Kriptolar:
29536
Bitcoin:
$62.728
% 5.03
BTC Dominasyonu:
%53.2
% 0.64
Piyasa Değeri:
$2.33 T
% 5.56
Korku & Açgözlülük:
48 / 100
Bitcoin:
$ 62.728
BTC Dominasyonu:
% 53.2
Piyasa Değeri:
$2.33 T

AOSB/Bahar: Finansman şartları değişmezse firmalar frene basacaktır

Antalya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar Bloomberg HT yayınına katıldı.

Krediye erişim ve stok tartışması konularında değerlendirmede bulunan Bahar şunları kaydetti:

Kredi Garanti Fonu destekli krediler pandemi ile birlikte ilk çıktığında, hızla karar verilmesi gereken akut bir durum vardı. Devlet bankalarının bu hızla devreye girmesinin önemi çok büyüktü. Bunu karıştırmamalıyız.

Daha sonra bu krediler Dövize gitti, ranta gitti gibi birtakım konuşmalar başladı. Gitmiş olan mutlaka vardır; ancak bunların çok büyük bir kısmı pandemi zamanında üretimde ve sanayide nefes aldırdı.

Kredi Garanti Fonu destekli krediler için hâlâ bunun konuşulması aslında bu işletme kredilerinin verilmesinde gölge oluşturuyor. Artık bunun bir kenara bırakılması gerektiğini düşünüyoruz.

Bugün finansmana erişim, sıkıntıda olan şirketlerin değil sağlıklı şirketlerin ihtiyaç duyduğu bir konu. Bunu bir kenara not etmeliyiz.

Bugün sadece Türkiye’de değil dünyada oluşmuş enflasyon nedeniyle enerjideki, emtiadaki ve birçok hammaddedeki artışın bu işletme sermayesi ihtiyacını doğurduğunu unutmamamız gerekiyor. Bizim cirolarımız aynı malı üretirken kendi isteğimizle artmadı. İhtiyaç da bundan doğuyor diye düşünüyorum.

Gerçek sanayicide stokçuluk yok, stok yönetimi var. Üretim yapan bir sanayici eğer stok yönetimini doğru yapamazsa kalıcılığı olamaz. O üretimi yapmaya ve istihdamı sağlamaya devam edemez. Bugün süregelen enflasyon ortamında bir sonraki alacağınız emtiayı aynı fiyata almanız söz konusu değil. Sizde oluşan stok sürekli değer artışına giden bir stoktur. Eğer siz bir önceki ürününüzü o stok artışlarına göre yönetemezseniz, o firmanın kalıcılığı söz konusu olamaz. Dolayısıyla stokçuluk yapan vardır; ama işletme sermayesine erişim konusuna bu bakış açısıyla yaklaşırsak doğru bir şey yapmayız.

Geldiğimiz noktada banka kredilerinin, Kredi Garanti Fonu destekli kredilerin devreye girmesi lazım. Eğer bunlar devreye girmezse, üretim yapan firmaların birinci refleksi frene basmak olacaktır. Üretim miktarı azalacaktır. Enflasyon daha fazla körüklenecektir.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir