Kriptolar:
29437
Bitcoin:
$62.593
% 1.86
BTC Dominasyonu:
%52.8
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.38 T
% 1.12
Korku & Açgözlülük:
65 / 100
Bitcoin:
$ 62.593
BTC Dominasyonu:
% 52.8
Piyasa Değeri:
$2.38 T

NFT Nasıl Oluşturulur?

NFT, hayatımıza hızla giren ve non-fungible token olarak bilinen benzersiz dijital varlıkları ve beraberinde gelen teknolojiyi temsil eder. Geçtiğimiz birkaç sene içinde NFT’ler oldukça popüler hale gelmiş ve birçok platformda ticareti yapılmaya başlanmıştır.

NFT’lerin en büyük özelliği benzersiz ve değiştirilemez olmalarıdır. Bu benzersizlik, onları daha değerli hale getirirken aynı zamanda yatırımcıların da büyük ilgisini çekecek bir konuma taşımıştır. Peki ticaretini yaptığımız bu dijital varlıkların nasıl oluşturulduğunu merak ediyor musunuz? Yazımızın devamında NFT’lerin büyülü dünyasına dahil olacağız.

İlginizi Çekebilir: Dünyaca Ünlü Hip-Hop Sanatçısı Yeni NFT Koleksiyonu Çıkartıyor!

Öncelikle şunu bilmekte fayda var. NFT’ler tahmin ettiğimiz kadar zor oluşturulmayan ve programlama dili bilinmesi zorunluluğu olmayan değiştirilemez varlıklardır. Sonuç olarak birçok platform üzerinden alım-satım gerçekleştirebilir veya kendi NFT’mizi kolayca oluşturabiliriz.

Peki En Popüler NFT Platformları Hangileri?

Aslında bu noktada biraz kafanız karışabilir. Çünkü önümüzde geniş bir yelpaze var ve alternatifler arasında karar vermek biraz zor olabilir. Biz yine de bu yazımızda en çok tercih edilen platformları sıralayacağız.

Opensea, Rarible, SuperRare, Solanart, Ninty Gateway, Binance NFT, Mintable, LooksRare bunlardan sadece birkaçı. Bu yazımızda Rarible platformu üzerinden nasıl kolaylıkla NFT mintleyebildiğimize bakacağız.

NFT mintlemek bir çizimi, bir sanat eserini ya da müziği bir NFT haline dönüştürme sürecinin tamamına verilen isimdir.

Öncelikle NFT’mizi oluşturmaya başlamadan önce bir adet yazılım cüzdanı edinmemiz gerekiyor. Bu sayede platforma yazılım cüzdanımızla bağlanarak diğer aşamaları kolaylıkla gerçekleştirebileceğiz. Rarible platformu için en popüler cüzdanlardan biri olan Metamask’i kullanacağız.

Henüz bir Metamask cüzdanınız yoksa eğitim serimizde anlattığımız ”Metamask Nasıl Kullanılır?” videomuzu izleyerek kolaylıkla kişisel cüzdanınızı oluşturabilirsiniz.


Metamask cüzdanı oluşturduktan sonra bir sonraki aşamaya geçebiliriz. Rarible hem NFT varlıkları için bir pazar yeri hem de Ethereum üzerine kurulmuş, aracı olmadan ticaret yapmalarını sağlayan dağıtılmış bir network ağıdır. Ayrıca platform her satışınızda %1 komisyon alıyor. Sitenin arayüzü şu şekilde:

Peki NFT’yi Nasıl Oluşturacağız?

1) Sitemize giriş yaptıktan sonra sağ üstte yer alan ”Connect wallet” kısmına tıklıyoruz. Açılan pencere üzerinden gerekli izinleri vererek Metamask’i siteye bağlıyoruz.

2) Cüzdanımızı başarılı bir şekilde bğladıktan sonra yukarıda bulunan ‘create’ seçeneğine tıklıyoruz. Açılan seçenekler arasından NFT yükleme seçeneğine basıyoruz.

3) Daha sonraki adımımızda hangi ağ üzerinden mintleyebileceğimize karar veriyoruz. Ethereum, Polygon ve Tezos seçenekler arasında.

4) Sonraki aşamada site bize iki seçenek soruyor. Bunlar ”single” ve ”multiple.” Burada vereceğiniz karar aslında  NFT’nizin nasıl tasarlandığıyla alakalı. Eğer belirlediğiniz fiyattan satılmasını istiyorsanız Single seçeneğini seçebilirsiniz. Multiple seçeneği ise açık arttırma ile istediğiniz kadar satmanıza olanak sağlar.

 

NFT’nin boyutuna dikkat etmemizde fayda var.

5) Bu aşamada NFT’yi ”choose file” seçeneğine tıklayarak site içine aktarıyoruz. Daha sonra aşağıdaki seçeneklerden sabit fiyat ile mi yoksa zamanlamalı bir açık arttırmada mı satılacağını belirliyoruz.

6) Sanat eserimize Ethereum ağını seçtiğimiz için ETH üzerinden 0.07 olacak şekilde bir değer belirledik. ”Rarible fee” kısmında gördüğünüz gibi platform bizden %1 oranınca bir ücret kesiyor. ”Date of listing expiration’‘ kısmından ise listelemeyle ilgili süreyi belirliyoruz. Platform ” Unlock once purchased” seçeneğiyle, NFT satın alınmadan kötü bir kalitede gösterilmesini sağlıyor.
Free minting” seçeneğini seçersek, alıcı esere sahip olduğunda gaz ücretini de ödemeyi kabul etmiş oluyor.

Platform ”Choose colletion” kısmında hangi kontratı seçeceğimizi soruyor. Bu noktada Rarible’ın sunduğu kontratı tercih edip etmemek size kalmış.

7) Name kısmında eserimize dileğimiz bir isim veriyoruz. Description kısmında NFT’nin sahip olduğu bazı özellikleri yazabiliriz. Eğer bir koleksiyonerseniz  alacağınız NFT’lerin ”description” kısmına dikkat etmekte fayda var. Çünkü bazı koleksiyonlardaki özellikler sadece aldığınız NFT’ye özel olabilir.

Royalties” kısmından ise komisyon ücreti belirliyorsunuz. Bu seçenek oldukça güzel çünkü siz NFT’nizi satsanız bile alan koleksiyoner ileride tekrar başka bir koleksiyonere satışını gerçekleştirirse bu satıştan da komisyon alıyoruz.

8) NFT’nin bütün özelliklerini girdikten sonra ”create item” seçeneğine tıklıyoruz. Bu aşamada site cüzdanımıza bağlanıyor ve NFT oluşturma işlemi için bizden onay istiyor. İşlem ücretini odeyerek başarılı bir şekilde eserimizi istediğimiz ağ üzerinde sergiliyoruz. Son olarak şunu belirtmekte fayda var. Ödenen işlem ücretleri saat, kullanılan ağ veya günden güne değişkenlik gösterebilir.

NFT’lerin büyülü dünyasıyla ilgili daha fazla bilgi almak istiyorsanız, Coin Mühendisi youtube kanalı üzerindeki ”NFT Nedir?” adlı videomuzu izlemeyi unutmayın.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir