fibonacci düzelme bölgesinde.

Günlük kapanış bazında %23,6 Fibonacci düzeltmesini destek olarak koruyamazsak 21 Kasım’daki 15.504 dolar olan daha düşük seviyeye doğru kayıp ihtimali tekrar artar.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir