Kriptolar:
29515
Bitcoin:
$59.273
% 2.25
BTC Dominasyonu:
%52.6
% 0.26
Piyasa Değeri:
$2.20 T
% 1.96
Korku & Açgözlülük:
43 / 100
Bitcoin:
$ 59.273
BTC Dominasyonu:
% 52.6
Piyasa Değeri:
$2.20 T

Altcoin Mucidi Konuştu: İşte Balina Tasfiye Olayının Sırrı!

Salana tabanlı kredi platformu Solend’in kurucusu Rooter, platformdaki en büyük balinanın hesabını kontrol altına almak için oy verirken perde arkasında neler olduğunu açıklıyor. Altcoin projesi, geçen hafta, bir balinanın yüklü borcu nedeniyle tamamen tasfiye olma riskiyle yüzleşti.

Altcoin projesinde tartışmalı DAO oylaması

Solana’nın en büyük borç verme platformlarından Solend, geçen hafta 108 milyon dolarlık krediden kaçındı. Balina aldığı borçla, Solend üzerinde 170 milyon dolarlık stablecoin krediyle 5.7 milyon SOL teminatlandırdı. Böylece Solend ana havuzundaki SOL oranının %95’ine sahip oldu. Buradaki ana sorun ise Solana fiyatının 22.30 dolara düşmesiyla balinanın tamamen tasfiye olması. Solend ekibi, bu tasfiyenin gerçekleşmesi durumunda Solend’in tahsil edemeyeceği kadar alacak tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı.

Daha sonra, topluluk, anonim balinanın konumuna yönelik yaklaşan tehdidi fark etti. Bununla birlikte sosyal medyada mesajlar vererek balinanın pozisyonu azaltmaya veya teminatı artırmaya çağırdılar. Son olarak, borç veren zamanında farkına vardı ve fonlarını diğer protokollere yeniden dağıttı. Yazının devamında, Solend’in kurucusu Rooter bu olay hakkında soruları cevaplıyor.

Solend kurucusu Rooter ile röportaj

Balina cüzdanıyla ilgili bir sorununuz olduğunu ilk ne zaman fark ettiniz?

Balina cüzdanı Şubat ayından beri takibimizde. Hesap aralıklı olarak kontrol ediyorduk. 15 Haziran, riskin büyüklüğünün netleştiği gündür.

Balina, bir noktada Solend’in ana havuzundaki SOL oranının %95’ine ulaştı. Bu konuda, Rooter’a yöneltilen soru riski daha önceden fark edip etmedikleriyle ilgiliydi. “Likidite havuzlarının %90’ından fazlasına sahip tek bir cüzdana sahip olmanın olası bir sorununu öngörmemiş miydiniz?” Rooter bu soruyu şöyle cevapladı:

Solend’in bu olay sırasında attığı tüm adımlar, gerçek bir krizden kaçınmak için proaktifti. Uzun bir süre Solend’in o kadar büyük mevduatları/borçları (2/1 milyar dolar) vardı ki, tek bir hesabın bu kadar büyük bir payı temsil etmesi pek olası görünmüyordu. Son zamanlardaki satış ve borç azaltma, balinanın orantılı boyutunun hızla büyümesine neden oldu. Solend şimdi daha da proaktif olabilmemiz için konsantrasyon riski için otomatik izleme ekliyor.

Balinanın Solana fiyatının 22.30 dolara düşmesi tamamen tasfiye olması en büyük riskti. Coinmuhendisi.com olarak aktardığımız üzere, Solend ekibi bu konuda tahsil edemeyecekleri kadar alacak tehlikesi yaşadıklarını belirtti. Daha sonra, Solend ekibi yaptıkları teklifte, protokolün tamamen tasfiye olması yerine tezgah üstü (OTC) anlaşma yoluyla soruna çözüm bulmayı önerdi. Bu oylama sayesinde balinanın tüm pozisyonunun ele geçirilmesi kabul edildi. Ancak oyların %88’inin adresten gelmesi dikkat çekici.

Altcoin projesi tamamen tasfiye olma riskiyle karşı karşıya kaldı

Rooter’a yöneltilen sorulardan biri bu risklerle ilgiliydi. “113 milyon dolarlık SOL satmanın Solana’nın küresel fiyatını kısa bir düşüşten daha fazla etkileyeceğini belirlemek için hangi kanıt veya analizleri yaptınız?”. Altcoin kurucusu bu soruyu şöyle cevapladı:

Gerçek hayatta bir sorun ortaya çıktığında, önce kullanıcılarımız gelir. Solend tasfiye robotları tamamen Blockchain üzerinde çalışma eğilimindedir. Bu da DEX’lerde tasfiye edip satacakları anlamına geliyor… Bu balinanın tasfiyesi, tasfiyeyi kazanmaya çalışan tasfiye memurları ve borsaları tahkim etmeye çalışan arbitrajcılar için bir bot faaliyeti seline neden olacaktır. Bu büyük MEV fırsatının Solana’da eşi benzeri yok. En kötü senaryo, Solana şimdiye kadarki en değişken zamanlardan birinde saatlerce düşebilir.

Peki oylama perde arkasında neler oldu?

Rooter bu soruya şöyle cevap veriyor:

Perde arkasında uykusuz geceler ve ağır baskı vardı. Ayrıca Discord’umuzda kullanıcılar ve toplulukla etkileşimde bulunmak için çok zaman harcadık. İlginç bir görüş, balina nedeniyle fonları tehlikede olan kullanıcıların çoğunun (USDC havuzunun %100 kullanımı nedeniyle para çekme işlemleri mümkün değildi) harekete geçme konusunda gemide olmasıdır. En gürültülü şikayetler, hiçbir şeyi tehlikede olmayanlardan geldi. Sonunda işlerin zarafetle çözülmesine sevindik. Hiçbir kullanıcı para kaybetmedi.

Solend’in geleceği ne olacak?

Solend, bu sorunun bir daha asla yaşanmaması için sistemlerini geliştiriyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir