Algorand, blok zinciri üçlemesi olan güvenlik,merkeziyetsizleşme ve güvenlik düğümünü çözmek için oluşturulmuş merkezi olmayan bir ağdır. Çoğu blok zinciri projesinden farklı olarak Proof of work ve Proof of stake algoritmasının benzersiz kombinasyonunu gerçekleştirdiği için minimum hesaplama gerektirir.
Algorand, herkesin üzerine inşa edebileceği izinsiz ve açık kaynaklı bir blok zincir ağıdır. Bununla birlikte Algorand, hızlı işlemlere ve neredeyse anında netliğe ulaşmaya odaklanan ödeme odaklı bir ağ olacak şekilde tasarlanmıştır. Bu da saniyede 1.000’den fazla işlemin beş saniyeden daha kısa sürede işlem kesinliğinin sağlanması anlamına gelmektedir.
Algorand ismi, Algoritmik Rastgelelikten (ALGO + RAND) türetilmiştir.
Algorand projesi Bitcoin, Ethereum veya başka herhangi bir blok zinciri projesinin kalbi olan defterlerin verimsizliklerini çözmeyi amaçlamasıyla birlikte bunlara ölçeklenebilirlik, enerji israfı ve yüksek işlem maliyetleri dahildir.
Algorand, hem merkezi hem de merkezi olmayan blok zinciri projelerinin avantajlarını kullanır. Hesap verebilirliği sağlamak için merkezi bir platform ve merkezi olmayan projelerin yönetim modeli gibi verimli ve başarılıdır.
Algorand (ALGO) Nasıl Çalışır?
Algorand, daha önce bahsedildiği gibi işlem hızını ve kesinlik oranını artırmaktan sorumlu olan ‘Saf Proof-of-Stake’ (PPoS) olarak bilinen benzersiz bir türde hisse ispatı konsensüs mekanizması kullanır.
PPoS, daha geleneksel PoS’un aksine, düşük giriş engeline sahip oldukça demokratik bir fikir birliği mekanizmasıdır. Örneğin, ağa katılmak ve güvenliği sağlamak için minimum stake gereksinimi yalnızca 1 ALGO tokendir. Karşılaştırıldığında, Ethereum 2.0 konsensüs programı katılmak için en az 32 Ether gerektirir.
PPoS konsensüs mekanizması, blok zincirinde rastgele doğrulayıcı seçimini kolaylaştırmanın yanı sıra , ağın ödül sistemi için de etkilidir. Bu bağlamda, PPoS mekanizması doğrulayıcıların ödüllerini ağın yerel para birimi olan ALGO’nun tüm sahiplerine dağıtır.
Algorand ayrıca iki katmanlı bir blok zinciri altyapısını benimser; bu, hem katman-1 hem de katman-2 blok zincirlerinin faydalarını içerdiği anlamına gelir. Algorand’ın temel katmanı , tümü güvenlik ve uyumluluktan sorumlu olan akıllı sözleşme entegrasyonunu, varlık üretimini ve atomik kripto para birimi takaslarını destekler.
Dahası, ek katman, bazıları karmaşık akıllı sözleşmelerin entegrasyonunu ve merkezi olmayan uygulamaların (dApps) geliştirilmesini içeren daha karmaşık görevler için ayrılmıştır.
Algorand blok zincirinin bir başka ilginç yönü, belirli merkez bankası dijital para birimleriyle (CBDC) uyarlanabilirliğidir. En son gelişmede, platform, birkaç ana bilgisayar blok zincirine yönelik kapsamlı araştırmaların ardından Marshall Adası CBDC’sine ev sahipliği yapmak için seçildi.
Algorand projesinin kurucuları kimlerdir?
2017 yılında Silvio Micali tarafından kurulan Algorand blok zinciri platformunu işleten şirketin yasal adı Algorand Inc’dir. Silvio bir MIT profesörüdür ve aynı zamanda Turing ödülü ve Gödel ödülünün de sahibidir. MIT’de bilgisayar bilimi profesörüdür. Silvio’nun kendisi tanınmış bir kriptograftır
Projenin CEO koltuğunda ise Boston merkezli teknoloji yöneticisi Fuze’un eski CEO’su Steve Kokinos oturuyor. Projenin geliştirme kısmının arkasında ise Algo Capital isimli vakıf bulunuyor.
Algorand (ALGO) Tokenomiki Nasıldır?
Algorand. Haziran 2019’da piyasaya sürülmüştür. Maksimum arzı 10,000,000,000’dır. Algorand, şu şekilde dağıtılmaktadır.
* %25 : Ekip, fon ve melek yatırımcı
* %30 : Halka açık olarak satıldı
* %25 : Düğümü çalıştırmak için kullanılır
* %17.5 : Katılım Ödülü
* %2,5 : Son kullanıcılara hibe
Algorand’ın piyasa değeri nedir?
* Algorand’ın arzı: 10,000,000,000
* Bugünkü piyasa değeri: $2,022,382,613
* Dolaşımdaki ALGO adedi: 6.899.254.437 ALGO ile %69’u dolaşımda bulunmaktadır.
Algorand’ı nasıl alabilirim?
Algorand (ALGO), Dünyanın en büyük borsalarından birisi olan Binance’de listeli durumdadır. Satın almak ve ömür boyu %20 komisyon indiriminden faydalanmak için bağlantıya tıklayabilirsiniz.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.