Kriptolar:
32937
Bitcoin:
$96.966
% 0.65
BTC Dominasyonu:
%57.7
% 0.64
Piyasa Değeri:
$3.34 T
% 0.30
Korku & Açgözlülük:
73 / 100
Bitcoin:
$ 96.966
BTC Dominasyonu:
% 57.7
Piyasa Değeri:
$3.34 T

Avalanche (AVAX) Nedir?

Avax nedir

Avalanche, merkezi olmayan uygulamalar ve özel blok zincir ağları için bir platform olarak işlev gösteren birinci katman bir blok zinciridir. Ethereum’un rakiplerinden biri olan Avalanche, akıllı sözleşmeler için en popüler blok zinciri olan Ethereum’un yerini almayı hedeflemektedir. Bununla birlikte, ölçeklenebilirlik konusunda taviz vermeden, saniyede 6.500 işlem gibi daha yüksek bir işlem çıktısı sağlamayı amaçlamaktadır.

Avalanche ağı, X-Chain, C-Chain ve P-Chain olmak üzere üç ayrı blok zincirinden oluşur. Her bir zincirin farklı bir amacı vardır ve Bitcoin ve Ethereum’un, yani tüm düğümlerin tüm işlemleri doğrulamasına dayanan yaklaşımdan radikal olarak farklıdır. Avalanche blok zincirleri, hatta kullanım durumlarına bağlı olarak farklı onay mekanizmaları kullanır.

Ana ağ başlatmasının ardından Avalanche, kendi DApp’ler ve DeFi ekosistemini geliştirmek için çalışmıştır. SushiSwap ve TrueUSD gibi farklı Ethereum tabanlı projeler Avalanche ile entegre olmuştur. Ayrıca, platform, köprülerin geliştirilmesi gibi kendi ekosistemi ile Ethereum arasındaki etkileşimi sürekli olarak geliştirmek üzerinde çalışmaktadır.

Avalanche’ın Kurucuları Kimlerdir?

Avalanche, Cornell Üniversitesi profesörü Emin Gün Sirer ve Cornell Üniversitesi bilgisayar bilimi doktora öğrencileri Kevin Sekniqi ve Maofan “Ted” Yin tarafından kurulan Ava Labs tarafından başlatılmıştır. Gün Sirer, kriptografik araştırmalar konusunda deneyimli bir kişidir. Bitcoin beyaz kağıdının yayınlanmasından altı yıl önce kavramsal bir eşler arası sanal para birimi tasarlamıştır. Ayrıca, Bitcoin ölçekleme çözümleri üzerinde çalışmalarda ve 2016’daki ünlü The DAO hack olayı öncesi Ethereum üzerine araştırmalarda yer almıştır.

Nitekim bu araştırmadan ortaya çıkan beyaz kağıt, 2018’de Ava Labs’in kuruluşuna yol açmıştır. Proje, Polychain, Andreessen Horowitz ve Balaji Srinivasan gibi yatırımcıları içeren bir tohum turunu 2019 yılında tamamladı. Avalanche, 2020 yılında gerçekleştirdiği başlangıç coin teklifi ile 24 saat içinde 42 milyon dolar toplayarak kapatmıştır.

avax nedir

Avalanche’ı Benzersiz Kılan Nedir?

Avalanche, blok zinciri üçleminciyelerini çözmeye çalışmaktadır. Blok zincirlerinin ölçekte yeterli bir derecede merkezsizleşme elde edemeyeceğini öngören blok zinciri üçlemesi, Ethereum’da sıklıkla görüldüğü gibi yüksek gaz ücretlerine neden olmaktadır.

Bu sorunu çözmek için Avalanche, üç birbirine bağlantılı blok zinciri tasarladı.

Exchange Chain (X-Chain), yerel AVAX tokenleri ve diğer varlıkların oluşturulması ve değiştirilmesi için kullanılmakta. Ethereum’daki ERC-20 standartına benzer şekilde, bu tokenler belirli bir standart kurallar kümesini takip eder. Avalanche onay mekanizmasını kullanır.

Contract Chain (C-Chain), akıllı sözleşmeleri ve merkezi olmayan uygulamaları barındırır. Kendi Avalanche Sanal Makinesi’ne sahiptir ve Ethereum Sanal Makinesi’ne benzer şekilde EVM uyumlu DApp’lerin çatallanmasına olanak tanır. Snowman onay mekanizmasını kullanır.

Platform Chain (P-Chain), ağın doğrulayıcılarını koordine eder, etkin alt ağları takip eder ve yeni alt ağların oluşturulmasını sağlar. Alt ağlar, bir doğrulayıcı kartele benzer şekilde bir doğrulayıcı setidir. Her alt ağ, birçok blok zincirini doğrulayabilir, ancak bir blok zinciri yalnızca bir alt ağ tarafından doğrulanabilir. Snowman onay mekanizmasını kullanır.

Bu hesaplama görevlerinin bölünmesi, merkezsizleşmede taviz vermeden daha yüksek bir işlem kapasitesi sağlar. Örneğin, ağdaki özel blok zincirleri, alt ağlarının doğrulayıcılarının yeterli coğrafi merkezsizleşmeye sahip olmasını veya belirli düzenlemelere uymasını gerek. Bu modüler yapıya uygun olarak Avalanche, Avalanche ekosistemine entegre olmak isteyen diğer blok zincirleri ile etkileşimi geliştirir. Ayrıca, her iki farklı onay mekanizması da her blok zincirinin gereksinimlerini göz önünde bulundurularak tasarlanmış olup, verimliliklerini daha da artırır.

Avalanche Tokenomisi Nedir?

AVAX’in toplam arzı 720 milyondur. Token dağılımı şu şekildedir:

  • 2.5% – tohum satışı, bunun %10’u ana ağ başlatmasında serbest bırakılmakta. Geri kalanı her üç ayda bir serbest bırakılmakta.
  • 3.5% – özel satış, bunun %10’u ana ağ başlatmasında serbest bırakılmakta. Geri kalanı her üç ayda bir serbest bırakılmakta.
  • 10% – halka arz, bunun %10’u ana ağ başlatmasında serbest bırakılmakta.. Geri kalanı 18 ay boyunca her üç ayda bir serbest bırakılmakta.
  • 9.26% – vakfa tahsis edildi, on yıl boyunca serbest bırakılmakta.
  • 7% – topluluk hibe fonu, on iki ay boyunca serbest bırakılmakta.
  • 0.27% – test ağı teşvik programı, bir yıl boyunca serbest bırakılmakta.
  • 5% – stratejik ortaklar, dört yıl boyunca serbest bırakılmakta.
  • 2.5% – airdrop, dört yıl boyunca serbest bırakılmakta.
  • 10% – ekip, dört yıl boyunca serbest bırakılmakta.
  • 50% staking ödülleri AVAX stake etmek şu anda yıllık %11.57 getiri sağlamaktadır. Stake süresinin en az iki hafta olması ve minimum 2.000 AVAX sahip olunması gerekmektedir.

Ayrıca anlık fiyatı da aşağıda yer almaktadır.

Avalanche Ağı Nasıl Güvence Altına Alınıyor?

AVAX, kendi Avalanche onay mekanizmasını izleyen Exchange Chain üzerinde işlem görür. Proof-of-work veya proof-of-stake gibi değil, Avalanche onay mekanizması, işlemleri diğerlerinin doğruladığı bir lider olmadan gerçekleştirmemektedir. Bunun yerine, tüm düğümler işlemleri aynı anda işler ve doğrularlar. Bu sayede, işlemler aynı anda ve doğru işlenir. Bu onay mekanizmasında bloklar yoktur. Bu da anında tamamlanmayı sağlar ve blok zincirinin hızını önemli ölçüde artırır.

Avalanche (AVAX) Nerede Alınıp Satılır?

AVAX, Binance, Gate.io ve Kucoin gibi borsalarda işlem görür. Ayrıca Coin Mühendisi Youtube kanalımızda bulunan merkezi borsalar eğitim setimizi izleyiniz. Bu sayede bu borsalara nasıl kayıt olunabileceğini ve al sat işlemleri yapılabileceğini öğrenebilirsiniz.

Avalanche İçinde Yer Alan Blok Zincirleri ve Alt Ağlar

Avalanche’ın üç temel yerleşik blok zinciri bulunmaktadır.

Exchange Chain (X-Chain) Avalanche ağında fon gönderip almak için kullanılır. Bu X-Chain’in tek işlevidir. Ayrıca, işlem ücretleri sabit olarak 0.001 AVAX’tır ve X-Chain, C-Chain’e göre hız avantajı sağlar. X-Chain, yönlendirilmiş döngüsel grafik (DAG) teknolojisini kullanır.

Platform Chain (P-Chain) AVAX’in stake edilmesi ve doğrulayıcı faaliyetlerin kolaylaştırılması için kullanılmakta. Kullanıcılar P-Chain üzerinde bir doğrulayıcı olabilir ve doğrulama işlemleri gerçekleşir. Ayrıca, Avalanche ağının genel durumu ve alt ağları hakkında bilgi sağlar.

Contract Chain (C-Chain) C-Chain, akıllı sözleşmelerin yürütülmesi için kullanılmakta. Bu blok zinciri, merkezi olmayan uygulamaların ve DApp’lerin çalışmasını destekler. C-Chain, Ethereum Sanal Makinesi’ne (EVM) uyumlu olup, Ethereum’dan kolayca çatallanabilen DApp’lerin Avalanche’a taşınmasını sağlamaktadır.

Avalanche Ekosistemi

Avalanche, merkezi olmayan finans (DeFi) protokolleri, likidite sağlayıcıları ve varlık yönetimi platformlarına sahip bir ekosistemdir. Ek olarak, Ethereum ile entegrasyonu da destekler ve Avalanche ile etkileşim sağlamak için köprüler geliştirilmiştir.

Sonuç olarak Avalanche, merkezi olmayan uygulamalar ve özel blok zincirleri için çözümler sunmayı hedefler. Benzersiz onay mekanizması ve modüler yapısı, yüksek işlem çıktısı ve düşük ücretler sağlar. AVAX tokeni, Avalanche ekosistemi içinde işlem görür ve çeşitli borsalarda alınıp satılmaktadır. Avalanche, gelecekte daha fazla benimsenme ve gelişme potansiyeline sahip olan önemli bir blok zinciri projesidir.

Konu hakkındaki düşüncelerini bizlere yorum olarak sunabilirsiniz. Ayrıca bu tür anlık haberler için bizleri Telegram, Youtubeve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir