Kriptolar:
29261
Bitcoin:
$62.337
% 0.60
BTC Dominasyonu:
%54.1
% 0.32
Piyasa Değeri:
$2.31 T
% 3.67
Korku & Açgözlülük:
57 / 100
Bitcoin:
$ 62.337
BTC Dominasyonu:
% 54.1
Piyasa Değeri:
$2.31 T

Aptos Ekosistemi

Temel bilgiler:

  • Aptos henüz ana ağa sahip değil ve ana ağı 2022’nin 3. çeyreğinde duyurması bekleniyor.
  • Aptos’taki temel sektörler tamamlandı, ancak bu sektörlerin tamamlanması yüksek değil çünkü Aptos’un henüz mainnet’i olmadığı için projelerin çoğu geliştirme aşamasında.
  • Aptos, pazardaki büyük girişimlerden son 6 ayda 350 milyon dolar topladı.

Aptos’a  Genel Bakış

Aptos, güvenli blok zincirini sağlamaya ve dünya çapında çok sayıda kullanıcıya sunulmaya odaklanan yeni bir Layer-1 blok zinciri projesidir. Aptos, Diem ve Novi gibi büyük projelere hizmet eden güçlü bir geliştirme ekibiyle, Ethereum ve Solana’yı geride bırakan blok zinciri olmayı vaat ediyor.

Şu anda Aptos bir coin  programı başlatmadı  ve projenin coini  hakkında herhangi bir belge yok.

Aptos’un Öne Çıkan Özellikleri

Aptos blok zincirinin diğer Layer-1’lere kıyasla öne çıkan özellikleri şunlardır:

  • Move programlama dili: Aptos’un programlama dili, kaynakların güvenli yönetimi ve blok zincirindeki komutların kolay doğrulanması için tasarlanmış, projenin merkezi bir odak noktasıdır.
  • Düşük gecikmeli Bizans Hata Toleranslı (BFT) mekanizması: Team Aptos, BFT mekanizmalarını uzun süre tamamlamaya odaklandı ve düğümler bile manipüle edildiğinde ve ağa saldırdığında ağın güvenliğini gösterdi.
  • Yüksek TPS: Laboratuar koşullarında depolama, konsensüs mekanizması , ağ,… Aptos’un TPS’si saniyede 125.000 – 160.000 işleme ulaşabilir.
  • Ağ Yükseltilebilirliği: Aptos’un ekibi, hızla değişen pazara uyum sağlamak için ağın mükemmel bir yükseltilebilirliğe sahip olması gerektiğine inanıyor. Bu nedenle, Aptos’u gelecekte sürekli ağ yükseltmelerine uyum sağlamak için kesinti olmadan ağı yükseltme yeteneğiyle oluşturdular.
  • Doğrulayıcılar çeşitli düğümleri çalıştırabilir : Doğrulayıcılar, en basit düğüm çalıştırma düzeyi düşürülerek düğümleri birçok farklı düzeyde çalıştırmayı seçebilir, böylece doğrulayıcıların yalnızca temel gereksinimleri karşılaması gerekir, oradan ağ için doğrulayıcı sayısını hızla artırabilirler.

Yatırımcılar ve Ortaklar

Şu anda, Aptos birçok büyük yatırım fonu tarafından yatırılan birçok finansman turundan geçti.

25 Temmuz 2022’de Aptos, FTX Ventures, Jump Crypto, Apollo, Griffin Gaming Partners, Franklin Templeton, Circle Ventures, Superscrypt ve önceki özel turdan 2 yatırımcı (a16z kripto) dahil olmak üzere büyük fonlardan 150 milyon $ A Serisi yatırım aldığını duyurdu. ve Multicoin’ler.

Aptos’un ilk yatırım turu 15 Mart 2022’de a16z, Tiger Global, Katie Haun, Multicoin Capital, Three Arrows Capital, FTX Ventures ve Coinbase Ventures’tan 200 milyon yatırımla gerçekleşti.

Şu anda Aptos, doğrulayıcıların node çalıştırmasını kolaylaştırmak için verileri depolamak için kullandıkları tek bir ortak olan Google Cloud’u duyurdu (bir node yüklenmesi ve başlatılması yalnızca 15 dakika sürer).

Yol Haritası ve Gelişim İlerlemesi

Aptos’un uzun bir geliştirme aşaması oldu, ancak şu ana kadar sadece 2022’nin başından beri halka açık olaylar meydana geldi:

  • 2022 1. Çeyrek (15 Mart) – Geliştiriciler için test ağı: Move programlama dilini geliştiricilere daha uygun hale getirerek geliştiricilere olanak tanıyacak şekilde iyileştirin.
  • 21 Nisan 2022: Google Cloud’u veri depolama uygulaması olarak kullanmak, düğümleri çalıştırmayı kolaylaştırıyor. Ancak bu, Aptos Google’ın hizmetlerini kullanmaya karar verdiğinde blok zincirinin merkeziyetçiliğini etkiler.
  • 2022 2. Çeyrek – Teşvik edilen test ağı lansmanı: Test ağının, topluluğun düğümleri kullanması ve çalıştırması için ilk kez halka açık olması.
  • 2022’nin 3. çeyreği – Mainnet halka açık: Bu, Aptos için bir sonraki önemli dönüm noktası olacak. Başarılı bir şekilde 350 milyon dolar topladıktan sonra, Aptos mainnet etkinliği topluluk tarafından merakla bekleniyor.
  • Q4 2022 – Q1 2023: Aptos yeni güncellemelerle ağını büyütmeye devam ediyor.

 

Aptos Ekosistem Analizi

Aptos ekosisteminde projenin sosyal ağ kanallarında (28 Temmuz 2022) dış görünüm yoluyla bilgi toplanmaktadır. Proje henüz ana ağı başlatmamış olsa da, ağ yayına girdiğinde Aptos’ta başlamaya hazır birçok proje var.

AMM DEX’ler

Aptos ekosistemindeki DEX  projeleri:

  • Pontem: Proje, Delphi, Alameda, Mechanism, Animoca Brands, Aptos Labs ve diğerleri tarafından 4,5 milyon $ değerinde yatırım yapıyor. Proje testnet aşamasındadır ve şu anda toplam 75.000 test kullanıcısı bulunmaktadır.

 

 

  • Laminar, Econia, Empo, Hanson: Aptos’taki DEX’ler çok fazla duyurulmadı. Proje geliştirme aşamasındadır. Emir defteri mekanizması altında çalışan Econia hariç, DEX’lerin çoğunluğu AMM mekanizması altında çalışmaktadır.
  • Buna ek olarak, kullanıcıların tek bir arayüz üzerinden işlem yapmasına ve en iyi işlem fiyatını elde etmesine yardımcı olan bir ticaret toplayıcı Hippo üzerinde çalışan bir proje var.
    AMM DEX sektörü, diğer segmentler için geleceği hazırlamak amacıyla herhangi bir ekosistemde tamamlanması gereken ilk sektördür. Aptos sistemi, DEX bölümünü mükemmelleştirmenin erken aşamalarında, en büyük oyuncuları geliştirmenin erken aşamalarında.
    Şu anda en büyük oyuncu Pontem’dir ve projelerin geri kalanı devnet aşamasındadır ve yakın gelecekte likidite madenciliği programlarının yanı sıra likidite çekmek için diğer programları da açmaları muhtemeldir.
    Kullanıcılar, kendileri için kar elde etmek için ürün kullanım programlarına, airdroplara veya likidite madenciliğine katılabilirler!

Borç Verme ve Borç Alma

Aptos ekosistemindeki Borç Verme ve Borçlanma projeleri şunları içerir:

  • Vial: Şu anda proje devnet’i başlattı, kullanıcılar projenin ürünlerini deneyebilir.
  • Njord Finance: Proje çok fazla bilgiye sahip değil ancak Aptos Labs’ın Twitter’ı tarafından destekleniyor.
  • Ultima: Lending projesi Aptos hackathon 2022 3.lük ödülünü kazandı. Proje geliştirme aşamasındadır.

Şu anda Aptos’ta geliştirilmekte olan üç kredi projesi var ve bir proje geliştirme döneminde, kullanıcılar beta ürünlerini deneyebilir ve deneyebilir.

NFT Pazar Yeri

Aptos ekosistemindeki NFT Marketplace ile ilgili projeler şunları içerir:

  • Curiosity: Proje, Twitter üzerinden Aptos iletişimi ile desteklenen geliştirme aşamasındadır.
  • Topaz: Proje geliştirme aşamasında.

Şu anda, Aptos mainnet olayı henüz gerçekleşmediği için NFT Market faaliyete geçmedi. Q3 2022’deki ana ağ gerçekleştikten sonra, bu pazarlar Aptos Labs’ın desteği ile  NFT projelerinin odak noktası olacak.

Altyapı

Aptos ekosistemindeki altyapı projeleri şunları içerir:

  • Aptos’taki Cüzdanlar:  Coin98, Martian, Fewcha, Aptos Cüzdanı, Hive – bu cüzdanlar Aptos ekosistemini destekler ve ürünlerini iOS ve Android’de uzantılar, uygulamalar olarak geliştiriyor. AMM DEX’e en çok ilgi duyan proje olan Pontem Network, Aptos için kendi cüzdanını da geliştiriyor.
  • Aptos’ta Oracle : Şu anda Aptos üzerinde çalıştığını duyuran ilk ve tek Oracle, Switchboard’dur. Chainlink, Band Protocol gibi piyasadaki en büyük kahinler henüz bu blok zincirine destek açıklamadı.
  • Explorer on Aptos şu anda bir devnet explorer’a sahip, ancak bu explorer fazla bilgi göstermiyor ve ayrıca geliştirme aşamasında.
  • Köprü: Şu anda hangi köprülerin Aptos’u destekleyeceğine dair bir bilgi yok. Bu, paranın ekosisteme akması için son derece önemli bir alandır ve gelecekte daha fazla izlenmesi gerekir.

Aptos’taki altyapı bölümü geliştirmenin erken aşamalarında, bu nedenle birçok eksiklik var. Ayrıca EVM’yi desteklemeyen bir zincir olduğu için mevcut EVM zincirlerinin kullanıcı dosyasına bağlanması zor olacaktır. Sadece bu da değil, altyapı araçlarının yeni bir programlama dili (Move) ile sıfırdan geliştirilmesi gerekecek, bu nedenle araçları oluşturmak biraz zaman alacak.

2022’nin 3. çeyreğinde ana ağ hazırlığı sırasında, Aptos’un altyapı segmentinin, kullanıcıların kullanımını kolaylaştırmak için çok şey geliştirmesi gerekecek.

Diğerleri

Aptos ekosistemindeki diğer projeler şunları içerir:

  • Fon Yönetimi: Solrise, şu anda Aptos sistemi üzerinde Fon Yönetimi üzerine çalışan ilk ve tek projedir. Bu proje başlangıçta Solana’da geliştirildi ve şimdi Aptos’a genişletildi.
  • Ödeme: Paymagic, Aptos’ta ödemeler üzerinde çalışıyor, bu proje birçok ekosistemde çalıştı ve DAO’ları ve Aptos’taki projeleri desteklemek için genişliyor.
  • Liquid Staking: Zaptos, kullanıcıların Aptos’ta çiftçilikten kazanç elde etmelerini sağlayan bir projedir ve geliştirme aşamasındadır.
  • Etki Alanı Adı Hizmeti: Aptos Ad Hizmeti – Alan adları “.aptos” ile biten Ad Hizmeti hakkında bir proje.
  • Mesajlaşma projesi : Diyalekt – Çok zincirli mesajlaşma projesi ve şimdi yakın gelecekte Aptos’u destekleyecekler.

Genel olarak, Aptos ekosistemi farklı alanlarda çalışan projeleri belirli bir şekilde tamamlamıştır. Ancak, Aptos henüz ana ağ olmadığı için projelerin çoğu hala geliştirme aşamasında ve yol haritasına göre 2022’nin 3. çeyreğinin sonunda ana ağa gittiklerinde bu ekosistemi daha fazla araştırmaları gerekecek.

Aptos Ekosistemine Genel Bakış 

Ekosistem genel görünümüne bakıldığında, Aptos’un köprü segmenti dışında en önemli alanlarda öncü projeleri var, sistem üzerinde geliştireceği açıklanmış bir proje yok. Sistem üzerinde temel DeFi bölümleri ortaya çıktı (DEX’ler, Borç Verme dahil), explorer, oracle, cüzdan gibi temel altyapı projeleri de tamamlanma sürecinde.

Aptos ayrıca Solrise, Pontem Network, vb. gibi genişleyen diğer zincirlerden çok sayıda projeye sahiptir. Son olarak, Aptos’un desteğin yanı sıra piyasadan da büyük ilgi gören büyük bir destekçisi vardır. Ekosistemi geliştirmek için VC’ler.

Bununla birlikte, bu ekosistemin hala bazı dezavantajları vardır:

  • İlk olarak, Aptos bir EVM zinciri değildir ve birincil programlama dili Move’dur. Bu, özellikle geliştiricileri destekleyecek altyapı çok fazla olmadığında, bu yeni blok zinciri üzerinde proje geliştirmek isteyen yeni geliştiriciler için birçok zorluğa neden olacaktır.
  • EVM olmayan zincirlerin bir başka dezavantajı, bu zincirin kullanıcılarının, kullanımlarını engelleyen tamamen yeni bir takım araçlara maruz kalması gerekmesidir. Bu zayıflık, ana ağı başlattıklarında daha az kullanıcının Aptos kullanmasına neden olacaktır.
  • Küçük yatırımcılar için, projenin yüksek bir değerleme ile çok fazla sermaye toplaması gerçeği, kâr bulmak için tokenlere yatırım yapmayı zorlaştıracaktır.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Aptos Ekosistemi” te bir düşünce

  1. Pingback: İki Dev Projeyi Karşılaştırıyoruz! Aptos VS Mysten Labs – COİN MÜHENDİSİ

  2. Pingback: Sui (SUI) nedir? SUİ Ekosistem İncelemesi – COİN MÜHENDİSİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir