Kriptolar:
28704
Bitcoin:
$70.652
% 1.05
BTC Dominasyonu:
%52.1
% 0.01
Piyasa Değeri:
$2.60 T
% 1.32
Korku & Açgözlülük:
83 / 100
Bitcoin:
$ 70.652
BTC Dominasyonu:
% 52.1
Piyasa Değeri:
$2.60 T

Almanya ve İspanya’da enflasyon düşerken Euro Bölgesi de yüzleri güldürebilir

Yazar – Geoffrey Smith

Investing.com – Ekonomideki yavaşlama ve bir yıl önce enerji fiyatlarında yaşanan keskin artışların hesaplamalardan çıkmaya başlamasıyla birlikte Euro Bölgesi’nde enflasyon, aylar sonra ilk kez Kasım ayında beklenenden daha düşük çıkma yolunda ilerliyor.

Almanya’nın nüfus bakımından en büyük eyaleti olan Kuzey Ren-Vestfalya federal eyaleti, Salı günü yaptığı açıklamada tüketici fiyatlarının aylık %0,8 düşüş yaşadığını söyledi. Bu düşüş, analistlerin beklediği %0,2’den çok daha büyük olurken Ekim ayındaki %1,2’lik artışa göre ciddi bir değişim. Bavyera’da %0,3 ile Brandenburg’da %0,5 arasında değişen daha küçük düşüşler bildirildi.

Alman devlet tahvili getirileri; bu yılki enflasyon artışının daha erken ve daha düşük bir şekilde sona ereceğine ve sonuç olarak Avrupa Merkez Bankasının (ECB) faiz artırımlarını daha erken bitireceğine işaret eden rakamlar üzerine sert bir şekilde düştü. ECB son üç toplantısında temel faiz oranlarını 2 puan artırdı. Çin’in, COVID-19’a karşı sıfır tolerans politikasını sona erdirmeye doğru yavaş yavaş ilerlediğine dair işaretler üzerine euro, risk hissiyatındaki iyileşmenin de yardımını alarak %0,3 artışla 1,0367 dolara yükseldi.

Federal İstatistik Ofisi Destatis, TSİ 16.00’da eyalet rakamlarına dayanan, ülke geneli için ön verileri paylaşacak. Eyalet verileri, Ekim ayında %10,4 ile son 50 yılın en yüksek seviyesine ulaşan genel seviyenin, %10’un altına inebileceğini gösteriyor.

Euro Bölgesi’nde İspanya’dan gelen TÜFE rakamları da Kasım ayı verilerinin beklenenden daha iyi çıkabileceğine işaret etti. INE istatistik ofisi, ulusal enflasyon ölçütüne göre fiyatların %0,1 düştüğünü ve yıllık bazda fiyatlardaki artışı, Şubat ayından bu yana gördüğü en düşük seviye olan %6,8’e getirdiğini açıkladı. İspanya’daki enflasyon, Ağustos ayında %10,8 ile zirve yaptı ve yıllık oran üç aydır yavaşlıyor. Ancak ECB Başkanı Christine Lagarde, Pazartesi günü AB Parlamentosunda yaptığı açıklamada Euro Bölgesi enflasyon oranının, henüz zirve yapmadığını düşündüğünü söyledi.

Analistler, her iki veri grubundaki temel eğilimin, büyük ölçüde baz etkilerinin bir sonucu olarak gerçekte daha kötü göründüğü konusunda uyardı. Danske Bank’ın baş stratejisti Piet Haines Christiansen, İspanya’daki “çekirdek” enflasyonun yıllık %6,3’e hızlandığını belirtti.

Christiansen tweet’inde, “(ECB) güvercinleri için bu, bedeli ağır bir galibiyet zira temel enflasyon daha kalıcı bir enflasyona işaret ediyor,” dedi. “Şahinler temel enflasyona işaret edecek.”

Benzer şekilde Kuzey Ren-Vestfalya’daki düşüş de büyük ölçüde enerji fiyatlarındaki dalgalanmalara, özellikle de ısıtma yakıtı ve katı yakıt fiyatlarındaki düşüşlere bağlıydı ancak televizyon gibi bazı dayanıklı tüketim mallarının fiyatlarında da yıldan yıla büyük düşüşler yaşandı.

10 yıllık Alman tahvil getirisi, 10 baz puan düşüşle %1,9 olurken faiz oranına daha duyarlı olan 2 yıllık getiri ise 13 baz puan düşüşle %2,05’e indi. Bu durum, Euro Bölgesi’nin kalanında da tahvil getirilerini aynı şekilde aşağı çekti, İtalya’nın getirilerinde biraz daha büyük düşüşler yaşandı.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir