Kriptolar:
29351
Bitcoin:
$66.260
% 0.46
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.27
Piyasa Değeri:
$2.44 T
% 0.14
Korku & Açgözlülük:
71 / 100
Bitcoin:
$ 66.260
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.44 T

Analistler, Çin’deki problemler nedeniyle Apple için tahminlerini düşürdü

Yazar – Senad Karaahmetovic

Apple (NASDAQ:AAPL) hisseleri, Çin’den gelen soğuk rüzgarlarının devam etmesiyle dün %2,6 düşüşle 3 haftanın en düşük seviyesinde kapandı.

Bloomberg News, geçtiğimiz günlerde, ana tedarikçi Foxconn’un (TW:2354) Zhengzhou’daki fabrikasını tam kapasitede çalıştırmakta zorlanması nedeniyle Apple’ın bu yıl 6 milyon iPhone Pro birimine yakın bir üretim açığı yaşayabileceğini bildirdi.

Hem Apple hem de Foxconn, internette dolaşan videolarda şiddetli protestoların ve polis ve güvenlikle çatışmaların görülmesinin ardından işçileri Zhengzhou’daki montaj hatlarına geri döndürmeye odaklandıklarını söyledi. Foxconn’un Zhengzhou tesisi, iPhone 14 Pro ve Pro Max cihazlarının büyük çoğunluğunu üretiyor ki bu cihazlar, Eylül ayındaki lansmandan bu yana gelen yüksek talebi düşününce Apple’ın tartışmasız en önemli iki ürünü.

Wedbush analistleri dün yaptıkları açıklamada Çin’deki durumun “Apple’ın tedarik zincirine tam bir darbe vurduğunu” belirtti.

“Apple’ın, Foxconn’daki üretim ve protestolar ile ilgili önümüzdeki birkaç haftaya bağlı olarak çeyrek dönemde önemli bir iPhone açığı olduğunu tahmin ediyoruz. Birçok Apple mağazasında Aralık ayına doğru normal envanterin %35/%40’ına varan iPhone 14 Pro kıtlığı görüyoruz ve çevrimiçi kanallar modele/depolamaya/renge bağlı olarak birçok durumda teslimatları Ocak ayının başlarına erteliyor.”

Bugün Evercore ISI analistleri de iPhone’la ilgili tahminlerini Çin’deki olumsuzlukları yansıtacak şekilde güncelledi. Analistler, Aralık çeyreği için iPhone gelir tahminlerini 8 milyar dolar düşürse de bu gelirin kayıp değil, gelecek dönemlere ertelenmiş olduğu konusunda hâlâ ısrarcı.

“Çin’de karantinalara karşı protestolar artıyor, durumun daha da kötüleşmesi ve Çin’deki nihai talebe zarar vermesi pekala mümkün. Şimdiye kadar talep etkilerinin asgari düzeyde olduğunu düşünüyoruz, daha büyük sorun iPhone üretimiyle ilgili.”

Apple hisseleri piyasa öncesinde %0,5 artış gösterdi.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir