Kriptolar:
29515
Bitcoin:
$59.107
% 2.26
BTC Dominasyonu:
%52.6
% 0.26
Piyasa Değeri:
$2.20 T
% 1.96
Korku & Açgözlülük:
43 / 100
Bitcoin:
$ 59.107
BTC Dominasyonu:
% 52.6
Piyasa Değeri:
$2.20 T

Almanya’da fabrika siparişleri Ağustos ayında %2,4 düşüş gösterdi

Yazar – Geoffrey Smith

Investing.com – Avrupa’nın en büyük imalat sektöründe yaşanan sorunlar Ağustos ayında da devam etti ve Almanya’da fabrikalara gelen siparişler son beş ayın en büyük düşüşünü kaydetti.

İstatistik Ofisi Destatis’e göre yeni siparişler, mevsimsel etkilerden ve enflasyondan arındırılmış siparişlerin Temmuz ayına göre %2,4 düştüğünü ve bir yıl öncesine göre %4,1 azaldığını açıkladı.

Analistler %0.7’lik bir artış bekliyordu.

Rakamlar; Ukrayna’daki savaş ve Rusya’nın Avrupa’ya enerji tedarikini silah olarak kullanması nedeniyle Alman ekonomisinde giderek keskinleşen bir daralma tablosunu güçlendiriyor. Almanya, Kremlin’in Şubat ayındaki işgalinden önce Rus doğal gaz ihracatının en büyük hedefiydi.

Commerzbank baş ekonomisti Joerg Kraemer, “Birçok şirket, siparişlerini azaltıyor çünkü pahalı enerji bazı işleri kârsız hale getiriyor.” dedi.

Düşüş büyük ölçüde, siparişleri Temmuz ayına göre %3,8 düşen Euro Bölgesi’nin kalanındaki zayıflıktan kaynaklandı. Yurt içi müşterilerden alınan siparişler de %3,4 oranında geriledi. Buna karşın Euro Bölgesi dışından alınan siparişler sadece %0,4 oranında düşüş gösterdi.

Bununla birlikte Temmuz ayı verilerinde artış yönlü büyük bir revizyon yapılmış olup ilk başta bildirilen %1,1’lik düşüş yerine şimdi %1,9’luk bir artış olduğu görülüyor. Almanya, ilk verilerinde artış yönlü revizyonlar yapma alışkanlığı geliştirmiştir ancak bu sefer yaptığı revizyon, çoğundan daha büyük oldu. Revizyon, havacılık ve uzay sektöründen gelen siparişlerin geç bildirilmesinden kaynaklandı.

Destatis’in, değişken olan çok pahalı siparişlerin rakamları daha da kötüleştirdiğini açıklaması bir teselli oldu. Bu siparişler, aylık değişim oranları üzerinde büyük bir etkiye sahip olabiliyor. Bunlar denklemden çıkarıldığında siparişlerdeki düşüş yalnızca %0,8 oranında.

Oxford Economics’ten Oliver Rakau, savaşın ilk şoku ve Çin’deki COVID-19 karantinaları nedeniyle bahar aylarında tedarik zincirinde yaşanan darboğazların hafiflemesiyle sektörün “oldukça dirençli” olduğunu belirtti.

Ancak Rakau, son iş anketlerinin “siparişlerdeki direncin uzun sürmeyeceğini gösterdiğini, çok yüksek seviyedeki birikmiş işlerin ise azalan siparişlerin, üretimi alışılmadık derecede uzun bir gecikmeyle etkileyebileceğini ima ettiği” uyarısında bulundu.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir